13 juli 2022

Uit ervaring blijkt dat een goede talentpool goud waard is voor jouw organisatie! Een talentpool is namelijk veel meer dan een statische namenlijst of een database met CV’s. Het is belangrijk dat jij de pool tot leven laat komen door continu in contact te blijven met de professionals die er onderdeel van uit maken. De gouden regel luidt: leer jouw strategische arbeids doelgroep kennen, geef hen een gezicht en bouw echt een relatie met ze op. Zo zorg je dat de kandidaten direct aan jouw organisatie denken als ze in de toekomst klaar zijn voor een overstap en sta je al 1-0 (of nog veel meer) voor op de concurrentie.

Wij geven je 4 praktische tips om jouw talentpool te bouwen én onderhouden. Daar komt ‘ie:
 
 • 1. Creëer overzicht
  Stel jouw ATS in zodat overzichtelijk wordt uit welke personen jouw talentpool bestaat, en wat het laatste contact met hen is geweest. Geen ATS? Of laat jouw ATS dit niet toe? Geen ramp. Leg dan een document of werkbestand aan. Houd een overzicht bij van belangrijke data. Heeft iemand bijvoorbeeld aangegeven dat zijn of haar contract afloopt in november? Zet een reminder voor jezelf, en benader diegene weer eens eind september.

 • 2. Verdiep je in jouw doelgroep
  Leer jouw doelgroep écht kennen. Hoe beter je weet wat hen beweegt, wat zij belangrijk vinden in een functie en organisatie, maar ook waar hun persoonlijke interesses liggen, hoe beter je hen kan aanspreken. Stuur bijvoorbeeld een survey naar de kandidaten die je al benaderd hebt, stel vragen aan kandidaten die je spreekt en leg die data vast óf interview jouw huidige medewerkers: zij behoren immers ook tot jouw doelgroep. Dit is waardevolle data en ligt binnen handbereik.

 • 3. Maak een (content) plan
  Stel een plan op zodat je structureel en inhoudelijk kunt communiceren met jouw talentpool. Stuur hen bijvoorbeeld met regelmaat een leuke inhoudelijke mailing, deel een interessante podcast of nodig ze eens uit voor een event.

 • 4. Baseer de content die je deelt op data en onderzoek
  We zouden Dutchwebshark niet zijn als deze tip ontbreekt: baseer altijd alles op data! Op het moment dat jij precies inspeelt op wat jouw doelgroep drijft en hen aanspreekt via kanalen die zij gebruiken is de kans groot dat zij jouw organisatie als interessant gaan zien.

Deel dit artikel

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

 • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten?

Neem dan contact op met Saskia!