Talentpooling1 november 2018

Dutchwebshark is een datagedreven talentpool organisatie, talentpools staan dus altijd hoog bij ons op de agenda. Daarom zijn we, naast onze huidige talentpool dienstverlening, bezig met een nieuw concept: shared talentpooling. Een innovatieve manier om professionals aan organisaties te linken. In dit interview met Eva Joosten, onze Talentpooling Consultant, vertelt zij hier meer over.

Naam

Eva Joosten

Werkzaam bij

Talentpooling Consultant bij Dutchwebshark

Samenwerking DWS

Opbouwen van shared talentpool bij Dutchwebshark

Eva, wat is jouw functie binnen Dutchwebshark?

‘’Het is mijn taak om te ontdekken hoe we ons talentpool product op een andere manier kunnen inzetten bij organisaties. Momenteel verken ik de markt en kijk ik hoe we kunnen inspelen op de behoefte van talent en organisatie om zo een vernieuwende dienst aan te bieden. Als organisatie vinden we continu innoveren namelijk van groot belang.’’

Wat houdt talentpooling in? En wat is het verschil met shared talentpooling?

‘’Als Dutchwebshark staan wij bekend als talenpooling organisatie. In het ‘normale’ proces bouwen we een talentpool voor één doelgroep en voor één organisatie. Zo bouwen we bijvoorbeeld voor supermarktketen Jumbo een talentpool op voor Filiaalmanagers. Een methode die zeker goed werkt, shared talentpools zijn dan ook niet bedoeld als vervanging van deze dienst.’’

‘’Met shared talentpooling draaien we dit proces om. We kijken hierbij niet vanuit een organisatie, maar vanuit de doelgroep, vanuit het talent. Vaak ligt er bij het individu een behoefte om zich breed te oriënteren. Binnen shared talentpooling verbinden we de doelgroep aan meerdere organisaties, geven we de professionals een goed beeld van de markt en helpen we ze met het vinden van een volgende carrièrestap. We ondersteunen de doelgroep dus op een bredere manier.”

“Voor organisaties heeft dit als voordeel dat ze met een grote groep professionals kunnen kennismaken, waarvan wij alle ins-and-outs weten en data genereren. De kosten worden gedeeld door de organisaties die in contact willen staan met deze groep.”

Bij shared talentpooling krijgt het individu de mogelijkheid om een kijkje in de keuken van verschillende organisaties te nemen. Zo wordt het maken van een goede keuze een stuk makkelijker.

Wat is de toegevoegde waarde van shared talentpooling?

‘’Het hogere doel van Dutchwebshark is dat iedereen in Nederland een baan heeft waar hij of zij gelukkig mee is, dat ze echt een baan hebben die ze graag willen. Bij shared talentpooling krijgt het individu de mogelijkheid om een kijkje in de keuken van verschillende organisaties te nemen. Zo wordt het maken van een goede keuze een stuk makkelijker.”

Voor welke organisaties en doelgroepen is shared talentpooling het meest interessant?

‘’Wij zijn op dit moment bezig met het onderzoeken voor welke doelgroepen shared talentpooling het meest geschikt is. Het project waar ik nu actief mee bezig ben, is voor het Nederlands Herseninstituut. Wij gaan samen een event organiseren voor PhD’ers en Post-Docs. Deze doelgroepen hebben zich het grootste deel van hun carrière met de academische wereld beziggehouden, toch moet een groot deel daarna in het bedrijfsleven aan de slag. Doordat zij weinig afweten van de business is deze overstap niet altijd makkelijk, daar willen wij hen bij helpen.”

“Daarnaast zijn steeds meer organisaties op zoek naar professionals met goede onderzoeksvaardigheden, zij komen dus graag in contact met deze doelgroep. Door beide partijen met elkaar in contact te brengen, creëren we een win-win situatie.”

Als organisatie vinden we continu innoveren van groot belang.

Hoe zit het event eruit dat jullie gaan organiseren?

‘’Het event vindt begin 2019 plaats. We zijn momenteel bezig met het bouwen van een talentpool, de reacties in de markt zijn tot nu toe positief. Iedereen in de talentpool wordt door ons gescreend, zo weten we precies wat ze zoeken en wat ze belangrijk vinden. Dit onderscheid ons van de standaard events.”

”Op het event willen we minimaal zes organisaties hebben die zichzelf presenteren. We zijn eerst in gesprek gegaan met de PhD’ers, waaruit bleek dat zij een divers scala aan organisaties belangrijk vinden. We brengen ze daarom in contact met consultancy, pharma en data organisaties. Tijdens het event worden cases gepresenteerd, organiseren we speeddates en laten we zien welke skills ze kunnen gebruiken in het bedrijfsleven. Zo ligt de focus zowel op de praktijk als op het netwerken.”

”Na afloop van het event bellen we de kandidaten om te inventariseren hoe ze de dag hebben ervaren en in welke organisaties ze interesse hebben. Andersom doen we dit ook bij de organisaties. Op basis van deze informatie bepalen we of er matches zijn welke kunnen uitmonden tot een eerste interview.”

‘’Gedurende het gehele traject verzamelen we data over de doelgroep. De verzamelde data is erg relevant voor universiteiten en instituten, maar ook voor de organisaties zelf. Van de PhD (en Post-Doc) -doelgroep is namelijk weinig data beschikbaar. Organisaties krijgen bij deelname contact met deze talentpool door een interactief event, harde en zachte data en natuurlijk kans op een onbeperkt aantal interviews met de doelgroep.’’

Hoe zie jij de toekomst voor shared talentpooling?

‘’Ik zie veel kansen voor dit concept. We richten ons nu op PhD’ers en Post-Docs, alleen hier zie ik al ontzettend veel mogelijkheden. Er zijn veel PhD’ers in Nederland die uit zullen moeten stromen na hun onderzoek. We werken nu voornamelijk samen met het Nederlandse Herseninstituut, maar er vallen nog 12 andere instituten onder het KNAW, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Met deze instituten ben ik in gesprek, zodat we hopelijk dit event in de toekomst breder kunnen opzetten.”

”Daarna willen we dit verder uitbreiden door ons te verdiepen in doelgroepen waar shared talentpooling waarde toevoegt. Ook deze doelgroepen willen we verbinden aan meerdere organisaties. Dit zal bestaan uit het organiseren van events en inhouse-dagen, het verzamelen van data en natuurlijk het verbinden van de professionals aan de organisaties.”

Deel dit artikel

Joyce

Marketing Shark

Als Marketing Shark houd ik jullie graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom Dutchwebshark, talentpools, datagedreven recruitment en Job Branding!

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!