1 april 2021

Onlangs was de rechtszaak die Michael Page verloor het recruitmentgesprek van de dag. Een korte samenvatting indien je dit gemist hebt: Michael Page stuurde een factuur van bijna €40.000 naar een vacaturehouder, nadat ze (ongevraagd) iemand voordroegen en degene vervolgens werd aangenomen.

 Nu kunnen we allemaal boos met de vinger wijzen, maar dit probleem is volgens Diede Schuring – Managing Director bij Dutchwebshark – veel groter dan één onterechte fee. “Het echte knelpunt zit in de manier waarop de hele recruitmentmarkt is ingericht: het no cure no pay verdienmodel van veel werving- en selectiebureaus”, vertelt Diede. “Een model waar niet alleen de bureaus, maar ook de vragende organisaties blijkbaar nog steeds aan vasthouden.”

Het grote spel van cv-schuiven 

Op het eerste gezicht lijkt dit voor een vacaturehouder ook een slimme oplossing. Verbind meerdere werving- en selectiebureaus aan je organisatie die allemaal op zoek gaan naar goede kandidaten en betaal alleen degene die succesvol is. De keerzijde is alleen dat hierdoor samenwerking en loyaliteit mist. “Die bureaus verzetten uiteindelijk wel veel werk om kandidaten te vinden en de rekening moet door iemand betaald worden”, deelt Diede. “Daarnaast worden de werknemers vaak gepusht op targets. Cv’s worden daarom niet alleen naar jou gestuurd, maar ook naar de concurrent en vooral naar de hoogste bieder.” Het grote spel van cv-schuiven barst hier los. Een spel waar veel – terechte – irritatie over ontstaat, en waarover het bewustzijn groeit dat dit niet meer van deze tijd is. Toch grijpen sommige organisaties bij een nieuwe vacature wel weer naar die ‘snelle’ oplossing. Dezelfde bureaus worden ingeschakeld en het spelletje begint van voor af aan. Een vicieuze cirkel die dus niet alleen door de bureaus, maar ook door de vragende organisaties in stand wordt gehouden.  

Zolang de vraag naar deze oplossing blijft, gaan bureaus niet veranderen en blijven ook cowboy-partijen uit de grond schieten. Diede: “Het gaat allemaal om vraag en aanbod. Als je dit wilt veranderen, moet je bij jezelf beginnen. Bij de manier waarop je je eigen recruitment hebt ingericht.” Als de vraag verdwijnt, moéten de bureaus zich wel aanpassen om bestaansrecht te houden. Dit patroon doorbreken is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. “Dutchwebshark bestaat vandaag – 1 april 2021 – precies 10 jaar”, vertelt Diede, “en we zijn ontstaan vanuit dit probleem. Vanuit het idee dat bedrijven eigenlijk niet blij zijn met deze oplossing, maar ook niet goed weten hoe het anders kan. Stap één is dan ook dat recruitmentteams strategischer gaan denken. Stoppen met ad hoc recruitment, maar de blik richten op de toekomst door te werken vanuit een flexibel recruitmentplan en een strak ingericht proces.”

Maak een strategische personeelsplanning 

Dit begint met een strategische personeelsplanning, het fundament van een goed recruitmentplan. Breng dit voor jouw organisatie in kaart door de volgende vragen te beantwoorden: wie zijn je strategische en je ad hoc doelgroepen? Welke in- en uitstroom verwacht je? Hoe ziet de arbeidsmarkt van deze doelgroepen eruit? Hoe moeilijk is het om de juiste professionals te vinden? Wat is daarvoor de beste methode? Wanneer moet je wel of niet een bureau – op basis van een partnership – inschakelen? En dat allemaal gebaseerd op je organisatiedoelstellingen.

Diede: “Als je je proces goed inricht, hoef je niet meer in paniek naar een werving- en selectiebureau te stappen zodra een vacature ontstaat. Je hebt namelijk al een slim plan om de juiste kandidaat te vinden.” Doordat je precies weet wie je zoekt en wat de efficiëntste methode is, heb je grip op dit proces. En wie weet sta je door jouw plan zelfs al met een goede talentpool van geschikte kandidaten in contact. Of werk je voor de schaarse doelgroepen samen met een recruitmentpartner in plaats van een leverancier. Een bureau die dedicated – en dus niet op basis van no cure no pay – de beste kandidaten voor je vacature zoekt. En deze kandidaten dus ook niet tegelijkertijd bij de concurrent over de schutting gooit. Het einde van het cv-schuif tijdperk begint dus bij jezelf. 

“Bij Dutchwebshark willen we bedrijven helpen om deze volgende stap te zetten”, zegt Diede met passie. Wil jij dit ook? Ter ere van onze tiende verjaardag geven we vijf  workshops (t.w.v. €895,00) cadeau waarin we samen dit plan opstellen. Schrijf je snel in en wie weet heb je dit plan binnenkort al in handen. 

Deel dit artikel

Joyce Jansen

Marketing Consultant

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten?

Neem dan contact op met Diede!