22 juli 2021

Je vacaturetekst stond nog nooit zo strak op de landingspagina, je advertenties zijn spot on en je hebt flink wat budget in je job marketing campagne gestoken. Toch blijven de reacties uit. Of liever gezegd, de kwalitatieve reacties. Een teleurstelling die veel recruitment(marketing) teams zullen herkennen.

Het lastige is namelijk dat je met jouw prachtig opgemaakte vacature vooral de actief werkzoekenden aanspreekt. En die groep is voor de meeste functies nu eenmaal niet zo groot. Zeker in vergelijking met het veel grotere aantal latent werkzoekenden. Deze professionals hebben al een (goede) baan, maar staan wel open voor nieuwe kansen. Zij zullen de overstap alleen maken voor een functie die écht een stap vooruit is. Hier moet je ze dus van overtuigen. En dan is enkel een vacature vaak niet genoeg. Het is daarom belangrijk om met je recruitmentmarketing strategie in te spelen op de fase waarin de kandidaat zich bevindt. 

Wat is employer branding?

Maak daarom niet alleen job marketing, maar ook employer branding onderdeel van je strategie. Bij employer branding positioneer je jouw organisatie als werkgever in de markt. Je toont de waarde die je te bieden hebt en laat zien hoe je je onderscheidt van de rest. Heel belangrijk, hiermee kom je op de radar van de latent werkzoekenden. Zie dit als de belofte die jouw bedrijf doet aan zowel de potentiële als de huidige werknemers. Verwar dit ook vooral niet met je corporate brand, het gaat hier echt om de organisatie als werkgever.

Wat is job marketing?

Bij job marketing ligt de focus – de naam zegt het al – juist op de vacature. Je vermarkt een specifieke rol in een specifiek team naar een specifieke doelgroep. Je bent dus al een stap verder in het proces. Waar je je bij employer branding vooral richt op het neerzetten van een goed beeld, wil je hier met name sollicitaties uithalen. Helemaal niet gek dus dat veel recruitmentmarketing strategieën gelijk hier beginnen, die goede kandidaten spreek je natuurlijk liever vandaag dan morgen. Maar dan sla je wel een heel belangrijk onderdeel over. Als de professionals namelijk nog niet toe zijn aan een nieuwe stap, oftewel die hele grote groep latent werkzoekenden, zullen ze ook niet direct enthousiast worden van een advertentie over een nieuwe baan.

Laat employer branding en job marketing elkaar versterken

Zo zeggen wij altijd het volgende: als je iemand net ontmoet, vraag je ook niet of degene met je wil trouwen. Je begint met oogcontact, een gouden openingszin en je leert elkaar kennen. Je laat jezelf van je beste kant zien, maar wel op een manier die bij jou past. Kortom, je bouwt een relatie op. En dat zorgt er allemaal voor dat je niet keihard wordt afgewezen als je wel op één knie gaat (die kans is in ieder geval een stuk kleiner). Precies wat je met employer branding wil realiseren. Zorgen dat je al een relatie met een professional opbouwt en dat diegene je als potentiële werkgever gaat overwegen. Dan is de kans dat die kwalitatieve kandidaat ook volmondig ‘ja’ zegt op jouw vacature een stuk groter. 

De candidate journey

De funnel van de candidate journey – de reis die kandidaten doorlopen op weg naar een nieuwe baan bij jouw organisatie – toont dit ook mooi aan.

Employer branding vs. job marketing in de candidate journey

Helemaal bovenaan prijkt de awareness fase. Hierin zorg je dat de kandidaat bekend raakt met jou als werkgever, employer branding all the way dus. Zodra dit gelukt is, gaat de kandidaat naar de volgende fases. En dit is hét moment om jouw gepimpte vacature naar voren te halen. Degene is namelijk al een beetje verliefd geworden en nu kun je de kandidaat triggeren om daadwerkelijk bij je te solliciteren. Of misschien eerst een kop koffie te drinken om het nog iets laagdrempeliger te maken. Zie employer branding en job marketing dus niet als twee aparte eilandjes, maar maak beiden onderdeel van je recruitmentmarketing strategie. Je zult zien dat die kwalitatieve kandidaten hierdoor vanzelf bij je over de vloer komen.

Meer weten? Sluit dan aan bij onze masterclass ‘employer branding vs. job marketing’ op donderdag 19 augustus. 

Deel dit artikel

Joyce Jansen

Marketing Consultant

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten?

Neem dan contact op met Joyce!