Data Intelligence29 mei 2019

Wil je graag je recruitmentstrategie op kennis baseren in plaats van op je dikke duim, onderbuik of natte vinger? Dan ontkom je er niet aan om gebruik te maken van data.

Naam

Kevan Gallagher

Functie

Data Consultant

Quote

Data kunnen op verschillende niveaus consequenties hebben voor je recruitmentstrategie.

Data kunnen namelijk niet alleen je recruitmentproces vormgeven en verbeteren, maar ook je hele recruitmentstrategie. Kevan Gallagher, Data Consultant bij Dutchwebshark, laat je zien hoe je dat in 3 stappen kunt doen.

1. Voorkom paralysis by analysis

“In de praktijk zie ik veel organisaties worstelen met data. Ze hebben tal van rapporten, grafieken, feiten en cijfers tot hun beschikking, maar weten er eigenlijk geen raad mee. Verzanden erin. Dat is wat ik noem paralysis by analysis: je hebt zo veel data dat je eigenlijk geen idee hebt hoe je die kunt vertalen naar iets behapbaars. Dat is jammer, want data kunnen je echt alle antwoorden geven die je nodig hebt voor een goede strategie. Hoe voorkom je die paralysis dan? Door je vooral niet blind te staren op de grote hoeveelheid data. Houd het klein en stel de juiste vragen aan de data.”

2. Analyseer de markt met behulp van data

“Een voorbeeld van zo’n juiste vraag is: wat zijn mijn kansen op succes bij recruitment? Deze vraag gaat vooraf aan je feitelijke recruitmentproces. Wij noemen het een Vacature Markt Analyse (VMA). Daarbij breng je eerst de markt haarscherp in beeld en schat je de kansen in voor je vacature. Stel je zoekt als bedrijf naar software developers in Nederland. Uit de data-analyse zou dan kunnen blijken dat er slechts 200 van dit soort mensen in Nederland te vinden zijn, terwijl er 100 andere bedrijven óók naar zoeken. Conclusie is dat succes wel eens heel lastig zou kunnen worden, tenzij je als bedrijf erg sterke USP’s hebt. Dit voorbeeld geeft aanleiding om de recruitmentstrategie bij te stellen. In dit geval zou het betreffende bedrijf het profiel kunnen aanpassen, bijvoorbeeld door het zoekgebied te verbreden.”

3. Pas je strategie verder aan op basis van ratio’s

“Met een – eventueel aangepast – profiel kun je dan écht aan de slag. Maar de rol van data is dan nog niet uitgespeeld. Sterker nog, het meten van allerlei variabelen gaat dan pas echt beginnen. En ook hierbij geldt: op basis van die ratio’s kun je je recruitmentstrategie verder aanscherpen, zodat die daadwerkelijk tot resultaat leidt. Om weer een voorbeeld te geven: zorg dat je altijd de zogeheten rejection reasons meet. Met die data krijg je helder inzicht in waarom professionals uiteindelijk afzien van een bepaalde functie. Ook dit kan weer een reden zijn om je profiel aan te passen, of zelfs je hele strategie tegen het licht te houden. Je ziet, data kunnen op verschillende niveaus consequenties hebben voor je recruitmentstrategie.”

Coming soon: Masterclass data-analyse

Op veler verzoek zijn we bezig met het ontwikkelen van een masterclass over data, speciaal voor jullie. Houd onze pagina in de gaten of schrijf je in voor onze mailing om dit niet te missen!

 

Deel dit artikel

Paul Poley

Copywriter

Paul Poley is copywriter en schrijftrainer. Hij houdt ervan om best ingewikkelde materie zo toegankelijk mogelijk te maken. Paul is eigenaar van tekstbureau Poley Tekst: www.poley-tekst.nl

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten?

Neem dan contact op met Joyce!