16 augustus 2018

Bij MOBA, wereldleider op het gebied van machines voor het sorteren, verpakken en verwerken van eieren, speelt software een belangrijke rol. Daarom zochten ze meerdere Software Developers, een lastige doelgroep om te bereiken. Hier komt Dutchwebshark in beeld. Samen met MOBA organiseerden we een event om Software Developers kennis te laten maken met de organisatie. En met succes, maar liefst zeventien professionals waren aanwezig! Degene die alles over deze samenwerking kan vertellen is Dolf Ketelaar.

Naam

Dolf Ketelaar

Functie

MOBA als HR Director

Quote

Dutchwebshark heeft ons ondersteund in onze doelstellingen om meer professionals in onze strategische doelgroep in dienst te krijgen. De combinatie van het in kaart brengen van de markt en het vermogen om meerdere posities in te vullen, onderscheid Dutchwebshark zeker in de markt.

Dolf, kan je iets over jezelf en over MOBA vertellen?

“Ja natuurlijk, ik ben nu een jaar werkzaam bij MOBA als HR Director.  Als ik kort moet omschrijven wat ik doe, is het eigenaarschap en leiderschap laag in de organisatie brengen. Daar zit voor mij wel echt de kern van mijn werk. Ik wil ook zorgen dat we het beste uit onze mensen halen. Ontwikkel je je mensen, ontwikkel je ook het bedrijf. MOBA is een ontzettend leuk bedrijf om voor te werken. De mensen hier zijn heel trots, trots op wat ze doen en op hun product. Mensen werken hier ook heel lang, dienstverbanden van dertig tot veertig jaar kom je heel regelmatig tegen.”

Hoe ben je bij Dutchwebshark terechtgekomen?

“Dat is een goede vraag. Volgens mij heeft Erwin mij een keer gebeld, zijn verhaal triggerde mij. We hebben hier namelijk een issue, we zijn op zoek naar meerdere Software Developers. Eén van de dingen die ik constateerde toen ik hier binnenkwam, is dat wij op de Software afdeling teveel externen hadden werken. Ik denk dat het zeker goed is om deels een flexibele schil te hebben, je haalt dan natuurlijk ook steeds nieuwe kennis binnen. Maar als een te groot deel van je mensen flexibel is, loopt ook veel kennis de deur weer uit. Daarom hebben we gezegd, dat moet anders.”

Dutchwebshark heeft ons ondersteund in onze doelstellingen om hier meer mensen in dienst te krijgen.

“Het probleem is dat Software Developers moeilijk te vinden en te bereiken zijn. Er zijn veel concurrenten op dat gebied en er is een tekort aan professionals in deze doelgroep. Daarnaast bevindt MOBA zich in Barneveld, dat is niet altijd de meest aantrekkelijke plek. Daarnaast helpen het gebouw en de uitstraling ook niet mee.”

“Als je als Software Developer dan de keuze hebt om te werken bij ASML, Shell of MOBA, snap ik dat je niet meteen aan MOBA denkt. Terwijl ik denk dat wij nog veel meer te bieden hebben. Bij ons sta je veel dichter op het product, je ziet het fysieke product daadwerkelijk. Je mag mee naar de klanten in het buitenland om de installatie van de software kant te ondersteunen, dus het is echt een hele leuke baan. Onze ervaring is ook dat ze het geweldig vinden als ze eenmaal binnen zijn. De sfeer, het product, dan zijn ze razend enthousiast. Maar wij hebben moeite om mensen binnen te krijgen.”

“Daarom zijn we op zoek gegaan naar een manier om deze professionals wel binnen te krijgen. Het belletje van Erwin kwam dus op het juiste moment. Dutchwebshark gebruikt een nieuwe manier om deze groep te bereiken, dat past ook bij een innovatief bedrijf als MOBA.”

Wat trok je het meeste aan in Erwins verhaal?

“Het feit dat ze de hele regio hier, de food valley zoals dat zo mooi heet, in kaart brengen. Daardoor weten we nu precies hoeveel potentieel hier zit en waar de professionals op dit moment werken. Het heeft ons een goed beeld gegeven van de vijver waarin we aan het vissen zijn. Van tevoren vroegen we ons af of er nou wel of niet veel vissen in de vijver zitten. Bij ons blijken er eigenlijk best veel vissen in de vijver te zwemmen. Maar het is vis die niet zo snel beweegt en niet zo snel overstapt. Met Dutchwebshark hebben we een manier om ze wel te bereiken en ze langzaam richting ons te bewegen.”

Samen met Dutchwebshark is een event voor Software Developers georganiseerd. Hoe zag dit event eruit?

