16 maart 2021

Een goede talentpool is goud waard voor jouw organisatie. Anno 2021 is een talentpool veel meer dan een statisch namenlijstje of een database met CV’s. Laat de pool tot leven komen door continu in contact te blijven met de professionals. Geef jouw strategische arbeidsdoelgroep een gezicht en bouw echt een relatie met hen op. Zo zorg je dat de kandidaten aan jouw organisatie denken als ze in de toekomst klaar zijn voor een overstap en sta je al 1-0 (of nog veel meer) voor op de concurrentie.

Wat is een talentpool?

Een talentpool bestaat uit kandidaten die goed bij jouw functie en organisatie passen, maar op dit moment – om welke reden dan ook – nog niet klaar zijn voor een overstap. Potentiële werknemers dus. Zeker voor vacatures die regelmatig terugkeren is dit onmisbaar en de meest efficiënte manier van werven.

Neem bijvoorbeeld een advocatenkantoor. Zij hebben aan de lopende band goede advocaten en juristen nodig. Nu, maar ook volgende maand en volgend jaar. Dan is het ideaal om een groep potentiële advocaten binnen je netwerk te hebben. Elke organisatie heeft één of meerdere van deze strategische functies. Door voor deze functies een talentpool op te bouwen, hoef je niet meer bij elke nieuwe vacature from scratch te beginnen. 

Een talentpool opbouwen

Je talentpool moet logischerwijs gevuld worden. Vaak heb je een deel van de pool al in handen. Denk bijvoorbeeld aan kandidaten die je eerder hebt gesproken, maar die nog geen interesse hadden in een overstap of op dat moment nog ervaring mistte. Een goed begin, maar nu mis je nog een grote groep. Door gericht te sourcen via online platformen naar geschikte profielen en deze professionals vervolgens laagdrempelig te benaderen, kom je met nog veel meer potentiële kandidaten in contact. Professionals die na je benadering aangeven dat ze nog goed op hun plek zitten, plaats je (na goedkeuring) in de talentpool voor de toekomst. Maar de kans is groot dat je ook kandidaten spreekt die wel openstaan voor een overstap. Bonus, want zo kun je – naast je langetermijn doel – ook al op korte termijn hires realiseren. 

Onderhoud de talentpool

Hierna is het tijd om je talentpool te onderhouden. Onderhouden klinkt niet heel sprankelend, maar dat is het wel. Daarbij is het zelfs noodzakelijk om je talentpool tot leven te wekken. Met onderhouden bedoelen we dat je in contact blijft met de kandidaten in de pool. Dat je ze enthousiasmeert voor jouw organisatie en functie. Dat je écht een relatie met ze opbouwt. Om dit te realiseren, is een Candidate Persona een ideaal hulpmiddel. Een persona is een zeer gedetailleerde, datagedreven omschrijving van jouw strategische doelgroep. Gebaseerd op onderzoek binnen de doelgroep dus. Zo weet je exact wat de drijfveren van de kandidaten in jouw pool zijn, wat zij belangrijk vinden in een baan en wat redenen kunnen zijn om een overstap te maken. 

Hier speel jij natuurlijk op in. Blijkt dat zij ontwikkelingsmogelijkheden missen in hun baan en staat dit bij jullie juist hoog in het vaandel? Schrijf daar dan een artikel over. Of deel een case over een nieuw project als ze graag initiatieven opzetten. Door regelmatig interessante content – van artikelen tot testimonials en webinars – te delen, zorg je dat je een relatie met de pool opbouwt. Hierdoor ben je als organisatie top-of-mind op het moment dat de kandidaat wel klaar is voor een overstap en maak je van je talentpool een recruitment- / marketingstrategie voor de toekomst. 

Wil je hier meer over weten? Sluit dan donderdag 18 maart aan bij onze masterclass. Hier laat Saskia Honders precies zien hoe je een goede talentpool opbouwt. 

Deel dit artikel

Joyce Jansen

Marketing Consultant

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten?

Neem dan contact op met Joyce!