5 augustus 2021

Employer branding en job marketing zijn een match made in heaven. Maak daarom beiden onderdeel van je recruitmentmarketing strategie. Met employer branding zorg je namelijk dat je een relatie met de - vaak latent werkzoekende - professionals opbouwt en dat ze jou als potentiële werkgever gaan overwegen. De kans dat ze vervolgens volmondig ‘ja’ zeggen tegen jouw vacature stijgt hierdoor aanzienlijk en zo maak je van jouw job marketing campagne een doorslaand succes.

Zie employer branding daarom als de voorbereiding op de Olympische Spelen. Als het trainingsprogramma waardoor Sifan Hassan goud pakte op de 5.000 meter, Annemiek van Vleuten de tijdrit won en Tom Dumoulin een mooie zilveren plak mee naar huis neemt. Doorloop de volgende drie stappen om ook jouw trainingsprogramma op te stellen en die podiumplek te claimen. 

1. Maak een strategische personeelsplanning

Een wedstrijd win je niet na één keer trainen. Het is belangrijk om je doelen te bepalen en een goed trainingsschema op te stellen. Zo werkt het ook in recruitment. Als je weet wie je wanneer moet aannemen om de bedrijfsdoelstellingen te behalen, kun je daar je strategie op afstemmen. Een goede strategische personeelsplanning is dus onmisbaar. Met dit plan breng je, op basis van de organisatiedoelen, in kaart welk personeel je verwacht nodig te hebben in een bepaalde periode. Rekening houdend met instroom, doorgroei en uitstroom. Zo weet je precies waar je met jouw trainingsprogramma op moet focussen. 

2. Bepaal je toegevoegde waarde door je EVP en JVP op te stellen

Vervolgens is het tijd om je sterke punten te bepalen: hoe ga jij de wedstrijd winnen? Om antwoord op die vraag te krijgen, stel je een employer value proposition (EVP) én een job value proposition (JVP) op:

  • Employer value proposition: de EVP toont de waarde die jij als werkgever aan je huidige en potentiële werknemers biedt. De EVP is vrij breed, aangezien je alle doelgroepen die je zoekt wil enthousiasmeren. Dit vormt de basis van je employer branding strategie. 
  • Job value proposition: de JVP focust zich juist op de vacature en toont waarom dit de perfecte baan is voor de kandidaat. Hierbij richt je je dus op één specifieke doelgroep en één specifieke functie. Het fundament van je job marketing strategie.  

Zie de JVP als aanvulling op je EVP. Door deze twee te combineren, weet je exact hoe je je onderscheidt van de concurrentie en dus de wedstrijd wint. 

3. Breng de candidate journey in kaart

Met de candidate journey breng je jouw trainingsprogramma tot leven. Hierin werk je uit hoe je de doelen gaat behalen. Zorg dat je employer branding strategie (de eerste fase) naadloos overgaat in een slimme job marketing campagne.

Employer branding vs. job marketing in de candidate journey

Bijvoorbeeld door een retargeting campagne op te zetten, warme leads uit je talentpool te enthousiasmeren of professionals gericht te benaderen via LinkedIn. Pak ook je strategische personeelsplanning erbij, zodat je op de juiste doelgroepen én doelen focust. 

Probeer niet gelijk voor al jouw doelgroepen een strategie uit te werken. Je kunt nu eenmaal niet direct kampioen worden op de 200m sprint, het verspringen én het kogelstoten. Begin daarom klein en werk voor je belangrijkste, strategische doelgroep stap twee en drie uit. Als de basis eenmaal staat, bouw je dit namelijk makkelijk uit naar de volgende doelgroepen zodat je straks ook goud pakt op de meerkamp. 

Kan jij ook niet wachten om op het podium te springen en het Wilhelmus te horen? Sluit dan aan bij onze masterclass ‘Employer branding vs. Job marketing’ op donderdag 19 augustus. 

Deel dit artikel

Joyce Jansen

Marketing Consultant

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten?

Neem dan contact op met Joyce!