4 juni 2020

Het lekkerste hebben we voor het laatst bewaard. In dit drieluik laten we je namelijk zien hoe je zorgt voor een ijzersterk recruitmentproces. Eerst leerden we hoe je een recruitmentproces inricht. Daarna vertelden we hoe je zo’n proces nu eigenlijk analyseert.

Na dat belangrijke voorwerk is het nu tijd voor het leukste: het verbeteren van dat recruitmentproces. Optimaliseren met dankbaar gebruik van intelligence. Niet vergeten, je kunt pas met optimaliseren beginnen als je de analyse hebt afgerond. Dus als je precies weet wat de conversieratio’s moeten zijn, zie je het ook als ineens opvallende verschillen optreden. Speur dus goed naar conversieratio’s die plotseling anders zijn.

Afwijkende conversieratio’s

Dit is best complexe materie en verdient dan ook wat meer uitleg. Stel je voor dat je een tijd lang hetzelfde proces volgt bij dezelfde doelgroep. Bijvoorbeeld de hiring van accountmanagers. Na een jaar, als je een stuk of 5 accountmanagers hebt aangenomen, zijn de bijbehorende conversieratio’s ook wel duidelijk. Je weet nu welk kanaal effectief is, hoeveel je er zal moeten benaderen, wat zij belangrijk vinden in een baan en ga zo maar door. Je kunt dan redelijkerwijs verwachten dat het bij accountmanager nummero 6 ook wel zo zal gaan. Toch is dat niet altijd zo. Bij zo’n afwijkende ratio moeten alarmbellen gaan rinkelen. Diepere analyse is dan vereist.

Draaien aan knoppen

Grofweg kan een andere conversieratio met drie variabelen te maken hebben: de recruiter in kwestie, de kandidaat en de organisatie. Je moet dan gaan onderzoeken waar die nieuwe ratio nu precies vandaan komt. Als dat helder is, heb je de knop in handen waaraan je kunt gaan draaien. Dat kan dus de knop ‘recruiter’ zijn. Voorbeeldje, het zou zo kunnen zijn dat er een nieuwe recruiter op het betreffende project zit. Deze kan anders presteren dan de vorige. In een aantal gevallen is daar prima wat aan te doen. Stel: Je ziet dat er na het telefoongesprek veel kandidaten uitstappen, dan moet je daarop focussen. Een beltraining voor je recruiter zou dan kunnen helpen.

De angel kan hem ook zitten in de kandidaat of de organisatie. Ambities en behoeften van kandidaten kunnen veranderen. Zo gaan de ontwikkelingen in de IT-wereld razendsnel, denk aan nieuwe technologieën. Wat de kandidaat een jaar geleden ambieerde in zijn ideale job, kan inmiddels alweer achterhaald zijn. Hij wil nu nieuwe uitdagingen. Wat de organisatie betreft: zij kunnen bijvoorbeeld ineens slecht in het nieuws zijn, waardoor de conversieratio’s veranderen.

Hoe draai je aan deze knoppen? Een aanpassing van het profiel kan de conversieratio’s verbeteren. Als salariseisen veranderen, kun je de arbeidsvoorwaarden in het profiel verbeteren of – als dat niet mogelijk is – de functievereisten naar beneden bijstellen. Wanneer het imago van de organisatie in het geding is, kun je er een sterke employer branding-campagne tegenaan gooien. Zo kun je heel gericht het beeld van een organisatie bij een kandidaat positief veranderen.

Twee belangrijke terzijdes tot slot. Houd er rekening mee dat je geen ijzer met handen kunt breken. Als een bedrijf echt een heel slechte naam heeft (gekregen), dan kun je employer branden wat je wil, je wint het gevecht met de media echt niet. Daarnaast moet je bij het verbeteren van de conversieratio’s altijd kosten en baten tegen elkaar afwegen. Stel dat uit je analyse blijkt dat developers niet graag bij een bepaalde organisatie willen werken omdat ze daar een uiterst verouderd IT-systeem hebben. In de wetenschap dat overstappen van systeem een gigantische kostenpost is, is het de vraag of die opweegt tegen de kosten van het niet-vervullen van de vacature. Misschien is het dan wel rendabeler om een junior in je organisatie op te leiden, zodat hij de functie kan invullen.

Deze terzijdes nemen de hoofdconclusie niet weg: met de Grote Variabelen uit je analyse – recruiter, kandidaat, organisatie – kun je je recruitmentproces uitstekend optimaliseren!

Deel dit artikel

Paul Poley

Copywriter

Paul Poley is copywriter en schrijftrainer. Hij houdt ervan om best ingewikkelde materie zo toegankelijk mogelijk te maken. Paul is eigenaar van tekstbureau Poley Tekst: www.poley-tekst.nl

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Neem contact op met Joyce!

Meet weten?