10 juni 2021

Hoeveel nieuwe werknemers moet jij het komende jaar aannemen om de bedrijfsdoelstellingen te behalen? Tien, honderd, misschien zelfs duizend(en)? En weet je al hoe je dat gaat doen of voel je nu een lichte paniekaanval opkomen? Haal in het laatste geval even rustig adem en ga vervolgens aan de slag met - in dit geval - de beste ontspanningsoefening: een strategische personeelsplanning. Hierdoor weet je namelijk precies wanneer je wie moet aannemen om die doelstellingen te behalen. Onmisbaar om vervolgens een goede recruitmentstrategie op te stellen. Daar kan geen mindfullness tegenop.

Een strategische personeelsplanning is niets meer of minder dan een plan waarmee je, op basis van de organisatiedoelen, in kaart brengt welk personeel je verwacht nodig te hebben in een bepaalde periode. Rekening houdend met instroom, doorgroei en uitstroom. Klinkt logisch, maar in de praktijk merken we dat het nog een flinke uitdaging is om dit op te stellen. Daarom drie tips om dit plan met succes neer te zetten.

1. Begin bij de bedrijfsdoelstellingen

Je kunt geen strategische personeelsplanning opstellen als je de bedrijfsdoelstellingen niet kent. Dit is het fundament van je plan. Willen jullie als bedrijf groeien of de expert worden in een nichemarkt? Nieuwe bedrijfstakken opzetten of juist stabiel blijven? Cruciale informatie voor jouw planning. Bij groei moet je flink opschalen, terwijl je als expert juist het allerbeste talent uit de markt wil binnen halen. Twee doelen die om een hele andere strategie vragen. Zorg dus dat je precies weet wat de doelstellingen van jouw organisatie zijn en ga – belangrijker nog – hierover het gesprek aan met de directie. Bepaal samen wat nodig is om deze doelstellingen te behalen en vertaal dit vervolgens naar een goede recruitmentstrategie.

2. Wees niet te perfectionistisch

We zouden allemaal graag in een glazen bol spieken om te zien wat de toekomst ons brengt. Precies weten hoe snel het bedrijf groeit, van wie je afscheid moet nemen, wie zich ontpopt tot nieuwe sterspeler en hoeveel mensen je uiteindelijk écht moet aannemen. Helaas zijn we niet allemaal paragnost en is het door de vele variabelen die meespelen onmogelijk om dit nu al exact te weten. Maar dat betekent niet dat je die strategische personeelsplanning dan maar moet vergeten. Het is namelijk belangrijk dat je voorbereid bent op de toekomst. Durf vooruit te kijken en laat het perfectionisme los, anders blijf je altijd hangen in ad hoc recruitment. Blik bijvoorbeeld eerst eens terug op het verleden en neem dat als uitgangspunt. Hoeveel mensen heb je vorig jaar aangenomen en hoeveel uitstroom was er? Weet je nog wat de grootste uitdagingen waren? Borduur hierop voort. En zorg dat je je uiteindelijke plan niet driedubbel plastificeert, zodat je altijd bij kunt sturen als dingen anders lopen dan verwacht. 

3. Maak het plan onderdeel van je structuur

Een strategische personeelsplanning opstellen is één ding. Hier echt mee aan de slag gaan en zorgen dat je de doelstellingen behaalt, is de volgende stap. Een stap die je niet moet vergeten, anders was het opstellen van je plan pure tijdsverspilling. Vertaal je planning daarom naar heldere KPI’s en een goed actieplan. Maak dit vervolgens onderdeel van je overlegstructuur. Sta hier met het héle team bij stil tijdens je week-, maand- en kwartaalmeetings en bepaal wat goed gaat en waar je bij moet sturen (heb je ook gelijk punt twee getackeld).

Plan dus morgen meteen een afspraak met directie en zorg dat de bedrijfsdoelstellingen voor jou geen geheimen meer hebben. Vertaal dit naar je strategische personeelsplanning en je zult zien dat recruitment succesvoller, strategischer en vooral ook veel leuker wordt. Loop je toch nog ergens tegenaan of lijkt het je fijn om dit plan samen met ons – en andere recruitmentprofessionals die voor dezelfde uitdaging staan – op te stellen? Sluit dan aan bij onze training ‘strategische personeelsplanning’ op dinsdag 29 juni. Hier leert Diede Schuring je alles over het opstellen van deze planning en jullie vertalen dit samen naar een slimme recruitmentstrategie. 

Deel dit artikel

Joyce Jansen

Marketing Consultant

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Joyce!