21 november 2019

Je kent ze vast wel, recruiters die echt álles doen. Ze sourcen op LinkedIn, schrijven vacatureteksten, plannen sollicitatiegesprekken in, voeren die gesprekken vervolgens zelf en overleggen tussen de bedrijven door met de business. Het doel van elk recruitmentteam is de perfecte kandidaten binnenhalen. Maar lukt dat wel met recruiters alleen? En zo nee, hoe ziet een effectief recruitment dream team er dan uit?

De span of control van de geschetste recruiter-met-vijf-poten is eigenlijk veel te groot en het aantal uren per week veel te klein. Gevolg is dat deze recruiter lang niet alles (goed) kan doen. Bovendien is niemand even goed in al de genoemde taken. Iemand die communicatief erg sterk is, is dol op het voeren van gesprekken met professionals, op het enthousiasmeren. Hij of zij zal het minder aantrekkelijk vinden – en minder goed kunnen – om dag in, dag uit LinkedIn en andere platforms af te struinen op zoek naar geschikte kandidaten. Te veel rollen in één recruiter proppen, het kan best, maar is dus niet zo effectief.

Hoe dan? Wat is wél een effectief recruitmentteam? De volgende functies mogen in jouw dream team niet ontbreken.

 

1. De middenvelder: de sourcer

Dit zijn de actieve searchers, op LinkedIn en vergelijkbare kanalen. Deze creatieve medewerkers houden zich dedicated bezig met het nauwkeurig doornemen van profielen. Ze wroeten in de aarde, zoeken in hoeken en gaten. Gebruikmakend van hun techniek. Om uiteindelijk de juiste mensen ‘naar boven te krijgen’.

2. De spits: de traditionele recruiter

Zij doen het klassieke recruitmentwerk. Dus gesprekken voeren met kandidaten, waarin ze de juiste vragen stellen. Bovendien maken ze als overtuigers pur sang de professional enthousiast om bij de organisatie te komen werken. Ze zijn in staat om het voorbereidende werk van de sourcers in te koppen.

3. De keeper: de HR-adviseur

Dit zijn de stevige counterparts van de business. Halen de angel uit lastige vragen. Geven gas en tegengas wanneer nodig. Als de business bijvoorbeeld professional X wil en deze is schaars in de markt, dan legt de HR-adviseur daadkrachtig en onderbouwd uit wat de haalbaarheid is. En adviseert over alternatieven. Let op: bij kleinere organisaties kunnen de traditionele recruiter en de HR-adviseur best een en dezelfde persoon zijn.

4. De verdediger: de administratief medewerker

Ze doen achtergrondwerk in de luwte, maar zijn onmisbaar in je dream team. De medewerkers van de HR-administratie, of zo je wil de backofficemedewerkers. Zij zorgen ervoor dat het waardevolle regelwerk ook daadwerkelijk geregeld wordt. Denk aan het inplannen van sollicitatiegesprekken, het tijdig plaatsen van vacatures en het op- en doorsturen van contracten.

5. De laatste man: de recruitmentmanager

In kleinere organisaties zou je zonder kunnen, in grote zeker niet. Stel je hebt tientallen recruiters in je organisatie werken, dan is de recruitmentmanager er voor het Grote Overzicht. Zoals een laatste man in een voetbalelftal het spel voor zich heeft, weet de recruitmentmanager exact welke recruiter waarmee bezig is. Als er vragen vanuit de business komen, kan deze manager of coördinator ervoor zorgen dat de juiste vragen op de juiste plek terechtkomen.

6. De aanvoerder: de HR-manager of -director

Ook hiervoor geldt: in kleinere organisaties zijn ze niet eens per se nodig (en zou je dus aan een senior sourcer, een senior recruiter en een administratief medewerker genoeg hebben voor effectief recruitment). Maar elders is de HR-manager de aanvoerder van elk dream team. Zorgt voor de visie, de strategie, en – zeker zo belangrijk – de budgetten.

Deel dit artikel

Paul Poley

Copywriter

Paul Poley is copywriter en schrijftrainer. Hij houdt ervan om best ingewikkelde materie zo toegankelijk mogelijk te maken. Paul is eigenaar van tekstbureau Poley Tekst: www.poley-tekst.nl

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!