25 januari 2022

Die kandidaten die je nu zoekt om je vacature in te vullen? Daarvan zit 80% op LinkedIn, 65% op Instagram en slechts 25% maakt dagelijks gebruik van Facebook. Het krijgen van ontwikkelingsmogelijkheden is de belangrijkste drijfveer voor een overstap. En ze kennen jullie organisatie wel van naam, maar weten eigenlijk niet precies wat jullie doen en hoe het zou zijn om bij jullie te werken.

Hoe fijn zou het zijn om dit – en nog veel meer – te weten vóórdat je je recruitmentstrategie gaat opstellen? Zodat je dit heel gericht én efficient kunt insteken. Alles wat je daarvoor nodig hebt, is een doelgroeponderzoek. Zeker voor je strategische functies – de cruciale rollen voor jouw organisatie waarnaar de vraag regelmatig terugkeert – is dit onmisbaar. Dankzij dit onderzoek krijg je namelijk veel inzicht in de professionals die je zoekt en dit vormt de basis van je recruitmentstrategie. 

Het doelgroeponderzoek 

Om dit inzicht te verkrijgen, moet je veel professionals binnen de doelgroep spreken. Interviewen dus. Charter je eigen collega’s voor een gesprek en ga de markt op om extern informatie op te halen. Bereid je erop voor dat dit even tijd kost, maar geloof ons, uiteindelijk gaat dit je ook ontzettend veel uren, moeite en onnodige kosten schelen. Bedenk bijvoorbeeld hoe lang het duurt om een Facebookcampagne in te richten en te optimaliseren. Als achteraf blijkt dat jouw doelgroep helemaal niet op Facebook zit, is dit zonde van de tijd en het geld. Investeer dus vooraf in goed onderzoek en zorg op de lange termijn voor een efficiënte strategie. Hierbij zijn de volgende drie onderdelen cruciaal:

  1. Drijfveren van de doelgroep

Waarom hebben ze hun huidige functie gekozen? Waar krijgen ze energie van? En, nog belangrijker, wat zijn drijfveren om een overstap te maken? Deze antwoorden vormen het fundament van jouw arbeidsmarktcommunicatie. Als bijvoorbeeld blijkt dat ontwikkelingsmogelijkheden de belangrijkste drijfveer voor een overstap zijn, dan wil jij overal laten zien welke kansen jullie bieden om de doelgroep te triggeren. Laat deze punten dus in al je communicatie terugkomen, van advertenties tot de vacaturetekst, het sollicitatiegesprek en de onboarding. 

  1. Kanalen

Je weet nu met welke boodschap je de doelgroep kunt enthousiasmeren. Nu moet deze boodschap nog bij de juiste professionals op het netvlies komen. Ook daar komt het onderzoek van pas. Vraag de respondenten welke kanalen zij zouden gebruiken in hun zoektocht naar een nieuwe baan – ideaal om de actief werkzoekenden te bereiken – en op welke social media kanalen zij actief zijn. Op dit laatste kom je onder de aandacht van de veel grotere groep latent werkzoekenden. Zorg vervolgens dat je hier daadwerkelijk zichtbaar bent en dat de professionals niet om jouw organisatie heen kunnen. 

  1. Jouw employer brand

De eerste twee onderdelen geven veel inzicht in de professionals zelf. Maar het is ook heel waardevol om je eigen employer brand in kaart te brengen. Kent de doelgroep jouw organisatie eigenlijk wel? En hebben ze ook een beeld van jullie als werkgever? Dit kan aantonen dat je nog niet alle focus op de vacature moet leggen, maar juist eerst een goede employer branding campagne moet voeren. Daarnaast biedt het onderzoek veel input voor je Employer Value Proposition (EVP) en dat komt je campagne alleen maar ten goede.

Zoals je ziet, vormen de resultaten van je onderzoek het fundament van je recruitmentstrategie. Doordat je deze strategie op feiten baseert, is de kans op succes direct een stuk groter. Ga zelf aan de slag met jouw doelgroeponderzoek, en bereik áltijd de beste kandidaten!

Deel dit artikel

Joyce Jansen

Marketing Consultant

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Joyce!