9 september 2021

Ben jij volop op zoek naar starters? Dan ben je niet de enige. Het aantrekken van jong talent vormt tegenwoordig een grote uitdaging. Bijna iedereen voelt de schaarste op de arbeidsmarkt en ook de strijd om starters is losgebarsten. Om je een voorsprong op de concurrentie te geven, zetten we drie veelgemaakte fouten bij campus recruitment voor je op een rij. Doe er je voordeel mee!

1. Je begint te laat

Tips over campus recruitment in september? Op het moment dat de meeste afgestudeerden waarschijnlijk net een plekje hebben gevonden? Ja, juist nu! Over het algemeen zullen studenten aan het begin van de zomer hun studie afronden en daarna langzaam hun blik richten op een nieuwe uitdaging. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. In mei/juni barst de strijd om deze starters vaak los. Maar eigenlijk ben je dan al te laat. Op dat moment vechten zoveel organisaties om de aandacht dat opvallen moeilijk wordt. Zorg daarom dat je nu al in contact komt met de studenten die je volgend jaar wilt aantrekken. Bouw alvast een talentpool op, zorg dat ze een beetje verliefd op je worden en je zult zien dat je aan het einde van het studiejaar 3-0 voor staat op de concurrentie. Bereid je dus voor op een marathon en voorkom een massale eindsprint.

2. Je past de candidate journey niet aan

Een nieuwkomer op de arbeidsmarkt aantrekken, is niet hetzelfde als het aannemen van een doorgewinterde professional. Een eerste baan is voor een starter ontzettend spannend en ook hun motivatie om voor een organisatie te kiezen, is niet te vergelijken met die van een medior of senior. Het is dus belangrijk om hier tijdens de candidate journey – de reis die kandidaten doorlopen tijdens het vinden van een nieuwe baan – op in te spelen. Begeleid ze door het proces, speel in op hun drijfveren en verplaats jezelf continu in hun schoenen. Zo zorg je voor een goede ervaring en is de kans dat je de kandidaat enthousiast maakt een stuk groter. Daarnaast zorg je hierdoor dat de achterdeur dicht blijft als iemand eenmaal binnen is. Heel belangrijk, het is natuurlijk ontzettend zonde als je gloednieuwe werknemer – na alle inspanningen om diegene aan te nemen én in te werken – het kunstje vervolgens bij de buren gaat uitoefenen. 

 3. Je leert niet van het recruitmentproces

Starters groeien meestal snel door en de open plekken komen regelmatig terug. De kans is daarom groot dat je niet alleen nu junioren wilt aannemen, maar ook volgend jaar en het jaar daarna. Het is dus belangrijk om dit zo slim en efficiënt mogelijk in te richten. Leer daarom van je proces. Wat zijn bijvoorbeeld de beste kanalen? Welk bericht levert de meeste reacties op? Wat vinden de studenten belangrijk in hun eerste baan? Hoeveel budget en tijd moet je hiervoor vrijmaken? En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Door deze inzichten te verzamelen, kun je je werkwijze optimaliseren. Hierdoor loopt dit in het vervolg als een geoliede machine. Begin daarom direct met het vastleggen van je activiteiten en duik regelmatig in de data. Dat voelt nu misschien als onnodige administratieve handelingen, maar geloof ons: dit maakt je werk in de toekomst een stuk makkelijker, goedkoper en efficiënter. Dat(a) is namelijk goud waard. 

Kortom, begin gelijk aan je plan om dit studiejaar de beste studenten aan te trekken. Pas je candidate journey aan en maak een uitgebreid onboarding programma. En misschien wel het allerbelangrijkste: houd bij wat je doet en verzamel data uit alle hoeken en gaten van het proces. Je bent jezelf volgend jaar dankbaar. 

Wil je hier meer over weten? Sluit dan aan bij onze masterclass ‘Campus recruitment’ op donderdag 30 september. Tot dan!

Deel dit artikel

Joyce Jansen

Marketing Consultant

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Joyce!