13 augustus 2020

Rozen, chocola en sieraden aan je strategische doelgroepen – ofwel jouw onmisbare professionals - geven, dát gaat misschien wat ver. Maar verder heeft de relatie tussen jouw recruitmentteam en deze doelgroepen veel weg van een liefdesband. Hoe raak je het hart van jouw strategische doelgroepen en weet je ze te binden aan jouw organisatie?

In de paar zinnen hierboven is het begrip strategische doelgroep al enkele keren langsgekomen. Voordat we je De Grote Versiertruc leren, is het goed om het begrip nog even kort toe te lichten. Je strategische doelgroepen zijn je onmisbare professionals. Ofwel, de groep werknemers die cruciaal is voor de bedrijfsvoering van je organisatie. Een accountantskantoor kan niet zonder accountants. Een uitzendbureau niet zonder intercedenten. Een ziekenhuis niet zonder specialisten.

Wie zijn jouw strategische doelgroepen?

Het is trouwens lang niet altijd zo eenvoudig om erachter te komen wie nu jouw strategische doelgroepen zijn. Handige tip: loop door je personeelsbestand en vraag je af wat er met je organisatie zou gebeuren als iemand met een bepaalde functie er niet (meer) is. Wat betekent het voor de omzet en de kosten die je maakt? Neem als voorbeeld de IT-sector. Een developer is tegenwoordig cruciaal om te groeien, maar zo’n professional is uiterst schaars in de markt. Deze functie is dan ook bij uitstek een strategische doelgroep: nodig voor groei, lastig te vinden.

Aan een knopje draaien of mensen écht leren kennen?

Next: je weet wat je strategische doelgroepen zijn en met die wetenschap moet je aan de slag. Hoe? Ga die professionals benaderen en verleiden. Kijk daarbij naar hoe het in de liefde gaat: geef je doelgroepen aandacht, raak ze in het hart. Klinkt dat abstract of zweverig? Dan maken we het graag praktischer voor je. De grote truc om je doelgroepen te benaderen is ze écht te leren kennen vanuit een intrinsieke motivatie. Willen weten wat ze drijft, wat ze beweegt, Wie Ze Zijn.

Het voorbeeld van de developers maakt dat duidelijker. Je weet bijvoorbeeld – bij voorkeur uit onderzoek – dat deze doelgroep waarde hecht aan meer salaris. Dan kun je doodleuk aan het knopje ‘meer salaris’ draaien om deze professionals binnen te halen. Quick and dirty. Maar is het nou echt dat salaris waar het deze IT’ers in wezen om gaat? Of is er een specifieke reden waarom ze meer salaris willen? Zit het échte probleem dieper? Het zou bijvoorbeeld weleens zo kunnen zijn dat developers ten diepste waardering missen. Ze enkel en alleen extra geld bieden verhelpt dat probleem dan maar ten dele. Probeer erachter te komen wat de werkelijke behoeften van je doelgroepen zijn. Vervolgens kun je dáárop inspelen. Ga dus niet mechanisch aan een knopje draaien, maar investeer in een diepgaande band.

Ander voorbeeld: in de IT-wereld stikt het van vaktaal, jargon en onbegrijpelijke termen. Als recruiter kun je in contact met een IT’er faken dat je ze begrijpt, maar een gemiddelde IT’er prikt je gebrek aan kennis moeiteloos door. Met teleurstelling aan zijn kant tot gevolg. De tijd nemen om de wereld van de IT’er – met zijn bijzondere taal – te leren kennen loont. Je doelgroepen goed begrijpen leidt absoluut tot een streepje voor bij de professionals die je zoekt.

Lange termijn = grotere succeskans

We hebben het al (veel) vaker gezegd: erachter komen wat je strategische doelgroep écht drijft, kost soms behoorlijk veel tijd. En die tijd staat vaak haaks op wat de organisatie van je vraagt. Je bedrijf wil immers snel groeien en heeft dus snel mensen nodig. Samen met je  recruitmentteam kun je op korte termijn best genoeg regelen. Met wat extra salaris kun je die doelgroep misschien wel snel over de streep trekken. Je organisatie blij en je professional misschien (tijdelijk) ook een beetje. Maar je investeert dan vooral in kwantiteit.

Wil je echt goede, gemotiveerde mensen aantrekken, die ook nog eens een tijdje bij je blijven? Wil je kortom investeren in kwaliteit? Dan ontkom je niet aan het bouwen van langetermijnrelaties met je strategische doelgroepen. Uiteindelijk levert dat niet alleen een blije organisatie op, maar zeker ook blije professionals. Win-win in plaats van win!

Deel dit artikel

Paul Poley

Copywriter

Paul Poley is copywriter en schrijftrainer. Hij houdt ervan om best ingewikkelde materie zo toegankelijk mogelijk te maken. Paul is eigenaar van tekstbureau Poley Tekst: www.poley-tekst.nl

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten?

Vraag alles aan Sander!