4 oktober 2018

Data verandert de recruitment wereld. Het traditionele spelletje van een vacature plaatsen, wachten tot iemand zich meldt en de keuze maken op basis van je onderbuikgevoel, schiet tegenwoordig te kort. Waarom zou je immers afwachten tot iemand zich meldt als je ook gericht het beste talent kan zoeken?

Dankzij data weet je namelijk precies wie het beste talent is, waar ze zich bevinden en hoe je ze het beste bereikt. Ook hoef je geen zweethandjes meer te hebben wanneer iemand vragen heeft over het proces, dankzij data heb je een op feiten gebaseerd antwoord klaar. Het is dan ook niet zo gek dat we bij Dutchwebshark gek zijn op data!

Data in recruitment

Data helpt je om de zoektocht naar geschikte kandidaten te optimaliseren. Met data verzamel je alle informatie over de vacature en de doelgroep, dit zet je vervolgens in om de doelgroep gericht te bereiken. Je kan deze informatie opsplitsen in harde en zachte data. Bij harde data verzamel je bijvoorbeeld gegevens over de regio waar de doelgroep zich bevindt, hoeveel werkervaring ze hebben en bij welke organisatie ze op dit moment werkzaam zijn. Waar harde data dus objectief is, is zachte data subjectief.

Data helpt je om de zoektocht naar geschikte kandidaten te optimaliseren.

Zachte data gaat over de mening, gevoelens en voorkeuren van mensen. Denk hierbij aan wat professionals belangrijk vinden in een baan, wat ze van jouw Employer Brand van een organisatie vinden en wat deze professionals motiveert in hun carrière. Gebruik deze gegevens om bijvoorbeeld je vacature te optimaliseren. Als professionals in de doelgroep bijvoorbeeld aangeven dat ze opleidingsmogelijkheden belangrijk vinden, is het verstandig om dit expliciet in de vacature op te nemen.

Proces efficiënter inrichten

Naast data over je doelgroep en de vacature, is data over het gehele recruitmentproces ook van grote toegevoegde waarde. Deze gegevens kan je namelijk inzetten om het proces te verbeteren en vanaf moment één op de juiste knoppen te drukken. Gebruik bijvoorbeeld de data van eerdere processen om je resultaten te voorspellen, dit is zeker relevant indien je vaker vacatures voor dezelfde doelgroep hebt.

Stel, je hebt vaak vacatures voor Account Managers. Door informatie over de zoektocht naar dit profiel bij te houden, verkrijg je interessante inrichten die je helpen om je proces efficiënter in te richten. Op basis van deze eerdere zoektochten kan je namelijk onder meer de moeilijkheidsgraad van de vacature bepalen, weet je hoe je Account Managers het beste kan bereiken en wat de conversieratio’s zijn.

Al deze gegevens zijn belangrijke indicators voor het uiteindelijke resultaat. Zo hebben we bij Dutchwebshark een grote database met professionals, dit gebruiken we als startpunt voor ieder project. Op basis van deze database bepalen we van tevoren hoeveel tijd het gemiddeld kost om geschikte kandidaten te vinden, welke middelen we moeten inzetten en hoe moeilijk het is om de doelgroep te bereiken.

Interne doeleinden

Data is ook effectief om tijdens het proces in te zetten, zo controleer je of het proces nog op schema loopt. De gegevens uit eerdere zoektochten kan je immers gebruiken als benchmark. Dit geeft inzicht in het verloop van de nieuwe zoektocht vergeleken met eerdere processen en zorgt dat je op tijd kan ingrijpen als het project niet verloopt als verwacht. Door data bij te houden over alle stappen die je doorloopt, krijg je ook inzicht in de sterke punten en verbeterpunten van het proces. Zo krijg je ook een goed overzicht van je eigen productiviteit en effectiviteit en die van je team. Data geeft zo precies aan waar mogelijkheden voor verbetering liggen.

Bij Dutchwebshark zijn alle diensten gebaseerd op data. Zo vinden we gericht de beste kandidaten voor vacatures en hebben we veel kennis over verschillende doelgroepen.

Kortom, data biedt veel inzicht in de doelgroep en de vacature, het proces, de verwachte resultaten en de productiviteit en effectiviteit. Bij Dutchwebshark zijn daarom alle diensten gebaseerd op data. Zo vinden we gericht de beste kandidaten voor vacatures en hebben we veel kennis over verschillende doelgroepen.

Benieuwd hoe we dit precies doen? Neem contact met ons op!

Deel dit artikel

Joyce Jansen

Marketing Consultant

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Joyce!