Consultancy23 januari 2019

Het is een nieuw jaar met nieuwe kansen. De economie bloeit en veel bedrijven willen hier optimaal van profiteren. Daar heb je uiteraard wel de juiste mensen voor nodig.

Uit onderzoek van het UWV naar de arbeidsmarkt in 2019 blijkt dat nog nooit zoveel vacatures open stonden: meer dan een kwart miljoen. Volgens Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV, is er nu meer dan ooit “creativiteit en maatwerk nodig om de juiste mensen aan te trekken. Werkgevers moeten actief op zoek naar oplossingen.”

Maar hoe doe je dat?

Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat ze een groot deel van hun dagen op het werk doorbrengen. Veel professionals zijn daarom niet langer geïnteresseerd in enkel en alleen een bepaalde baan of functie. Ze zoeken meer en meer naar een omgeving en een werkcultuur waar ze zowel als mens en als werknemer tot hun recht komen. Een plek die fijn voelt, veilig is en perspectief biedt voor de toekomst. Eentje waar de koffie lekker is, waar je kunt lachen met je collega`s en waar je samen werkt aan mooie projecten.

Kortom, ze zoeken een plek die bij ze past. Daarom is het anno 2019 tijd om je recruitment aanpak eens onder de loep te nemen.

Tijd voor een nieuwe aanpak

Stiekem is het geen verrassing. Je weet nu al voor een groot gedeelte welke functies je dit jaar moet gaan vervullen en wat voor type mensen je hiervoor nodig hebt. Bedenk eens wat hen bezighoudt. Zijn het mensen die liever koffie of thee drinken? Die graag `s middags een ommetje maken of die liever een potje tafelvoetbal spelen? Willen ze een hoog salaris of juist extra vrije dagen? Zoeken ze een auto van de zaak? Meer status?

Mensen binden

Dit zijn allemaal ‘zachte’ kanten van een baan die vaak onderbelicht blijven, maar nu steeds belangrijker worden. En dat betekent dat het belangrijker is dan ooit om hierover te communiceren met de arbeidsmarkt. Recruitment is niet langer meer ‘plat adverteren met een vacature’. Het is juist het binden van mensen aan je bedrijf door middel van kernwaarden, je bedrijfscultuur en vooral veel menselijkheid. Het is geen korte termijn actie meer, maar een doorlopend proces waarin je continu communiceert, leert, ontwikkelt en op die manier mensen aantrekt. Mensen die niet alleen passen op de functie, maar passen binnen de cultuur.

Effectiever en leuker

Kortom, aandacht geven aan het binden van mensen lost een groot deel van het ‘recruitment probleem’ op. Is het dan makkelijker? In veel gevallen zeer zeker niet. Is het dan effectiever? Ja! En leuker, niet alleen voor jullie organisatie, ook voor al jullie toekomstige collega’s.

Nieuwsgierig geworden? Schrijf je nu in voor onze blog!

En wil je ook eens sparren over jouw HR of Recruitment afdeling? Je kan ons bellen, mailen, appen, of ons nieuwe kantoor in april komen bezoeken om onze koffie te keuren. Alles mag, altijd. We helpen je graag.

Deel dit artikel

Joyce Jansen

Marketing Consultant

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

WIL JE MEER WETEN?

Vraag alles aan Diede.