22 november 2018

Video, video, video. Je hoort, nee ziet het steeds meer bij organisaties: video is hot. Niet alleen bij de jonge, hippe, snelle influencers, maar ook in de recruitment branche komt het steeds meer voor.

Vacaturevideo’s, impressievideo’s, nieuwsfragmenten, amusement en Job Branding, allemaal voorbeelden van video content die in de tijdlijn van je LinkedIn en Facebook voorbij komen.

Ready, steady, data!

Geen geheim, wij houden van data en cijfertjes. Daarom eerst even de feiten van algemene videomarketing op een rijtje:

  • 22% bezoekt de website na het bekijken van de video-advertentie 
  • 74% van het online traffic is video-content
  • 55% van de mensen bekijkt elke dag video’s
  • 65% van de mensen bekijkt meer dan 75% van een video
Bron: marketingfacts.nl

Zo, dat waren even wat algemene procenten. Verassend? Nee. Video werkt en zal de komende jaren alleen maar toenemen. Men kijkt tegenwoordig liever naar beelden dan dat ze een stuk tekst moeten lezen. Je wordt als kijker meegenomen in de wereld van de organisatie of de vacature. Video neemt ook gevoelens met zich mee, je krijgt een ‘wow’ gevoel of je knapt juist helemaal af. Zo kan een goed filmpje grote invloed hebben.

Video bij Dutchwebshark

Wij zijn zelf ook erg fan van het gebruik van video. Zo hebben wij al voor verschillende klanten vacature- en impressievideo’s gemaakt om de organisatie of openstaande jobs te belichten. Door alle aspecten van organisaties te filmen geven we een compleet beeld van de omgeving. Zo weten potentiële kandidaten precies waar ze aan toe zijn.  

Zelf knutselen

Organisaties maken dankbaar gebruik van (talentvolle) medewerkers die als ambassadeur van de organisatie een vlogje of een korte video in elkaar zetten. Wij hebben zelf ook een paar gekkies, die het heerlijk vinden om voor ‘Insta’ of ‘the Gram’ lekker low key een gifje of een kort filmpje maken. Of het licht, geluid, camerawerk en (indien daarvan gebruik wordt gemaakt) acteurs nu van het allerhoogste niveau zijn, is in dat geval niet direct van belang. Uiteraard moet het er enigszins professioneel uitzien, maar het belangrijkste is dat de boodschap overkomt bij de doelgroep. Echte filmpjes van echte werknemers zijn hier, door de hoge mate van authenticiteit, erg geschikt voor. 

Doordat het relatief makkelijk is om filmpjes te maken en te verspreiden, ligt de kwantiteit van de video’s hoog. Dit staat niet altijd in lijn met de kwaliteit en dat hoeft dus ook niet persé. Iedereen met een smartphone (en dat is iedereen) is tegenwoordig producent, scenarioschrijver, acteur, regisseur en editor tegelijkertijd.

Uiteraard moet het er enigszins professioneel uitzien, maar het belangrijkste is dat de boodschap overkomt bij de doelgroep

Dat betekent natuurlijk niet automatisch dat je video’s van een slechte kwaliteit mogen zijn. Dat hangt af van de boodschap of het doel. Je video hoeft bijvoorbeeld echt niet Oscar-waardige kwaliteit te zijn als je kort wilt laten zien dat Sinterklaas langskomt, om maar even in de tijd van het jaar te blijven. Dan is het alleen maar leuk als een medewerker live filmt voor Instagram. 

De video mag dan best een beetje shaken, het geluid mag wegvallen en shots mogen niet compleet zijn. De amusementwaarde is in dit geval belangrijker dan de technische kwaliteit. Wil je echter een goede vacature- of impressievideo van je organisatie, dan moet je echt aan andere eisen voldoen.

Vacature en impressie video

Deze video’s moeten letterlijk een goed beeld weergeven van de organisatie. Het is daarin van belang dat er gebruik wordt gemaakt van mooie beelden, goede tekst en eventuele visuals, zodat de kijker een positief gevoel krijgt bij het afspelen van de video. De video is in dit geval een weerspiegeling van de organisatie, daarvan wil je dat het zo goed mogelijk op beeld overkomt. 

Bepaal daarom voorafgaand aan het schieten, wat het doel en de boodschap van de video is. Hierbij helpt het om een script of een shotlist te maken. Zodat je een goed overzicht hebt van wat je kan verwachten. En tijdens het schieten van de de film weet je precies waar je in het proces bent en wat je nog moet doen. 

Een impressievideo is een weerspiegeling van de organisatie, daarvan wil je dat het zo goed mogelijk op beeld overkomt

Naast het feit dat het belangrijk is om als organisatie (goede) video content te verspreiden, is het hele proces van pre-productie, filmen en post-productie, ontzettend leuk om mee te maken. Je zult snel merken dat er opeens DiCaprio’s en Meryl Streeps opstaan en je verbazen met acteertalent. En je ziet je organisatie ineens vanuit een heel ander perspectief. 

Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag met video: durf, maak fouten en experimenteer! En mocht je met de handen in het haar zitten, dan weet je ons te vinden. 

Deel dit artikel

Joyce Jansen

Marketing Consultant

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

WIL JE MEER WETEN?

Vraag alles aan Joyce.