24 oktober 2019

Druk bezig jezelf als werkgever te ontwikkelen met een Employer Branding-strategie? Vergeet dan vooral de allereerste stap niet: weten wie je nú bent. Dat kan met de Employer Value Proposition (EVP), die alles zegt over de waarde die jij op dit moment als werkgever toevoegt voor werknemers. Doe je voordeel met deze 5 praktische tips om een sterke EVP te creëren.

1. Onderzoek hoe je eigen mensen jou zien

Een sterk EVP begint met je eigen personeel. Waarom vinden je werknemers het nou zo leuk om voor je te werken? Vaak onderzoeken organisaties dit aan de hand van een model zoals de ‘4 P’s’: product, people, place en price. Belangrijk, maar niet alleszeggend. Natuurlijk doen zaken als salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden en collega’s ertoe, maar er is méér dan dat. Veel potentiële kandidaten kiezen tegenwoordig werkgevers die hun eigen waarden weerspiegelen. De persoonlijkheid van je organisatie is dus minstens zo relevant. Vraag daarnaar door bij je eigen werknemers: welke waarden vinden zij dat je hebt? O ja, zet dit onderzoek onder je personeel lekker breed op. Ga dus niet met een clubje marketing- en HR-mensen zitten, maar verzamel mensen uit alle lagen en haarvaten van je bedrijf.

2. Houd eenzelfde analyse onder je klanten/opdrachtgevers/leveranciers

Zie punt 1, alleen dan niet intern, maar extern. Je herkent dit vast uit het storytelling-verhaal: hoe anderen jou zien, biedt waardevolle informatie over wie je bent als werkgever. Vraag dus klanten, opdrachtgevers, leveranciers et cetera naar welke waarden en welke persoonlijkheid zij je toekennen.

3. Check bij potentiële kandidaten wat hun beeld is van jou als werkgever

Een beetje spannend, maar reuzeleerzaam. Houd eens een belrondje onder potentiële werknemers en vraag ze hoe ze jou zien. De antwoorden kunnen helemaal in lijn zijn met hoe je jezelf altijd al zag. Maar ook zijn verrassingen mogelijk. Misschien dacht je de werk-privébalans voor je werknemers dik in orde te hebben, maar leeft bij de buitenwereld het beeld dat er bij jou vooral hard én lang moet worden gewerkt.

4. Blijf eerlijk

We snappen het: de verleiding is groot om het beeld dat uit al deze onderzoekjes, vragenrondjes en analyses is ontstaan, een klein beetje aan te dikken. Om de werkelijkheid een stukje mooier voor te doen dan die is. Alsof je op Marktplaats foto’s plaatst van je bankstel waar je die vervelende kras vakkundig van hebt weggephotoshopt. Maar doe dit vooral niet. Met de tips onder 1 t/m 3 kun je een sterk EVP maken, gebruik dat dan ook om geloofwaardig te blijven. Doe je niet anders voor, wees jezelf, anders kan de boemerang wel eens keihard in je eigen gezicht terugkomen. Potentiële kandidaten prikken snel door een fakeverhaal heen.

5. Vraag die professionals meteen naar hun eigen waarden

Als je die potentiële kandidaten van tip 3 toch aan de lijn hebt, vraag ze dan meteen even naar hun eigen drijfveren. Wat vinden ze allemaal belangrijk aan werk? Wat is voor hen de ideale balans tussen werk en privé? Wat zoeken ze precies bij een organisatie? Een EVP is namelijk hét startpunt voor een Employer Branding-strategie, de routekaart naar de werkgever die je wilt worden. Superhandig daarbij is als je de informatie van punt 1-3 kunt afzetten tegen de wensen, eisen en behoeften van toekomstige werknemers. Dan heb je alles in kaart: wie ben je nu, wie wil je worden en wat is daarvoor allemaal nodig?

Ook aan de slag met jouw EVP? Bij Dutchwebshark helpen we organisaties met het opstellen van een EVP op basis van onderzoek én momenteel is de masterclass hierover in ontwikkeling. Wil je dit niet missen? Schrijf je dan hieronder in voor onze mailing!

Deel dit artikel

Paul Poley

Copywriter

Paul Poley is copywriter en schrijftrainer. Hij houdt ervan om best ingewikkelde materie zo toegankelijk mogelijk te maken. Paul is eigenaar van tekstbureau Poley Tekst: www.poley-tekst.nl

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten?

Neem dan contact op met Joyce!