13 februari 2020

Beloofd is beloofd, we zouden een serie blogs wijden aan de capabilities cq. vaardigheden die een volwassen recruitmentorganisatie zou moeten bezitten. Ofwel: hoe richt jij je recruitmentorganisatie in en hoe manage je dit? In dit eerste deel kijken we naar de samenwerking met andere stakeholders, binnen en buiten je organisatie. Vormen jullie één geïntegreerd geheel of nog niet?

Samenwerking met interne en externe stakeholders

In het Capability Model is governance een van de 6 belangrijke capabilities. Even je geheugen opfrissen: een capability zegt iets over de volwassenheid van jouw recruitmentorganisatie. En governance heeft alles te maken heeft met de samenwerking met je stakeholders, van hiring managers tot aan leveranciers. Werk je nauw en structureel met ze samen? Stem je alles goed en zorgvuldig met ze af? Of is het allemaal vooral ad hoc, ieder voor zich en lang leve de korte termijn?

0,0 succes

Een praktijkvoorbeeld laat het duidelijkst de verschillen zien tussen een onderontwikkelde en een ontwikkelde samenwerking. In veel organisaties gaat het nog zo: een manager komt binnenlopen met een van A tot Z voorgekauwde vacature. We zoeken iemand met dit en dit profiel (lees: het welbekende schaap met de vijf poten), héél veel succes ermee en we horen het wel. Dit is natuurlijk geen recept voor succes.

Volwassen samenwerking in de praktijk

Veel prettiger is de volwassen aanpak. Daarbij zetten recruitment en de business of de hiring manager elke stap in het hele proces samen. Om een echt goede samenwerking te realiseren, zijn een aantal punten van belang.

  • Een goede start is het halve werk. Niet voor niets een mega cliché. Begin een nieuw project of een nieuwe vacature altijd met een goede kick-off. Zorg dat álle stakeholders hierbij aanwezig zijn en dat iedereen op één lijn zit. Ook niet onbelangrijk: stel haalbare doelen. Dit klinkt wellicht logisch, maar in de praktijk wordt deze stap nog te vaak overgeslagen. Geen tijd, geen zin, geen prioriteit. Maar wel cruciaal voor een goede samenwerking.
  • Marktanalyse. Ook hierbij is data belangrijk. Onderzoek of de vacature kans van slagen heeft. Voorkom dat je op zoek gaat naar het bovengenoemde schaap met vijf poten en je daar pas te laat achterkomt. Hoe ziet de markt er bijvoorbeeld uit? Wat zijn de concurrenten? Wat doet deze concurrentie om hun kandidaat te vinden? Is er in de markt überhaupt iemand te vinden die voldoet aan het eerder geschetste profiel? Zo nee, dan is het (samen!) aanpassen van het profiel wellicht zinvol.
  • Continue afstemming en verwachtingsmanagement. Blijf tijdens het proces in contact met de andere stakeholders, het is immers een samenwerking. Door telkens inzicht te geven in de stand van zaken, gezamenlijk het proces bij te sturen en structureel te communiceren weet iedereen waar hij of zij aan toe is. Gaat het project minder goed dan verwacht? Dan is dit helemaal cruciaal. Ga op tijd met elkaar om tafel om het profiel bij te schaven, de succesfactoren te bepalen of wellicht een hele andere richting in te slaan. Zo voorkom je achteraf teleurstellingen en scheve gezichten.

24/7 samenwerking

Een volwassen samenwerking is dus een continue, structurele, geïntegreerde samenwerking tussen recruitment en andere afdelingen. Een samenwerking die verloopt volgens een strak, efficiënt, stapsgewijs proces én die gebruikmaakt van data. Natuurlijk is dit niet ‘samenwerken om het samenwerken’. Einddoel is het binnenhalen van de topprofessionals uit de markt. Iets wat niet lukt als recruitment en andere afdelingen met de rug naar elkaar toe staan. Waarbij een manager iets onmogelijks bedenkt en recruitment de even onmogelijke taak krijgt om dit uit te voeren. Dat binnenhalen van de beste kandidaten heeft wél kans van slagen als jullie hand in hand gaan, samen optrekken. Niet per vacature, maar 24/7.

Deel dit artikel

Paul Poley

Copywriter

Paul Poley is copywriter en schrijftrainer. Hij houdt ervan om best ingewikkelde materie zo toegankelijk mogelijk te maken. Paul is eigenaar van tekstbureau Poley Tekst: www.poley-tekst.nl

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten?

Neem dan contact op met Joyce!