24 september 2020

De functie van recruiter is in de loop der jaren revolutionair veranderd. Wat zijn precies de grootste verschillen tussen nu en vroeger? Maar vooral: wat betekent dat eigenlijk voor jou?

1. Van passief naar actief

Daar zat je dan als recruiter, pakweg 10 jaar geleden. Braaf postte je vacatures op het Werken bij-gedeelte van je website en op vacaturesites. Waar nodig schakelde je voor lastig vervulbare vacatures de hulp in van een bureau. En dan was het wachten op de tientallen reacties van kandidaten, waarna je gesprekken inplande en overige kandidaten afwees.

Hoe anders is dat nu? Je handen moeten uit de mouwen, want talent is in 2020 superschaars. In deze talentgedreven markt moet je dus heel gericht sourcen naar professionals die geschikt zijn voor de functie. Dat betekent onder meer dat je je doelgroep moet bepalen en goed moet leren kennen. Onderzoek eerst wat je strategische functies zijn. En ga deze professionals vervolgens verleiden.

2. Van statisch en voorspelbaar naar dynamisch en creatief

Recruiter is in 2020 eigenlijk een veel mooiere baan dan vroeger. Toen was die best een beetje voorspelbaar. Je vacatures kon je zoals gezegd kwijt op de vacaturepagina van je organisatie, maar ook op Jobboards of bij grote W&S-organisaties. En ook LinkedIn bestond al. Heel veel meer smaken waren er echter nog niet. Welkom in 2020, waar je snel moet kunnen schakelen tussen tal van middelen en kanalen. Bereik jij je kandidaten via Facebook, marketingcampagnes, een (digitaal) event of misschien wel via TikTok? Of toch nog steeds via LinkedIn? Weten waar jij je doelgroep kunt vinden is essentieel. Weten wat zij zoeken ook. En uiteraard moet je erg creatief zijn om je te onderscheiden van de grote grijze massa (en van jouw grootste concullega’s).

Nog zoiets: het wervingsproces. Ook dat was ooit een statisch en voorspelbaar geheel. Van standaard vacatureteksten tot dertien-in-een-dozijn afwijzingsbrieven. Van candidate journeys en merkbeleving had nog nooit iemand gehoord. Tegenwoordig wel. Een candidate journey is lang, bevat veel stappen en vereist al je creativiteit en focus. Recruitment is tegenwoordig een halve marketingjob, want je wil er natuurlijk voor zorgen dat jouw organisatie als werkgeversmerk top-of-mind is bij alle voor jou interessante kandidaten. Ook die een fijne baan hebben en op dit moment nog niet aan een overstap naar jou denken.

Stel je voor: je werkt bij een supermarkt, waar je het in principe nog prima naar je zin hebt. Supermarkt A benadert jou en je spreekt een keertje vrijblijvend met ze. Je denkt: leuke club wel, maar ik denk nog niet aan een nieuwe baan. Die ‘leuke club’ blijft wel contact met je zoeken, en benadert je met precies die thema’s die jij interessant vindt. Blijkbaar hebben ze goed naar je geluisterd! Over een jaar sta je toch open voor iets nieuws. Voor wie zou je dan kiezen? Voor deze supermarkt A, die al een goede band met je heeft opgebouwd? Of voor supermarkt B, die je eigenlijk nauwelijks kent? Wat hierbij een handig creatief middel is, is storytelling.

3. Van specialist naar generalist

De recruiter van 2010 was een specialist op het gebied van werving en selectie. Die van 2020 is veel meer een generalist, die van alles iets weet en alles een beetje kan. Maar ook iemand die veel op zijn of haar bordje kan krijgen. Hoe aantrekkelijk, afwisselend en veelzijdig de functie van recruiter in de loop van de tijd ook geworden is, niemand kan álles. Het is dan ook belangrijk om een goed team om je heen te hebben (organisaties: investeer daarin!). In zo’n team zijn de taken goed verdeeld tussen bijvoorbeeld enthousiaste marketingachtige creatievelingen, datanerds en dedicated sourcers.

Heb jij jouw recruitment dream team al geformeerd? Zo ja, dan kun je als actieve, creatieve generalist met je team met een gerust hart de toekomst in.

Deel dit artikel

Paul Poley

Copywriter

Paul Poley is copywriter en schrijftrainer. Hij houdt ervan om best ingewikkelde materie zo toegankelijk mogelijk te maken. Paul is eigenaar van tekstbureau Poley Tekst: www.poley-tekst.nl

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten?

Vraag alles aan Joyce