22 augustus 2019

Waar ga ik mijn budget aan uitgeven? Welke projecten hebben prioriteit? Is het nodig om het team uit te breiden of juist niet? Een greep uit een aantal beslissingen die je als HR- of Recruitment Manager regelmatig moet nemen om een succesvol team neer te zetten en je doelen te behalen. Helaas liggen de antwoorden niet zomaar op tafel, nóg niet tenminste.

Je hebt namelijk jouw eigen adviseur binnen handbereik. Iemand die je in de goede richting stuurt, je in één oogopslag alle feiten presenteert en volledig onpartijdig is. Kortom, iemand die jou in staat stelt alle vragen te beantwoorden en de juiste beslissing te nemen. Data is ‘degene’ die perfect past bij deze rol en voldoet aan alle selectiecriteria. Jouw rechterhand die alle antwoorden geeft die je wilt, zolang je de juiste vraag stelt.

Paralysis by analysis

Toch lukt het weinig organisaties om zich echt te laten adviseren door de data die ze verzamelen. Sommigen hebben simpelweg de data niet, anderen hebben zoveel data dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Paralysis bij analysis noemen we dat ook wel. Vaak worden we namelijk zo enthousiast van data en de mogelijkheden die het biedt dat we alles gaan verzamelen en opslaan. Van iemands schoenmaat tot de naam van zijn of haar oma. Bijna alles is potentieel interessante informatie. Dit is precies de valkuil waar heel veel organisaties in stappen. Ja, we kunnen alles opslaan wat we willen. In Excel, in rondslingerende notebooks, in ons overvolle hoofd, in fancy datasystemen. Maar de vertaalslag van data naar advies wordt hierdoor vrijwel onmogelijk. Je bent namelijk veel tijd kwijt met het verzamelen en analyseren van ‘nutteloze’ informatie en je komt niet tot de kern.

Een voorbeeld. Als je nieuwe gordijnen gaat kopen, ga je dan je hele huis opmeten? Natuurlijk niet. Je meet alleen je raam, zodat je antwoord kan geven op de vraag: welke afmetingen moeten mijn nieuwe gordijnen hebben? Doordat je een heldere vraag hebt, weet je precies wat je moet meten. De bekende uitspraak ‘meten = weten’ gaat dus niet helemaal op. Je wilt namelijk eerst weten wat je gaat meten, ‘weten = meten’ dus.

Een heldere vraag

Start daarom altijd met het formuleren van een heldere vraag. Bepaal welke beslissingen jij in je werk moet nemen en welke vragen je daarvoor moet beantwoorden. Stel, jij moet bepalen welke kanalen je gaat inzetten om je openstaande vacatures te vervullen. Een vraag die je kan stellen om deze beslissing te nemen is de volgende: ‘Welke kanalen zijn het meest succesvol gebleken?’.

Zodra je de vraag weet, bepaal je wat ‘succes’ is. Meet je succes door lage kosten, een korte time-to-hire, een kwalitatieve hire of een combinatie hiervan? Dit dwingt je tot de kern te komen en zorgt dat je de data gaat verzamelen die je nodig hebt. Niets meer en niets minder. Zo voorkom  je dat je verzand in de data en dat je toch nog beslissingen op basis van je onderbuikgevoel neemt. Ga dus eens na welke keuzes jij moet maken in je werk en welke informatie je daarvoor nodig hebt. Alleen dan gaat data je écht adviseren en is het niet slechts een coole tool.

Een adviseur voor het leven

Onthoud wel goed dat data je kan helpen, maar niet leidend is. We gebruiken ook niet voor niets de term ‘adviseren’. Data kan de beslissing namelijk niet voor je nemen, dat moet je echt zelf doen. Het menselijke aspect blijft cruciaal. Stel bijvoorbeeld dat je je team gaat beoordelen op het aantal ingevulde vacatures per kwartaal. De data vertelt je dat Mark aanzienlijk minder vacatures heeft ingevuld. Toch ga je hem niet slecht beoordelen, aangezien jij weet dat hij er een tijdje uit is geweest om voor zijn zieke moeder te zorgen. De data weet dat niet. Staar je er niet blind op en blijf kritische vragen stellen. Als je dat doet, heb je alle tools in handen om van data een adviseur voor het leven te maken.

Liever vandaag dan morgen aan de slag met je eigen adviseur? Dat snappen we! Om je op weg te helpen, nodigen we je graag uit voor onze masterclass: Data: jouw persoonlijke HR- en Recruitment Adviseur. Meld je snel aan!

Deel dit artikel

Joyce Jansen

Marketing Consultant

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten of aanmelden voor de masterclass?

Neem dan contact op met Joyce