18 februari 2021

Een Candidate Persona, hate it or love it. Je vindt ons - niet verrassend - terug in de laatste groep. En wel om deze simpele reden: een Candidate Persona maakt je werk een stuk makkelijker. Of je nou een recruiter, arbeidsmarktcommunicatie specialist of hiring manager bent: dankzij deze tool weet jij exact wie je wil bereiken, waar deze doelgroep zich bevindt en hoe je ze het beste kunt enthousiasmeren. Als dit goed is opgesteld natuurlijk. De kwaliteit van je persona is namelijk cruciaal en volledig afhankelijk van de manier waarop de persona is gecreëerd. Daarover later meer, allereerst is het natuurlijk handig om te weten wat een Candidate Persona precies is.

Wat is een Candidate Persona?

Een Candidate Persona is een zeer gedetailleerde omschrijving van jouw arbeidsdoelgroep. Hiermee kruip je als het ware in de huid van jouw kandidaat. Super waardevol, want op deze manier kun je jouw recruitmentstrategie – van vacaturetekst en social media campagne tot de sollicitatiegesprekken die je voert – precies afstemmen op jouw doelgroep. Dit verhoogt de kans op succes aanzienlijk. Je hebt namelijk een gouden tool in handen die je influistert wat jouw doelgroep belangrijk vindt. Denk aan redenen voor een overstap, oriëntatiekanalen, jouw Employer Brand, hoe ze in hun carrière staan en ga zo maar door.

De informatie die hierin terugkomt, moet natuurlijk wel kloppen. Het heeft weinig zin om je recruitmentstrategie op een niet-representatieve persona af te stemmen. Helaas gebeurt het in de praktijk nog te vaak dat een Candidate Persona tijdens een lekkere brainstormsessie met het recruitmentteam wordt opgesteld. Even de koppen bij elkaar, proberen te bedenken wat de doelgroep belangrijk vindt en de persona daarop baseren. ‘A’ for effort, maar de kans op een mismatch is hierbij groot. Om in de huid van de doelgroep te kruipen, moet je namelijk weten wat de doelgroep écht vindt. Met alle goede wil van de wereld, dat kunt je niet voor ze invullen. Het is dan ook belangrijk om onderzoek te doen en je persona te baseren op data. 

In 5 stappen naar jouw Candidate Persona

Research is dus cruciaal. Stel je persona op aan de hand van diepte-interviews met de doelgroep. Dat realiseer je in de volgende vijf stappen:  

1. Maak een goede vragenlijst
Open deur, maar daardoor niet minder belangrijk. Bepaal wat je precies wil weten en stel een goede vragenlijst op die vervolgens ook door alle betrokkenen wordt gebruikt. Denk hierbij aan:

  • Demografische gegevens;
  • Drijfveren;
  • Oriëntatiekanalen;
  • Jouw Employer Brand;
  • Carrièreperspectief;
  • Doelen;
  • Etcetera. 

2. Interview de huidige werknemers
Interviewtijd! Eén van de meest gestelde vragen: hoe kom ik aan respondenten? Vaak heb je al een goudmijn aan informatie binnen handbereik, namelijk degenen die de functie nu al uitoefenen. Plan een halfuurtje in, biedt een lekker – virtueel – koffietje aan en de eerste interviews stromen zo binnen. 

3.  Interview je externe doelgroep
Naast de huidige werknemers, is het van belang om de externe groep te spreken. Maak ook dit niet moeilijker dan het is. Waarschijnlijk spreek je regelmatig sollicitanten die je een aantal extra vragen kunt stellen, heb je de contactgegevens van oud-kandidaten (avg-proof) in je ATS staan of kun je via LinkedIn met je doelgroep in contact komen. En vergeet vooral het netwerk van je huidige werknemers niet. 

4. Documenteer & analyseer
Na deze interviews heb je een schat aan informatie verzameld. Data die je natuurlijk nog wel moet analyseren om de Candidate Persona op te stellen. Leg alle input op gestructureerde wijze vast (een goed ingericht Excel kan al een uitkomst zijn) en trek hier analyses uit.

5. Breng de Candidate Persona tot leven
Een Excel-bestand is vaak niet het meest aansprekende document, dit is bij een Candidate Persona wel heel belangrijk. Maak daarom een mooie onepager van alle verzamelde en relevante informatie, compleet met naam en foto. Zo komt je persona tot leven en kun je hier als ‘persoon’ tegen praten. (Zo zijn met ‘Frank’ bij ons aan de muur al hele gesprekken gevoerd).

Nadat je de Candidate Persona hebt opgesteld, is het tijd om de recruitmentstrategie hierop af te stemmen. Blijkt bijvoorbeeld dat het volgen van een opleiding Lisa’s grootste drijfveer voor een overstap is, dan verwerk je dat in je vacaturetekst, je Facebookcampagne en je sollicitatiegesprek (als je dit ook waar kunt maken natuurlijk). Of als Aron graag impact maakt bij zijn klanten, zijn het delen van een aantal praktijkcases the way to go. Vraag je bij alle communicatie richting de doelgroep dus af of jouw persona hier warm van wordt. Zet de bril van jouw doelgroep op en je zult zien, die strategie vormt zich vanzelf. 

Wil je hier meer over weten? Sluit dan donderdag 4 maart aan bij onze masterclass ‘Een datagedreven Candidate Persona én een ijzersterke Job Value Proposition’. Hier vertellen Marketing Consultants Lara Vermeulen en Joyce Jansen alles over het opstellen van een Candidate Persona én het creëren van een ijzersterke Job Value Proposition. 

Deel dit artikel

Joyce Jansen

Marketing Consultant

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Joyce!