25 juni 2020

Van de ene op de andere dag thuiswerken. Complete bedrijfsprocessen die omgegooid worden. En het ontstaan van hele nieuwe initiatieven. Covid-19 dwingt tot omdenken en out-of-the-box ideeën. Skills zoals creativiteit, aanpassingsvermogen en een flinke dosis zelfmotivatie zouden dan ook onmisbaar moeten zijn in deze tijd. Toch lijkt niets minder waar.

Tot voor kort stonden deze drie competenties in de top 16 van de meest gevraagde sociale skills in vacatures. Maar tot onze verbazing is de vraag hiernaar sinds het toeslaan van corona flink gekelderd. Begin 2020 vond je zelfmotivatie nog in een kwart van de vacatures terug, nu – 5 maanden later – vraagt slechts 1 op de 10 hiernaar.

Verleg je aandacht eens naar de skill creativiteit. Creativiteit stond vorig jaar september nog op plek 14 in deze lijst. Hoe anders is de situatie nu. Met een afname van 50% maakt creativiteit een flinke keldering mee. En dat voor een skill die in crisistijd juist het verschil kan maken. Een skill die cruciaal is voor het signaleren van kansen, het opzetten van initiatieven en het realiseren van noodzakelijke aanpassingen. Maar schijnbaar ook een skill die zwaar onderschat wordt.

En dat geldt over de gehele linie. Zelfs in communicatie, marketing en PR – de koploper op dit gebied – verliest creativiteit terrein. Hetzelfde geldt voor kunst, cultuur en media. Slechts 4,5% van die vacatures vraagt nog naar creativiteit, terwijl dit in januari nog 16% was. Dan blijft toch maar één vraag over: waarom is creativiteit in deze crisistijd opeens niet meer belangrijk?

Creativiteit verliest dus veel terrein, maar er zijn ook een aantal skills die nu juist meer gevraagd worden. Betrouwbaarheid wint bijvoorbeeld in de meeste beroepsklassen aan populariteit, gevolgd door communicatie, professionele ontwikkeling, pragmatisme en zakelijk bewustzijn. Skills waarmee je – als we het heel plat slaan – de route volgt die voor je wordt uitgestippeld en je vooral niet de randjes opzoekt. Maar CEO’s van Nederland: moeten we niet juist nú van de gebaande paden afwijken om de wedstrijd te winnen?

Deel dit artikel

Joyce Jansen

Marketing Consultant

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten?

Vraag alles aan Joyce