5 september 2019

Topprofessionals binnenhalen wil iedereen. Belangrijke voorwaarde: een perfecte samenwerking tussen recruitment en de business. Hoe krijg je die?

Recruiters zijn dag en (soms) nacht bezig met werving en selectie. Ze kennen het hele proces van a tot z en weten hoe veel bloed, zweet en tranen het soms kost om een geschikte kandidaat binnen te halen. Voor Business Managers is het perspectief op recruitment net even iets anders. Zij zijn vooral bezig met andere zaken, het managen van hun eigen afdeling bijvoorbeeld. Recruitment is vooral ‘iets voor erbij’. Ze zien heus het belang wel, want als hun team uitbreiding nodig heeft, willen ze natuurlijk graag de crème de la crème, de fine fleur én het neusje van de zalm hebben. Maar om die topprofessionals binnen te slepen, is het niet genoeg dat ze het belang van recruitment onderschrijven. Business Managers moeten vooral nauw betrokken zijn bij het recruitmentproces. Liefst vanaf dag 1. Hoe help je ze daarbij? Gebruik de volgende 2 tips!

1. Laat de voordelen van een strak proces zien

Een helder recruitmentproces leidt tot de beste kandidaat. Zorg dus allereerst dat je zo’n strak proces hebt. Leg je Business Managers vervolgens uit hoe dit eruitziet en waarom het een voorwaarde is voor succes. Een voorbeeld van zo’n vastomlijnd verloop: jij en de Business Manager gaan al in een heel vroeg stadium met elkaar in gesprek. Over welke professionals de business exact nodig heeft, nu en in de toekomst. Daarna betrek je de Business Manager bij elke volgende stap die je zet.

Zo’n next step zou een marktanalyse kunnen zijn. Tip: breng de markt in kaart om de kansen voor je vacature beter te kunnen inschatten. Die analyse kun je vervolgens bespreken met de Business Manager. Stel dat uit jouw marktanalyse blijkt dat er op dit moment vrijwel niemand in de markt te vinden is die voldoet aan het profiel, dan kunnen jullie in samenspraak aanpassingen doen. Door bijvoorbeeld een of meer skills uit het profiel te verwijderen. Zo’n aanpassing is cruciaal en vereist nauwe betrokkenheid van de business.

Maak de business haarfijn duidelijk dat als je je proces niet zo zorgvuldig inricht, je onherroepelijk problemen krijgt. Je verliest kostbare tijd in je recruitmentproces, je krijgt niet de juiste mensen op gesprek en ga zo maar door. En vooral: je krijgt uiteindelijk niet de gewenste kandidaat.

2. Ga data gebruiken, en verleid de business ermee

Business Managers vinden data interessant. Ga dan ook data gebruiken als je dat nog niet deed. Data laten zien wat er feitelijk gebeurt, in plaats van je te baseren op meningen, geluiden en gevoelens.

Data zijn uiterst informatief en kunnen een recruitmentproces positief bijsturen. Stel dat uit kwalitatieve data, die je bijvoorbeeld tijdens telefonische gesprekken verzamelt, blijkt dat er een gat zit tussen jullie salarisaanbod en de salariswens van de kandidaten, dan moet er wel wat gebeuren om toch een match te krijgen. Heel simpel: je moet het salaris naar boven bijstellen, of de eisen voor de kandidaat naar beneden. Richt je bijvoorbeeld op iemand met wat minder skills of wat minder ervaring en daarmee met een lagere salariseis. Op deze manier kun je samen met de business nog mooi op tijd bijsturen.

Het is je wel duidelijk: om de allerbeste kandidaten te krijgen, moeten jij en de Business Managers ook de allerbeste samenwerking hebben. Deze 2 tips – een efficiënt ingericht, stapsgewijs recruitmentproces én het gebruik van data – gaan je zeker helpen om die samenwerking te krijgen.

Maak je nog geen of weinig gebruik van data in je recruitmentproces? Kom dan naar onze masterclass!

Deel dit artikel

Paul Poley

Copywriter

Paul Poley is copywriter en schrijftrainer. Hij houdt ervan om best ingewikkelde materie zo toegankelijk mogelijk te maken. Paul is eigenaar van tekstbureau Poley Tekst: www.poley-tekst.nl

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten?

Neem contact op met Joyce!