7 mei 2020

Hoe ziet jouw recruitmentproces er nu uit? En hoe was dit voor de coronahectiek losbarstte? Veel recruitmentteams zullen eerlijk moeten bekennen dat ze niet precies weten welk proces hun organisatie volgt. Ja, zoals alle recruiters zijn ze vaak ijverig bezig met het invullen van vacatures. En zijn ze nu druk om zich voor te bereiden op het post-corona tijdperk. Maar weten ze wat de beste manier is om te zoeken? Weten ze wie ze precies zoeken en waar diegenen zich bevinden? Hoe ze voor de lange termijn in contact blijven? Wat wel en niet werkt?

Je kunt natuurlijk met hagel blijven schieten en af en toe wat kandidaten raken. Dus als je businessmanager een vacature op Indeed plaatst terwijl jij net met je recruiters proactief aan het sourcen bent – zonder dat jullie het van elkaar weten – kan dit best succesvol zijn. De Grote Vraag is hoe kosten- en tijdsefficiënt dit ‘proces’ eigenlijk is. De vraag stellen is ‘m beantwoorden: niet. Dus is het juist nu zaak om te komen tot een ijzersterk, efficiënt recruitmentproces.

3 stappen om te komen tot een ijzersterk recruitmentproces

Wat helpt is om eerst in kaart te brengen wat jullie nu allemaal doen. Wie doet wat, welke kanalen worden allemaal gebruikt en welke strategieën worden ingezet? Kijk daarbij ook naar verschillende werkwijzen in je team. Hierdoor krijg je inzicht in de huidige situatie.

Vervolgens kun je gaan verbeteren en is het zaak te komen tot het ideale recruitmentproces voor jouw organisatie. Een proces waarbij iedereen exact weet wat hij of zij moet doen.

Dat richt je in met de volgende stappen:

1. Pak de organisatiestrategie erbij. Wat wil je met je bedrijf bereiken? Probeer daarbij – voor zover dat nu kan – ook vooruit te kijken, naar de toekomst.

2. Zorg dat de recruitmentstrategie naadloos op die organisatiestrategie aansluit. Voorbeeldje: als het belangrijkste doel van je bedrijf groei is, dan zal het bijpassende HR-doel zijn: meer mensen aannemen dan dat er weggaan. Kortom: de nadruk ligt op werving. En dan weet je ook dat het nu zaak is om een goede talentpool voor de toekomst op te bouwen.

3. Bedenk welk recruitmentproces bij dit doel past. In het geval van ‘groei’ en ‘mensen aannemen’ is dit dus een proces dat de volgende zaken in de tijd uiteenzet: wie je wilt aannemen, hoe je dit het beste kunt aanpakken en hoe je daarin nu al de eerste stappen kunt zetten.

Data werken alleen als je een proces hebt

Deze laatste stap verdient wat meer uitleg, want het recruitmentproces op zichzelf bestaat ook weer uit een aantal stappen. Bedenk welke stappen je allemaal zet om je doel te bereiken en probeer ook in kaart te brengen hoe dit proces verloopt.

Zoals de vraag die aan een vacature voorafgaat, het formuleren en uitzetten van de vacature, het ontvangen en beoordelen van de reacties, en zo verder tot en met het aannemen of afwijzen van een kandidaat. Als je dit proces hebt uitgeschreven en je gaat het vervolgens strikt volgen, ben je in staat om de volgende stap te zetten: het inzetten van data. Niet omdat iedereen het doet, maar om je proces continu beter en efficiënter te maken.

Met die data kun je inzicht krijgen in wat wel en niet werkt. Kortom: je kunt jouw recruitmentproces gaan analyseren en optimaliseren. Cliffhanger: in de volgende blogs gaan we je vertellen hoe je dat doet!

Deel dit artikel

Paul Poley

Copywriter

Paul Poley is copywriter en schrijftrainer. Hij houdt ervan om best ingewikkelde materie zo toegankelijk mogelijk te maken. Paul is eigenaar van tekstbureau Poley Tekst: www.poley-tekst.nl

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!