5 december 2019

Leg jij nieuwe hires vanaf dag 1 in de watten met goede onboarding, bloemen en champagne? Top! Toch is een Candidate Journey een heel stuk langer. Het startpunt ligt zelfs ver, ver voor de werving. Een goede conditie is dan ook vereist voor deze reis, maar aan het einde heb je een grotere kans op meer én betere kandidaten…

Patagonië, Canada, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Vietnam. Het lijstje landen en gebieden dat je tijdens je wereldreis wilt aandoen, is enorm. En zo’n lange trip bereid je natuurlijk zorgvuldig voor. Je spaart jarenlang, haalt inentingen, checkt hoe veilig bestemmingen zijn, plant routes, vergelijkt luchtvaartmaatschappijen en boekt hotels. Zoals zo’n lange vakantie niet pas begint bij het inpakken van je koffer, begint een Candidate Journey voor recruitment niet pas op het moment dat je iemand écht nodig hebt. Dus niet bij het wervingsproces, maar al veel eerder.

Meer hires, minder kosten

Het laatste deel van deze hele reis krijgt bij HR vaak al veel aandacht. Onboarding met champagne en bloemen, heldere communicatie tijdens het sollicitatieproces, een goed vindbare en leesbare career-website: helemaal niets mis mee! Maar een Candidate Journey is veel langer. En voorafgaand aan werving kun je als HR-professional al zo veel mooie dingen doen, laat die kansen niet liggen. De feiten en cijfers liegen er namelijk niet om. Lead nurturing (zoals het met relevante content benaderen van je doelgroep) leidt tot 50 procent meer sales tegen 33 procent minder kosten. Nog eentje? 70 procent van de consumenten vindt content een prettigere manier om iets te weten te komen over een product dan een advertentie.

Toegegeven, dit zijn data over een Buyer Journey, maar grote kans dat ze ook gelden voor een Candidate Journey. Stel je eens voor: het opbouwen van een band met potentiële kandidaten leidt tot 50 procent meer hires tegen 33 procent minder kosten

Buyer Journey vs. Candidate Journey

Dat recruitment veel raakvlakken met marketing heeft, heb je in een eerder artikel al kunnen lezen. Een overeenkomst die we daar nog niet noemden, is dat de reis van een kandidaat sterk vergelijkbaar is met die van een klant. Buyer Journey meets Candidate Journey. Zo’n Buyer Journey begint altijd erg vroeg, met het geleidelijk warm maken van klanten voor je product of dienst. Je maakt eerst kennis, leert wensen en behoeften kennen en bouwt rustig een relatie op. Daarna probeer je hem of haar te overtuigen dat product of die dienst af te nemen. Pas in het volgende stadium vindt de feitelijke transactie en het verdere binden van de klant plaats. In andere woorden zijn dit de 4 stappen van inbound marketing:

  1. Attract – Kennismaken
  2. Convert – Relatie opbouwen & top-of-mind blijven
  3. Close – Akkoord overeenkomst
  4. Delight – Ambassadeurs creëeren

Start met een Candidate Persona

De reis van een kandidaat gaat langs precies dezelfde plaatsen als die van een klant. Je begint dus ook vroeg, met het kennismaken. Hoe je dat doet, hangt sterk van je doelgroep af. Zorg om te beginnen dat je precies weet wie je doelgroep is, waar ze zich bevinden en vooral waar zij warm van worden. Dat maakt het opbouwen van een relatie namelijk een stuk makkelijker. Maak bijvoorbeeld een Candidate Persona op basis van onderzoek en zorg dat je daarbij helder krijgt wat de doelgroep in hun baan uitdaagt, maar ook wat ze in het dagelijks leven bezighoudt.

Bouw dan een relatie op

Vervolgens ga je een relatie opbouwen. De manier waarop hangt ook weer van de doelgroep af. Vaak is het strategisch benaderen met relevante content een goede keuze. Dat kan een filmpje zijn, een blog, een post op social media, als het maar relevant is voor jouw doelgroep. En zoals bij je trip naar Rome een lekkere cappuccino hoort, is een kop koffie met een potentiële kandidaat natuurlijk ook een topidee. Hoe dan ook, nog voordat je überhaupt een vacature hebt en voordat de kandidaat überhaupt aan een andere baan denkt, ga je al een relatie opbouwen met je doelgroep. Zodat je top of mind bij ze bent wanneer ze écht openstaan voor een baan.

Je ziet het, de Candidate Journey is een stuk langer dan je misschien dacht. Met meer tussenstops én vaak ook langer in duur. Maar hij leidt wel tot betere resultaten. Zoals een reis door Patagonië, Canada, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Vietnam ook meer kans geeft op onvergetelijke herinneringen dan een snel nachtje weg in Nederland.

Deel dit artikel

Paul Poley

Copywriter

Paul Poley is copywriter en schrijftrainer. Hij houdt ervan om best ingewikkelde materie zo toegankelijk mogelijk te maken. Paul is eigenaar van tekstbureau Poley Tekst: www.poley-tekst.nl

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten?

Neem contact op met Joyce!