2 mei 2019

Wanneer is iets een voorbijgaande hype en wanneer een relevante trend? Dat is niet de eenvoudigste vraag, zeker in de dynamische wereld van recruitment. Vandaar dat we hem stelden aan trendstrategen Lieke en Richard Lamb van het Future Expertise Center // TrendWatcher.com.

Wat zijn anno 2019 dé trends in recruitment? Die vraag kun je aan niemand beter stellen dan aan trendwatchers. Niet dat dat magiërs zijn overigens. Trendwatchen is geen kwestie van alles wat hot en hip is – zoals AI (Artificial Intelligence), Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en big data – even in een grote pan stoppen, een beetje roeren en klaar is Kees.

Richard Lamb (de helft van het bekendste trendstrategen-duo van Nederland: Lieke en Richard Lamb) legt uit wat trendwatchers wél doen. “Wij hebben er ons vak van gemaakt om op basis van grote hoeveelheden informatie allerlei maatschappelijke ontwikkelingen te bespeuren. Deze vertalen we vervolgens in concrete adviezen voor bedrijven. Daarbij kijken we nadrukkelijk niet naar de verre toekomst, maar naar een periode van een jaar of twee, drie. Dat is een periode waarin bedrijven en overheden hun businesscase kunnen overzien.”

De belangrijkste trends die Lieke en Richard in de wereld van recruitment ontwaren, zijn:

1. Snel & social
“Het is misschien de meest voor de hand liggende trend, maar toch. Bij recruitment gaat alles steeds sneller dan vroeger. Recruiters moeten dan ook mee met de verwachtingen van opdrachtgevers, of die nu terecht zijn of niet. Snel recruitment betekent in feite dat je digitale recruitmentprocessen meer dan in orde moeten zijn.”

“Daarnaast zijn social media bij recruitment een steeds belangrijkere bron geworden. LinkedIn uiteraard, maar bijvoorbeeld ook Snapchat en Instagram zijn voor recruitmentbureaus uit ons netwerk belangrijke kanalen geworden.”

2. Data zijn leading
“Ook hiervoor geldt: de trend dat data leading zijn, lijkt een open deur. Maar vergis je niet, wij komen veel bij grote bedrijven over de vloer en spreken vaak op events. We merken keer op keer dat er toch veel mensen zijn die de impact van data onderschatten. En in het verlengde daarvan de invloed van Artificial Intelligence. Neem Tesla, dat met data en zelflerende principes het concept van autorijden radicaal aan het veranderen is. Iets dergelijks gaat in alle sectoren plaatsvinden.”

Als technologie je werving ondersteunt, worden je keuzes veel rationeler, minder gemaakt vanuit de onderbuik.

“In onze visie blijft de rol van data bij recruitment voorlopig nog die van ‘decision supporter’. Ofwel een hulpmiddel waarmee je onderbouwde beslissingen kunt nemen. Als technologie je werving ondersteunt, worden je keuzes veel rationeler, minder gemaakt vanuit de onderbuik. De menselijke factor blijft trouwens onmisbaar. Machines hebben nog geen antenne waarmee ze goed kunnen beoordelen of een werknemer in een bepaald team of bepaalde cultuur past. Ze kunnen hooguit een inschatting geven. Maar het is de recruiter die uiteindelijk met de data aan de slag gaat, zijn of haar rol blijft cruciaal. Een goede recruiter is dan ook een mensenmens, geleid door data, maar met een haarfijn gevoel voor klant en werknemer.”

3. Werknemers zijn vaker in charge
“Er is een tijd geweest dat bedrijven werknemers voor het uitkiezen hadden. Die periode ligt echter alweer even achter ons. Werknemers willen én kunnen tegenwoordig meer bepalen. Deels door de arbeidsmarkt van nu. Bedrijven, en daarmee ook recruiters, moeten zich aanpassen aan dit ‘nieuwe normaal’. Een trend die daar eigenlijk wel bij past is dat werknemers steeds planmatiger worden, meer bezig zijn met de lange termijn. Bij elke vervolgstap in hun carrière bedenken ze goed of die bevorderlijk of schadelijk is voor hun latere loopbaan. Stel een technisch constructeur uit de bouw gaat bij een gemeente werken om vergunningen te keuren. Kan hij dan over een aantal jaren nog wel zo gemakkelijk terug in de bouw? Bedrijven en recruiters kunnen goed helpen bij het uitstippelen van dergelijke loopbaanpaden.”

Ook bij Dutchwebshark komen we deze trends dagelijks in de praktijk tegen en helpen we organisaties daar graag mee. Natuurlijk altijd op basis van data.

 

Deel dit artikel

Paul Poley

Copywriter

Paul Poley is copywriter en schrijftrainer. Hij houdt ervan om best ingewikkelde materie zo toegankelijk mogelijk te maken. Paul is eigenaar van tekstbureau Poley Tekst: www.poley-tekst.nl

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten?

Neem dan contact op met Joyce!