19 december 2019

Nog een paar keer knipperen met de ogen en dan stappen we een nieuw decennium in. Een nieuw jaar, met nieuwe kansen. Wat gaat in 2020 belangrijk worden bij recruitment?

1. Continuïteit in je recruitmentteam

Een zelf zorgvuldig opgebouwd recruitmentteam is in 2020 per definitie instabiel. Dat heeft alles met de arbeidsmarkt van nu te maken. Je kunt nog zo veel investeren in ATS-systemen, in gesprek zijn met de business en goed bezig zijn met Talent Acquisition, in de huidige markt wisselen mensen nou eenmaal megasnel van baan. Dat geldt dus ook voor recruiters en recruitment managers. En dat heeft uiteraard weer gevolgen voor de kwaliteit van je recruitment. Continuïteit in je team is dus een uitdaging, eentje waar veel teams in 2020 mee te maken krijgen. Recruiters zijn nodig als brood, maar schaars als goud, en ze wisselen dus ook nog eens geregeld van werkgever. Oplossing 1 is dan het uitbesteden van je recruitment. Oplossing 2 is investeren in het behoud van je eigen mensen. Hoe je dat doet?

1. Zorg voor een ijzersterke Employer Value Proposition, óók voor je eigen recruiters
2. Stel een recruitment dream team op, waarbij ieder doet wat hij kan en leuk vindt

2. Een actieve benadering van je strategische doelgroep

Recruiters zijn schaars, maar kandidaten zijn dat ook. Enfin, je weet er alles van. Afwachten tot kandidaten reageren op je vacature is echt passé. 2020 vraagt om het actief benaderen van je strategische doelgroepen. Dit gebeurt gelukkig ook steeds vaker, via verschillende kanalen en met allerlei technologieën. Al kunnen recruiters daarbij nog wel veel leren van sales en marketing. En zo zijn er veel meer tips om beter en sneller aan kandidaten te komen:

1. Ga meer gebruikmaken van data
2. Optimaliseer de héle Candidate Journey (en dus niet de halve!)
3. Verbeter je sourcing richting next level
4. Verleid met verhalen

3. Strategy first, met luisteren als de sleutel

Je hebt in 2020 te maken met een snel veranderende markt waarin recruiters schaars zijn (punt 1), waarin kandidaten schaars zijn (punt 2) én waarin je flexibel en wendbaar moet zijn. Een beetje aanrommelen kan dus echt niet meer volgend jaar, je móét een goede recruitmentstrategie hebben. Key daarbij is luisteren. Naar je klanten en je eigen mensen bijvoorbeeld, om erachter te komen wat jullie unieke propositie is. Of naar je potentiële kandidaten, om hun wensen en behoeften in kaart te krijgen. Effectief recruitment begint altijd met een strategie. En een effectieve strategie begint altijd met luisteren. Meer adviezen voor een goede strategie?

1. Stop met ad hoc vacatures invullen
2. Laat het uit-de-losse-pols sourcen links liggen

Of het nu gaat om het onderzoek naar doelgroepen, het actief benaderen ervan of het ontwikkelen van een effectieve recruitmentstrategie: bij Dutchwebshark helpen we je er in 2020 graag mee. Maar voor nu wensen we je fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2020!

Deel dit artikel

Paul Poley

Copywriter

Paul Poley is copywriter en schrijftrainer. Hij houdt ervan om best ingewikkelde materie zo toegankelijk mogelijk te maken. Paul is eigenaar van tekstbureau Poley Tekst: www.poley-tekst.nl

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!