16 april 2020

Het einde van het kwartaal kwam in zicht, je kon nog een paar deals sluiten om je target te halen en je welverdiende bonus had je in je hoofd al drie keer uitgegeven. Tot corona ons land binnendrong. Ook jij als salesprofessional zal de gevolgen nu ongetwijfeld voelen. Zo is het niet onmogelijk om een - digitale - handtekening onder je deal te krijgen, maar dit is in de meeste gevallen wel een stuk moeilijker geworden.

Toch betekent dit niet dat je de komende tijd op de reservebank moet plaatsnemen. Volg het voorbeeld van topsporters. Zo zijn bijvoorbeeld de Olympische Zomerspelen verplaatst naar 2021. Alle sporters waren even teleurgesteld maar zetten al heel snel de knop om. Nieuwe plannen worden gemaakt om volgend jaar te kunnen knallen. Dat geldt ook voor jou: ga nu keihard trainen zodat je topfit bent als de wedstrijd straks weer gespeeld kan worden. Benieuwd hoe een goed trainingsschema eruitziet? We geven je drie tips:

1. Houd contact met je prospects én je klanten

Het ligt op de loer, denken dat je nu niet nodig bent. Dat jouw prospects en misschien ook je klanten op dit moment totaal niet op je zitten te wachten. Een grote valkuil! Het is nu namelijk meer dan ooit van belang om in contact te blijven. Misschien niet om direct euro’s op te halen, maar wel om jullie relatie een flinke boost te geven. Vraag regelmatig hoe het met ze gaat, waar ze tegenaan lopen en of je ergens mee kunt helpen. Iedereen zit namelijk met dezelfde vragen en dikke kans dat jij, doordat je iedereen nog spreekt, hier goed over kunt sparren. Het resultaat: jouw prospects gaan jou als partner zien in plaats van leverancier. Dé basis voor een goede samenwerking.

2. Optimaliseer je salesproces

Heb jij élke stap van jouw salesproces al in kaart? Van leadgeneratie, tot cold calling en de uiteindelijke handtekening onder de deal? Zo niet, de loungebank op je balkon is een heerlijke plek om dit van A tot Z uit te schrijven. Bedenk welke stappen je allemaal zet om tot een deal te komen en probeer ook in kaart te brengen hoe dit proces verloopt. Heel concreet: hoeveel leads heb je nodig om uiteindelijk tot een deal te komen? Als je een, goed bijgehouden, CRM hebt kun je dit waarschijnlijk snel terugzien, maar ook met je agenda kom je al heel ver. Kijk eens terug in het kwartaal en tel hoeveel afspraken je hebt gelopen en hoeveel deals daaruit zijn gekomen. Zo krijg je inzichtelijk hoe jouw proces er normaal gesproken uitziet. Volgende stap is natuurlijk om dit nu – en zeker ook ná deze tijden – goed bij te houden. Hierdoor krijg je snel duidelijkheid waar de grootste verschillen zitten en aan welke knoppen je wellicht nog kunt draaien.

3. Leer van elkaar

Goede samenwerking met jouw team is nu cruciaal. Jullie hebben allemaal met dezelfde uitdagingen te maken en je kunt elkaar hier alleen maar in versterken. Deel met elkaar welke geluiden jullie terughoren in de markt, waar wel kansen liggen en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Dit hoeft ook niet allemaal met de business te maken te hebben. Pak ook de kans om zelf te verbeteren. Deel de vetste podcasts, het interessantste boek (gratis tip van ons: The sales funnel van Ray Leone) en de interessantste webinars. Door juist nu hier tijd voor te pakken, met elkaar te sparren en elkaar te helpen, zijn jullie straks állemaal topfit om de wedstrijd weer te spelen.

 

Deel dit artikel

Joyce Jansen

Marketing Consultant

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!