Direct sourcing17 augustus 2018

Samen met Eric Meijer, senior recruiter bij GVB, zoeken we naar schaarse professionals. Eric is verantwoordelijk voor staf, commercie, techniek en ICT. Daarnaast is hij de aangewezen persoon bij GVB voor externe inhuur waarbij zijn focus voornamelijk ligt op interim professionals voor de Noord/Zuidlijn. Voor de interne vacatures bij GVB is hij de contactpersoon van Dutchwebshark.

Naam

Eric Meijer

Functie

GVB als Senior Recruiter

Quote

Door continu samen aan de knoppen te draaien, finetunen we het proces en is de slagingskans veel groter dan bij een regulier bureau.

GVB, een organisatie die bij velen bekend is van het openbaar vervoer in Amsterdam. Momenteel realiseren zij ongeveer 780.000 verplaatsingen per dag, met de komst van de Noord/Zuidlijn gaat dit aantal naar 1 miljoen! Dat heeft een geweldige impact op Amsterdam én op GVB. Er moeten immers voldoende mensen zijn om deze verandering in goede banen te leiden.

Eric: “Vijf jaar geleden ben ik gaan werken bij GVB. In mijn eerste jaar heeft onze afdeling 180 vacatures ingevuld, het afgelopen jaar waren dat 450 vacatures, inclusief 105 interim vacatures! Deze stijging heeft twee oorzaken, ten eerste zijn wij een “oude” organisatie. Daar zijn wij trots op, maar dat betekent wel dat de gemiddelde leeftijd hoog is. Veel medewerkers gaan de komende jaren met pensioen en deze plekken moeten we weer invullen. Verder leidt de Noord/Zuidlijn tot een noodzakelijke uitbreiding. Daardoor verwachten we ook de komende jaren veel nieuwe collega’s aan te gaan nemen.’’

“Normaal gesproken verloopt ons recruitment proces als volgt. De vacaturehouder stuurt ons het functieprofiel, deze bespreken we samen en op basis daarvan bepalen we het plan van aanpak. Via social media, zoals LinkedIn, Twitter en Facebook, brengen we de vacature naar buiten en geïnteresseerde kandidaten komen op onze werken-bij site.’’

De werken-bij site die genomineerd was voor een Digitaal-Werven award?

“Ja, een extern bureau had bij ons fake gesolliciteerd om te analyseren hoe dat proces verloopt en de site is beoordeelt door een extern panel. Uiteindelijk stonden we in de top 4 en hebben we veel voorkeursstemmen behaalt. We hebben niet gewonnen, maar we waren al heel blij met de nominatie. En onze werken-bij site wordt alleen maar beter! Moderner en sneller, dat is de volgende stap.”

“Met dit proces vervullen wij 98% van onze vacatures zelf, dan blijft nog 2% over. Daar schakelen we jullie voor in. Afgelopen jaar heeft Dutchwebshark ons o.a. geholpen met een senior inkoper en een senior marketeer. Het vinden van een ervaren senior marketeer is niet eenvoudig, hetzelfde geldt voor een senior inkoper. Al eerder merkten we dat deze doelgroepen te maken hebben met krapte in de markt, waardoor de beschikbaarheid van geschikte kandidaten zeer beperkt is. Daarnaast stond er enige tijdsdruk op de vacatures, deze twee factoren leidden ertoe dat we jullie ondersteuning hebben gevraagd.’’

Met dit proces vervullen wij 98% van onze vacatures zelf, dan blijft nog 2% over. Daar schakelen we jullie voor in.

“Ondertussen bestaat onze samenwerking al twee jaar. In eerste instantie hebben we, na een aantal gesprekken met Erwin van Krimpen, een proefballonnetje opgelaten, dat was zeer succesvol. Daarom hadden we ook alle vertrouwen in de zoektocht naar deze twee doelgroepen.’’

Wat maakte dit ballonnetje zo succesvol?

“Daar kan ik kort over zijn, namelijk jullie hele concept. Ik denk dat de traditionele aanpak van menig werving- en selectiebureau niet meer werkt. De analyse van de markt die jullie maken is erg indrukwekkend en spreekt boekdelen. Jullie zijn de enige die deze rapportages kunnen maken. Zelf kan ik ook een analyse doen, maar niet zo gedetailleerd als die van jullie. Mijn eigen analyse geeft ongeveer 60% inzicht in vergelijking met jullie rapport, dat is een aanzienlijk verschil. Bij sommige vacatures kan ik me dat verschil permitteren maar bij een heleboel ook niet. Dat is de grote kracht van jullie organisatie.”

“De acties die jullie vervolgens in gang zetten, actief op zoek gaan naar de juiste kandidaat waar degene zich ook begeeft, zijn ook zeer effectief. Natuurlijk zoeken andere bureaus ook actief naar kandidaten. Dat proces verloopt vaak als volgt. Wij geven de opdracht, zij gaan zoeken. Dan is het vier weken windstil en plotseling krijg je drie kandidaten. Deze professionals kunnen best goed zijn, maar het komt ook voor dat ze de plank mislaan. Dan heb ik vier weken verloren! Wanneer de invulling van de vacature onder tijdsdruk staat, kan ik mij die vier weken niet veroorloven.”

“Daarin onderscheid jullie proces zich. Wanneer ik de opdracht geef, organiseren jullie eerst een uitgebreide kick-off, vervolgens sturen jullie mij een longlist met geschikte profielen. Op basis van die longlist maken we samen keuzes, zodat deze lijst gereduceerd wordt naar een shortlist. Het profiel is zo voor beide partijen duidelijk. Doordat wij telkens samen aan de knoppen draaien, finetunen we het proces en is de slagingskans veel groter dan bij een regulier bureau.”

“Die samenwerking is dus belangrijk. Je moet elkaar leren kennen en jullie moeten een gevoel krijgen bij GVB. Dat betekent een kijkje in de keuken nemen, snappen hoe onze processen lopen en het DNA van onze organisatie begrijpen. Dat gevoel ontstaat naarmate je veel en intensief contact met elkaar hebt, goede afspraken maakt en samenwerkt. Daar ben ik blij mee!”

Ja, door jullie proces te volgen hebben we mooie resultaten behaald. We hebben zelfs meerdere professionals gesproken waardoor we zowaar keuzes konden maken. 

Heeft deze aanpak ook bij de afgelopen projecten tot goede resultaten geleid?

“Ja, door jullie proces te volgen hebben we mooie resultaten behaald. We hebben zelfs meerdere professionals gesproken waardoor we zowaar keuzes konden maken. Ondertussen is de senior inkoper al begonnen en de senior marketeer start binnenkort. Beide vacatures zijn dus succesvol ingevuld!’’

Deel dit artikel

Joyce Jansen

Marketing Consultant

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten over deze case?

Vraag alles aan Erwin.