16 januari 2020

Hoe je je recruitment (verder) kunt professionaliseren, hebben we je al eerder laten zien. Misschien ben je zelfs al stapsgewijs met de 5 levels van sourcing aan de slag gegaan. Mooi! Maar eerlijk is eerlijk: deze professionaliseringsslag is eigenlijk volstrekt zinloos als je overkoepelende recruitmentstrategie geen enkele ambitie ademt. Heb je bijvoorbeeld een old school HR-strategie, laat dan die 5 levels ook maar zitten.

Pas als je strategie solide, doordacht, innovatief en toekomstbestendig is, heeft verdere professionalisering écht zin. Bovendien ben je dan onderscheidend ten opzichte van je concurrenten. Strategy first dus. Peter Jansen, oprichter van Dutchwebshark, bedacht 4 strategische assen die je helpen je strategie te onderscheiden van je concurrenten. Op welke as bevind jij je? En wat kun je beter doen?

1. Social media
Concurrentievoordeel: –

Je merk zichtbaar maken op social media. Zoeken naar en investeren in nieuwe social kanalen. Het is allemaal superbelangrijk om kandidaten binnen te halen, je kunt anno 2020 ook echt niet zonder. Alleen: het is verrekte lastig om je op social media nog te onderscheiden, want iedereen doet het.

2. Transactiegedreven
Concurrentievoordeel: –

Zelfde laken een pak. Cv’s doorploegen, je markt doorgronden en sourcen: onmisbaar in de keiharde strijd om kandidaten, maar je komt er niet mee bovendrijven in de competitie met je concurrenten. Iedereen die in dezelfde vijver vist, heeft namelijk een hengel. Je hebt dus innovatievere methoden nodig om je concurrenten te slim af te zijn…

3. Relatiegedreven
Concurrentievoordeel: +

Waar de eerste 2 assen vooral de korte termijn op het oog hebben, zijn de laatste 2 gericht op de lange(re) termijn. Niet op directe hires, maar op een band met (en dus kennis van) je doelgroep. Met de derde as – het opbouwen van een relatie met potentiële kandidaten – houdt grofweg 20 procent van de markt zich intussen bezig.

Dat wil zeggen, zij bekommeren zich om hun employer brand, stellen talentpools samen, et cetera. Dat gebeurt overigens lang niet altijd even efficiënt. Lees: veel geld wordt weggegooid. Om een voorbeeld te geven, soms worden professionals uit een talentpool om de haverklap gebeld of ze interesse hebben in een nieuwe baan, terwijl je eigenlijk geen idee hebt of ze wel op al die telefoontjes zitten te wachten.

4. Gericht op waarde en intelligentie
Concurrentievoordeel: ++

Now we’re talking. Met de strategie van as 3 win je het al van veel concurrenten, met die van as 4 haal je helemaal kwalitatief betere mensen binnen. Dit is wel een strategie die veel effort en energie kost, maar uiteindelijk vooral resultaat oplevert. Kenmerken van deze strategie zijn:

  • Nauwkeurig gericht op de individuele kandidaat
  • Uiterst procesmatig
  • Veel gebruik van data

Deze strategie is bijna wetenschappelijk. In plaats van vrij algemeen ga je nu heel specifiek te werk. Geen onderbuik meer, maar data. Candidate persona’s maak je bijvoorbeeld niet gezellig met wat HR-collega’s in een achterkamertje met een kop koffie. Nee, je interviewt tientallen mensen uit je doelgroep met een gestructureerde set vragen. Pas met die verzamelde en vastgelegde intelligentie weet je écht wie de kandidaat is op wie je je richt. Vervolgens ga je heel gericht je unieke boodschap formuleren en deze met je doelgroep communiceren. Je wilt natuurlijk wel dat jouw boodschap aankomt bij de doelgroep die jij in het vizier hebt. De candidate experience kan onder meer bestaan uit het regelmatig ontvangen van content die voor het betreffende individu relevant is en met de data die je hiermee verzamelt, stuur je continu op je boodschap en op je kanalen. Je concurrentievoordeel ten slotte? Dat is immens groot, want vrijwel niemand doet het op deze gestructureerde manier!

Voorwaarde voor deze strategie is wel dat je organisatie, processen en systemen hiervoor zijn ingericht zoals we eerder hebben besproken. Download ons model en kijk of jouw organisatie hier al klaar voor is.

Deel dit artikel

Paul Poley

Copywriter

Paul Poley is copywriter en schrijftrainer. Hij houdt ervan om best ingewikkelde materie zo toegankelijk mogelijk te maken. Paul is eigenaar van tekstbureau Poley Tekst: www.poley-tekst.nl

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!