27 februari 2020

Haak niet af bij de volgende zin: een goede governance betekent draagvlak creëren bij je stakeholders. Daar gaan we het in dit artikel eens fijn over hebben. Maar schrik niet, we houden het lekker praktisch. Want ‘draagvlak creëren bij je stakeholders’, dat houdt eigenlijk in dat je als recruitmentteam binnen je organisatie steun zoekt voor je strategie. Hoe doe je dat?

Wie?

Eerst maar eens die stakeholders – beloofd, laatste keer dat we dit woord gebruiken – definiëren. Over wie hebben we het dan precies? Binnen je organisatie kun je verschillende groepen onderscheiden die jij ‘mee moet krijgen’, zoals:

  • de directie
  • je eigen recruitmentteam (als jij de recruitmentmanager bent)
  • alle interne klanten (zoals de hiring managers)

Wat?

Bij hen moet je dus draagvlak creëren (ook de laatste keer…). Maar waarvoor eigenlijk? Je moet ze meekrijgen, maar wáármee? Voor alle duidelijkheid: we hebben het hier over het recruitmentbeleid, of liever nog je recruitmentstrategie.

Waarom?

Dan de ‘why’: waarom moet je je directie, je team en je interne klanten meekrijgen met de recruitmentstrategie? Deze vraag is eenvoudig beantwoord, want dankzij een duidelijke strategie waar iedereen zich in kan vinden, gaat de uitvoering beduidend soepeler. Als alle neuzen dezelfde kant op staan, verloopt het recruitmentproces een stuk efficiënter.

Hoe?

Tot slot komen we aan bij waar dit artikel voor bedoeld was. Hoe zorg je er nu voor dat je iedereen meekrijgt met je strategie, zodat het proces gladjes verloopt? Volg dit stappenplan en alles komt goed:

1. Betrek iedereen vóórdat de strategie een feit is. En betrekken betekent vooral: luisteren. Dus ga met de directie zitten, ga met je team in bespreking, ga met je hiring managers om tafel. Stel vragen en luister. Wat vind je belangrijk? Wat heb jij nodig? Mensen in een vroegtijdig stadium meenemen betekent een grotere kans dat ze je strategie uiteindelijk gaan steunen.

2. Als de strategie – dankzij alle input! – eenmaal is geformuleerd, ga dan ook weer samen met alle belanghebbenden zitten om deze te vertalen naar concrete doelstellingen en KPI’s.

3. Daarna is het tijd voor de implementatie. Om de steun voor je strategie te blijven houden, geldt net als bij 1 en 2: doe deze implementatie met elkaar. Enkele praktische tips hiervoor:

  • Organiseer een kick-off met de hiring managers als je een vacature opstart. Voorbeeld: een hiring manager benadert je met een vacature. Ga dan eerst met elkaar zitten om zaken goed af te spreken: Wat is het precieze doel? Wat is de looptijd? Wat zijn verdere afspraken en verwachtingen? Zorg er daarna voor dat je eens in de zoveel tijd even samenkomt om de stand van zaken te bespreken. Een strak proces houdt iedereen ‘dicht bij de strategie’.
  • Zet gemaakte afspraken op papier en bevestig ze.
  • Deel rapportages regelmatig met wie dat wil.
  • Geloof in de kracht van herhaling. Op momenten dat de recruitmentstrategie aan de orde is, herhaal dan de stippen aan de horizon. Wat hadden we ook alweer afgesproken? Waar willen we met elkaar naartoe?

Met zo’n stapsgewijs proces kan het niet anders dan dat je draagvlak creëert bij al je stakeholders iedereen meekrijgt met je recruitmentstrategie!

 

Deel dit artikel

Paul Poley

Copywriter

Paul Poley is copywriter en schrijftrainer. Hij houdt ervan om best ingewikkelde materie zo toegankelijk mogelijk te maken. Paul is eigenaar van tekstbureau Poley Tekst: www.poley-tekst.nl

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten?

Vraag alles aan Joyce