19 augustus 2018

Dutchwebshark is in 2011 opgericht door Peter Jansen. Met Dutchwebshark zet Peter zich continu in om de perfecte match tussen de kandidaat en het bedrijf te maken. Dankzij zijn innovatieve ideeën is hij hard op weg om de recruitment markt te veranderen, hierdoor groeien we snel. In dit interview vertelt hij meer over zijn visie en de start van Dutchwebshark.

Naam

Peter Jansen

Functie

Oprichter Dutchwebshark

Quote

Hoe is Dutchwebshark ontstaan?

“Ik heb in mijn eerdere werk vaak meegemaakt dat hele goede jonge professionals kwamen solliciteren. Die werden dan tegenover vijf partners gezet, moesten een uitgebreide presentatie geven en zo bewijzen dat ze bij het bedrijf hoorden. Ik vond juist altijd dat je dit moest omdraaien, laat het bedrijf maar bewijzen dat dit voor de professional een goede stap is! Het is belangrijk dat professionals de juiste keuze voor hun carrière maken. Daarom moeten ze zich ook afvragen, waarom zou ik hier eigenlijk gaan werken? Is dit bedrijf wel een goede keus voor mijn carrière?”

Laat het bedrijf maar bewijzen dat dit voor de professional een goede stap is!

“Voor de professional wordt dit door een grote verandering in de markt ook steeds belangrijker. Vroeger ging je als professional voor lifetime employment, je had een baan voor het leven. Tegenwoordig bestaat dat niet meer. Je bent als professional niet meer afhankelijk van een bedrijf, je moet er juist voor zorgen dat bedrijven afhankelijk van jou worden. Dit betekent dat je continu beter moet worden, in jezelf moet blijven investeren en dat je aantrekkelijk moet blijven voor bedrijven.”

Het beste talent

“Daarnaast wordt het voor bedrijven steeds belangrijker om het beste talent in huis te hebben. Bedrijven beseffen steeds meer dat het moeilijk is om te concurreren op basis van bijvoorbeeld technologie. De technologie is meestal voor iedereen beschikbaar, op dit gebied is het dus moeilijk om jezelf te onderscheiden. De uitdaging ligt daarom in het vinden van het beste talent die het verschil kan maken met deze technologie. Dit speelt niet alleen op het gebied van technologie, maar ook in (online) marketing, data science, financiële expertise, engineering, etc. Bedrijven gaan daarom pro-actief op zoek naar de beste talenten die het bedrijf kunnen onderscheiden.”

“Opvallend is dat bedrijven in deze zoektocht alleen kijken naar actief zoekende professionals en daarna het standaard HR/recruitment proces doorlopen. Zo ga je het beste talent niet vinden, die zit daar helemaal niet op te wachten en is zeker niet actief op zoek. Het beste talent heeft al een goede baan en een carrière. Om deze talenten te bereiken, moet je ze allereerst kennen, weten waar ze zitten, weten wat ze nu doen en ze overtuigen om naar jou toe te komen. Overtuig ze van de manier waarop ze bij jouw bedrijf de volgende carrière stap kunnen maken en hoe je een win-win situatie tussen beiden kan creëren.”

Een gat in de markt

“Aan de ene kant heb je dus de professionals die zichzelf moeten blijven verbeteren en aan de andere kant de bedrijven die echt op zoek zijn naar het beste talent, maar niet goed weten hoe ze deze talenten kunnen bereiken. Ik zag hier een gat in de markt, daarom ben ik gestart met Dutchwebshark. In het begin hebben we nauwkeurig de strategische doelgroepen van zes bedrijven in kaart gebracht en daaromheen een community opgebouwd, dit noemen we nu een talentpool. De professionals krijgen op deze manier laagdrempelig toegang tot de organisatie en kunnen met eigen ogen zien wat ze bij het bedrijf gaan doen en welke stappen ze kunnen maken.”

Wij onderscheiden ons door onze visie in combinatie met het proces dat wij daarachter hebben gebouwd.

“Daarnaast zijn we gestart met onze Candidate Experiences, dit zijn inhouse events bij onze klanten. Deze events zijn een belangrijk onderdeel van onze “job-branding” activiteiten voor onze klanten. Met deze Candidate Experiences en onze talentpools krijgen professionals echt inzicht in hun carrièrekansen bij een bedrijf. En het bedrijf kan zo laten zien wat ze inhoudelijk te bieden hebben. Hierbij moet je als bedrijf niet gaan vertellen dat je de leukste, de mooiste en de beste bent, maar je moet de professional duidelijk maken met welke uitdaging ze aan de slag gaan en hoe dit past in de carrièreontwikkeling van de professional!”

Waar ben je het meest trots op?

“Het hele talentpooling en sourcing bestond nog niet toen ik begon. Sterker nog, het hele idee dat je iedereen op het internet kan vinden was er nog niet. Je was compleet afhankelijk van de databases van de recruitmentbureaus en de headhunters. Dus ja, ik durf wel te zeggen dat Dutchwebshark één van de eerste is geweest die hier een start mee heeft gemaakt. Daar ben ik zeker trots op.”

Waarin onderscheidt Dutchwebshark zich?

“Wij onderscheiden ons door onze visie in combinatie met het proces dat wij daarachter hebben gebouwd. We moeten onze visie natuurlijk wel waar maken. Uiteindelijk moeten wij zorgen dat bedrijven het beste talent daadwerkelijk kunnen aannemen. Hierin kunnen zowel Dutchwebshark als de bedrijven nog stappen maken. Veel budgetten van organisaties zijn bijvoorbeeld nog puur gebaseerd op hoeveel hires eruit komen.”

Het belangrijkste vind ik dat het een organisatie is en blijft waar ik trots op kan zijn.

“Er wordt nog te weinig nagedacht over de waarde van het onderhouden van een relatie met de beste professionals. Op basis van deze relaties en onze kennis over de kandidaten kan het bedrijf een goede keuze maken. Daarnaast kan je ook een inhoudelijk kennisnetwerk met deze talenten opbouwen, daarvoor hoef je ze in principe niet eens in dienst te hebben.”

Dutchwebshark is een innovatieve organisatie, welke ontwikkelingen staan nu op het programma?

“Dat zijn zaken als Talentweb, de versterking van onze Job Branding propositie, onze klanten helpen met het inrichten van hun HR-data-structuren en rapportages en ik heb nog veel andere ideeën. Het doel van al deze ontwikkelingen is het maken van de perfecte match tussen het talent en het bedrijf. Dit moet een win-win situatie zijn, beiden moeten elke dag beter worden.”

Wat is jouw visie/wens voor Dutchwebshark voor de toekomst?

“Het belangrijkste vind ik dat het een organisatie is en blijft waar ik trots op kan zijn. Trots is één van mijn kernwaardes. Ik wil trots zijn op de dingen die er gebeuren, op de werknemers, op wat we bereiken, op onze klanten. Daar haal ik mijn energie uit. Ik vind het geweldig om mensen iets exceptioneels te zien doen. Wij hebben altijd gewerkt vanuit de gedachte dat je elke dag bij Dutchwebshark komt werken om beter te worden. Het gaat erom dat je veel beter weggaat dan je bent binnengekomen.”

Deel dit artikel

Joyce Jansen

Marketing Consultant

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten over onze services?

Vraag alles aan Jorn.