Data Intelligence16 mei 2019

Het is een open deur, maar veel bedrijven vinden het tegenwoordig lastig om professionals te vinden. Helaas laten veel van die bedrijven het daarbij, ze berusten erin dat ze niemand kunnen vinden. Terwijl je, als je die professionals tóch wilt vinden, juist een cruciale vervolgvraag moet stellen: hoe komt het dat jouw bedrijf die geschikte kandidaat (tot nu toe) niet heeft binnengehaald? Dat is nu precies een voorbeeld van waar data bij kunnen helpen.

Naam

Kevan Gallagher

Functie

Data Consultant

Quote

Dankzij data houd je feiten over en alleen feiten leiden uiteindelijk tot succes.

Data ondersteunen recruitmentproces

Kevan Gallagher is Data Consultant bij Dutchwebshark. Hij heeft talloze klanten geholpen om op basis van data op het juiste recruitmentspoor te komen. Hij legt het belang van data als volgt uit. “Data ondersteunen het recruitmentproces. Ze geven je goed inzicht in wat er nu gebeurt en wat er in het verleden is gebeurd. Zo kun je onderbouwde uitspraken doen. Bijvoorbeeld waarom je een bepaald doel niet hebt gehaald. Ook onderbuikgevoelens kun je toetsen met data. Die gevoelens kunnen kloppen of niet kloppen. Hoe dan ook, je houdt feiten over en alleen feiten leiden uiteindelijk tot succes.”

“Data ondersteunen het recruitmentproces. Ze geven je goed inzicht in wat er nu gebeurt en wat er in het verleden is gebeurd.”

Kwalitatieve en kwantitatieve data

Data kun je onderscheiden in kwalitatieve en kwantitatieve data. Gallagher vertelt over het verschil: “Kwalitatieve data kun je bijvoorbeeld uit telefoongesprekken met professionals halen. In die gesprekken kun je ze onder meer naar hun mobiliteit en drijfveren vragen. Maar ook naar arbeidsvoorwaarden en employer branding: hoe kijken ze aan tegen een bedrijf? Door deze kwalitatieve data vervolgens te analyseren, krijg je een scherp beeld van je doelgroep.” Naast kwalitatieve data zijn er kwantitatieve. “Conversieratio’s zijn daarbij van groot belang,” zegt Gallagher, “je kunt bijvoorbeeld meten hoeveel professionals je moet benaderen om een bepaald aantal persoonlijke gesprekken te realiseren.”

Pijnlijke antwoorden

Deze kwalitatieve en kwantitatieve data leiden altijd tot resultaat. Dat kan natuurlijk een match tussen klant en professional zijn. Maar ook antwoord op de vraag waarom iets géén match is geworden. Een antwoord dat soms best pijnlijk is. Gallagher illustreert het met een voorbeeld: “Een grote klant van ons had enkele jaren terug moeite met het vinden van professionals. Uit onze kwalitatieve data-analyse van de doelgroep bleek dat deze klant geen sterk employer brand had. Professionals zagen het bedrijf vooral als prijsvechter, terwijl ze zich liever niet daarmee wilden associëren. De klant is met die conclusie aan de slag gegaan. Om aantrekkelijker te worden voor kandidaten zetten ze nu ook in op kwaliteit, zodat hun consumer brand beter aansluit bij hun gewenste employer brand.

In dit voorbeeld corrigeerden kwalitatieve data het recruitmentproces. Maar ook kwantitatieve data kunnen dat. Gallagher: “In het recruitmentproces bij weer een andere klant waren alle conversieratio’s prima, op de laatste na. Na de persoonlijke gesprekken met de klant bleken professionals namelijk uit te vallen. Dit kwam door de arbeidsvoorwaarden, die niet marktconform waren. Deze klant is nu zijn salarishuis aan het renoveren, waarna hij opnieuw de markt op gaat.”

Hoe kun je zelf met data aan de slag?

Voor wie zelf met data aan de slag wil, heeft Gallagher nuttige tips. “Begin klein en hou het simpel. In de praktijk zie ik bedrijven vaak beginnen met een bepaald systeem. Ze gaan vervolgens handelen vanuit dat systeem en de mogelijkheden en onmogelijkheden daarvan. Uiteindelijk verzanden ze vaak in de complexiteit en krijgen ze geen grip op de data.”

“Begin klein en hou het simpel.”

Hij adviseert om je eerst goed af te vragen wat je doel is, wat je precies wil bereiken met data. “Een eerste stap zou kunnen zijn om te gaan meten wat je conversieratio’s zijn. Waar in het proces vallen de meeste professionals uit en kan je achterhalen waarom dat gebeurt? Als dat niet het geval is heb je een mooi eerste vraagstuk waar je mee aan de slag kunt gaan.”

Gallaghers verhaal toont haarfijn aan welk belang data kunnen hebben voor recruitment. Data zijn keiharde feiten die niet alleen tot geslaagde werving en selectie kunnen leiden, maar ook tot bijsturing van je hele recruitmentproces of zelfs bedrijfsstrategie. Ook jij kan in 3 stappen van data naar strategie, benieuwd hoe? 

Deel dit artikel

Paul Poley

Copywriter

Paul Poley is copywriter en schrijftrainer. Hij houdt ervan om best ingewikkelde materie zo toegankelijk mogelijk te maken. Paul is eigenaar van tekstbureau Poley Tekst: www.poley-tekst.nl

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten?

Neem dan contact op met Joyce!