9 april 2020

Het blijft enorm hectisch, maar de eerste orkaankracht van corona lijkt toch iets af te nemen voor HR en recruitment. Daarom is het tijd voor bezinning op de toekomst. Want wat kun je nu doen met je recruitmentteam om helemaal klaar te zijn voor het post-coronatijdperk? Wat dacht je van top of mind blijven bij je strategische doelgroep?

Natuurlijk houdt het ellendige coronavirus heel Nederland nog altijd in een wurggreep. Maar toch lijken voor veel HR- en recruitmentafdelingen (maar helaas niet alle… sterkte ziekenhuizen!) de eerste stofwolken neer te dalen. Thuiswerken is in de meeste gevallen geregeld, het recruitmentbeleid is herzien – lees: hiring freezes zijn ingesteld of het proces loopt online zo goed mogelijk door – en het online conferencen en solliciteren is opgezet. Dusss: hoog tijd om nu slim te werk te gaan en je goed voor te bereiden op de tijd na deze crisis.

Strategische doelgroepen ook na de crisis essentieel

2 weken geleden lieten we je al zien dat het verstandig is om grip te krijgen op je strategische doelgroepen. Je professionals die onmisbaar zijn, nu, maar zeker ook na de crisis. Want ook in tijden van eventuele economische tegenwind, zijn juist die strategische functies keihard nodig om je organisatie er weer bovenop te helpen. Het is in deze tijd dan ook megabelangrijk om niet alleen grip te krijgen op die professionals, maar er ook een relatie mee op te bouwen en zo top of mind te blijven. In eerdere artikelen hebben we je laten zien hoe je dat het beste kunt doen. Hieronder een paar speciaal voor jou geselecteerde, trefzekere takeaways uit al die artikelen!

 Takeaway 1: een relatie opbouwen doe je met een verhaal

Een relatie opbouwen met je strategische doelgroepen lijkt sprekend op hoe marketeers dat doen met (mogelijke) klanten. Door verhalen te vertellen. Doe dat persoonlijk en laagdrempelig. Verder is het van belang goed te luisteren naar potentiële kandidaten en daarvan te leren. Wat vinden zij belangrijk? Aan de hand van die informatie ga je met ze communiceren.

Lees het hele verhaal: https://dutchwebshark.com/story/wat-kan-recruitment-leren-van-marketing/

 

Takeaway 2:  die verhalen moeten wel eerlijk zijn

De verhalen die je vertelt aan je strategische doelgroepen, kunnen over vakkennis gaan. Denk aan content vol praktische tips over hoe ze beter en/of leuker kunnen werken. Het hangt helemaal van de doelgroep af met welke content je ze precies benadert. Natuurlijk kunnen daar ook verhalen over je eigen organisatie bij zitten. Als je dat soort verhalen deelt, zorg dan voor eerlijkheid. Zo vertelde storytelling-expert Annet Scheringa eerder: “Geen Roodkapje zonder wolf. Geen organisatie is perfect, dus wees in je verhaal ook kwetsbaar, geef rauwe randjes een plaats. Anders gaat het ten koste van je geloofwaardigheid.” Volgens Scheringa zou je bijvoorbeeld verhalen van je eigen medewerkers kunnen delen, alleen dan niet van die platte testimonials. “Nee, het gaat om echte, rijke verhalen, liefst zo kort en krachtig mogelijk. Verhalen die duidelijk laten zien waarom persoon A en B bij jouw organisatie werken. Inclusief hun worstelingen en knelpunten.”

Lees het hele verhaal: https://dutchwebshark.com/story/verleiden-met-verhalen/

 

Takeaway 3:  stuur deze verhalen regelmatig

Niet alleen achter de inhoud van je verhalen moet altijd een gedachte zitten, maar ook achter de frequentie. Benader je doelgroep dus strategisch met content. Dat kan bijvoorbeeld een maandelijkse mailing zijn, geproduceerd door jouw organisatie. Branded content dus, waardoor je naamsbekendheid en merkwaarde groter worden. Handige tip: werk met een contentkalender om met regelmaat een relevante story naar jouw doelgroep te kunnen sturen. Voordeel van deze aanpak is dat jouw strategische doelgroepen je steeds beter leren kennen en je steeds meer als expert gaan zien. Zo blijf je top of mind bij ze. Als hun werksituatie ooit verandert, heb jij al een duurzame relatie opgebouwd, met precies die mensen die jij straks – na de coronacrisis – nodig hebt!

Lees het hele verhaal: https://dutchwebshark.com/story/recruitmentmarketing-een-investering-in-de-toekomst/

Deel dit artikel

Paul Poley

Copywriter

Paul Poley is copywriter en schrijftrainer. Hij houdt ervan om best ingewikkelde materie zo toegankelijk mogelijk te maken. Paul is eigenaar van tekstbureau Poley Tekst: www.poley-tekst.nl

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten?

Vraag alles aan Joyce