3 december 2020

We willen allemaal vooruitblikken op 2021... Maar als we nou iéts hebben geleerd van 2020, is het dat te ver vooruitkijken niet zo veel zin heeft. Je hebt in 2020 te maken met een snel veranderende markt’, zo schreven we eind vorig jaar letterlijk. 'Snel veranderend’ bleek echter een understatement waar je u tegen zegt, want in maart gooide het coronavirus de hele markt omver.

Bij bedrijven die in de eerste maanden van het jaar nog geweldig in de lift zaten, kwam Covid-19 op het liftknopje drukken om een verdieping lager te gaan. Bijna iedereen had het ineens zwaar en hele nieuwe begrippen ontstonden, ook in de recruitmentwereld. Neem bijvoorbeeld de hiring freeze. Natuurlijk bestond die term al langer, maar tijdens de eerste golf hoorde je hem ineens overal om je heen. Check zelf hoe vaak er naar hiring freeze werd gezocht op Google.

Van hiring freeze naar contact freeze

Je zag recruitmentteams heel verschillend reageren in die coronacrisis. Organisaties die nog wel vacatures mochten/konden invullen, kozen nadrukkelijk voor kwaliteit en minder voor volume. En bedrijven die tot een hiring freeze besloten, kozen soms in blinde paniek ook meteen voor een soort contact freeze. Ze zetten het contact met hun strategische doelgroepen tijdelijk stop. Al waren er natuurlijk ook genoeg recruitmentteams die wel contact hielden en top-of-mind bleven bij hun strategische doelgroepen.

Flexibilisering

Los van Covid-19 waren er ook andere interessante trends in 2020. Binnen recruitment werd steviger ingezet op diversiteit. En steeds meer teams zagen nut en noodzaak van digitalisering, van het online maken van hun recruitmentprocessen, van het gebruik van data. Maar dé recruitmenttrend van 2020, die in de jaren ervoor al in opkomst was maar dit jaar coronagedwongen door veel bedrijven werd omarmd, is flexibilisering van recruitmentprocessen. Dus: snel kunnen op- en afschalen, expertise extern inkopen en – als gevolg daarvan – een andere rol voor de recruiter.

Coronaproof 2021

Dat flexibeler, schaalbaarder, creatiever, wendbaarder en adaptiever maken van recruitment is dan ook ons belangrijkste advies voor 2021. Want dat een jaar onzeker kan zijn, heeft 2020 wel bewezen. En wie zegt wat komend jaar gaat brengen? Komt het vaccin? Krijgt iedereen het snel? Werkt het afdoende? Kan ook recruitment daarna terug naar normaal? Niemand kan het écht zeggen. Dan kun je maar beter goed leren dealen met onzekerheid.

Hoe doe je dat? Zorg om te beginnen voor een recruitment-jaarplan dat niet in beton gegoten is. Bouw slimme checkpoints in, bijvoorbeeld met je hiring managers. Ga wekelijks of tweewekelijks even kort bij elkaar zitten (offline of online) en bespreek of de uitgangspunten van het plan nog voldoen. Of is de werkelijkheid zo dat je moet bijsturen? Heel handig, ook nu weer: data. Met bijvoorbeeld handige dashboards kun je snel inzicht krijgen in je feitelijke recruitmentsituatie. Daarmee heb je keiharde gegevens in handen om tijdens die checkpointmomenten met elkaar te bespreken. En waarna je eventueel razendsnel kunt bijsturen. Door op deze manier 2021 in te gaan, wordt jouw jaar – werkend vaccin of niet – gegarandeerd coronaproof.

In de Masterclass ‘Recruitment anno 2021’ op 17 december hoor je precies hoe je deze learnings van 2020 optimaal gebruikt in 2021. Meld je snel aan!

Deel dit artikel

Paul Poley

Copywriter

Paul Poley is copywriter en schrijftrainer. Hij houdt ervan om best ingewikkelde materie zo toegankelijk mogelijk te maken. Paul is eigenaar van tekstbureau Poley Tekst: www.poley-tekst.nl

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten?

Neem dan contact op met Joyce!