“Ja, samen organiseerden we een event. Dutchwebshark had voorspeld dat er ongeveer vijftien mensen zouden komen, twee maanden van tevoren hadden we er nog maar vier of vijf. Daar hebben we het natuurlijk een paar keer over gehad, vervolgens kwam er echt schot in. Toen hadden we opeens zeventien man op het event!”

Ian, van Dutchwebshark, heeft na het event alle deelnemers gebeld om te vragen wat ze van het event vonden. Van hem hoorden wij dat echt iedereen enthousiast was.

“Het event zelf vond plaats in de namiddag. Tijdens de ontvangst zorgden we voor een hapje en een drankje. Daarna gaf onze Software Manager uitleg over MOBA zelf. Na zijn praatje zijn we doorgegaan naar ons trainingscenter. Daar staan twee machines voor trainingsdoeleinden die goed de werking van de machines tonen. In kleine groepjes liepen de deelnemers langs de machines en ze werden begeleid door een aantal werknemers van de Software afdeling. Voor ons was dit ook heel leuk, we konden zo meteen zien wat de kandidaten vroegen, of ze interesse toonden en hoeveel kennis ze hebben.”

“Na een viertal presentaties, onder andere over Scrum en een algemener verhaal over R&D, vervolgden we onze weg door de fabriek. Daar stond een proefopstelling van een machine voor een final test. Dit was voor ons een mooie gelegenheid om nog wat software te laten zien. We sloten de middag af met een borrel, iedereen had hier de mogelijkheid om vragen te stellen. Doordat er voldoende mensen van ons aanwezig waren, konden wij in een heel ontspannen sfeer een beeld vormen van de kandidaten en de kandidaten van ons.”

“Ian, van Dutchwebshark, heeft na het event alle deelnemers gebeld om te vragen wat ze van het event vonden. Van Ian hoorden wij dat echt iedereen enthousiast was. Zo hebben wij het zelf ook ervaren. Je merkte echt dat de kandidaten het erg leuk vonden. Onze mensen werden ook wat uitgedaagd. Volgens de planning zouden we om acht uur klaar zijn, maar de meesten bleven na negenen. Dat geeft ook wel wat aan. Kortom, het was een zeer positief en leuk event om te doen.”

Wat heeft het event jullie opgeleverd?

“In eerste instantie heeft het onszelf een stuk energie gegeven. Opeens hadden we zeventien man op het event! Van een doelgroep die echt heel moeilijk te bereiken is. Na het event hebben we meerdere gesprekken gehouden, zijn twee Software Developers daadwerkelijk aangenomen en staan we met meerdere deelnemers in contact voor de toekomst.  Daarnaast hebben we nu ook meer inzicht in de verschillende opleidingen die deze professionals hebben gevolgd. Daar kunnen we nog actiever op insteken. Dus Dutchwebshark heeft ons zeker ondersteund in onze doelstellingen om hier meer mensen in dienst te krijgen.”

Het werk van Dutchwebshark voelt bijna als een search opdracht.

Hoe ervaar je de samenwerking tussen de betrokkenen van MOBA en van Dutchwebshark?

“Heel goed! Ian en Erwin waren zelf ook aanwezig bij het event. Ze hebben er onder andere voor gezorgd dat mensen van het station werden gehaald en ze stonden bij de poort om iedereen te ontvangen. Het was ook echt heel fijn dat ze erbij waren. Zij hadden alle deelnemers ook van tevoren al gesproken en wij nog niet. Voor de deelnemers was het daarom ook erg prettig dat ze erbij waren.”

Wat denk je dat het grootste verschil is tussen Dutchwebshark en traditionele recruitmentbureaus?

“Het grootste verschil, nou het werk van Dutchwebshark voelt bijna als een search opdracht. Over het algemeen doe je dat alleen voor wat hogere functies, zoals een vacature in het MT. Voor deze functies wil je een bureau dat echt op zoek gaat naar de perfecte kandidaat. Je wilt dan ook niet zomaar een vacature uitzetten waarbij het recruitmentbureau vervolgens een paar cv’s uit de lucht plukt.”

“Voor deze functie hadden we het gevoel dat dat gewoon niet werkt. Deze professionals hebben zoveel keus, de meesten zitten ook al goed op hun plek. Ze gaan dus echt niet reageren op een vacature, daarvoor moet je ze actief benaderen en in kaart brengen. Zelf hebben we daar de mankracht niet voor plus het feit dat we niet de juiste kanalen en de juiste tools kennen. Dutchwebhark kan dat wel. De combinatie van het in kaart brengen van de markt en de mogelijkheid om meerdere posities in te vullen, onderscheidt Dutchwebshark zeker van andere bureaus.”

Deel dit artikel

Joyce Jansen

Marketing Consultant

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Verder praten over dit interview?

Neem contact op met Erwin.