25 maart 2021

Zoek maar eens water in de woestijn. Met een beetje geluk stuit je een keer op een oase. En anders moet je toch echt graven naar waterbronnen. Hetzelfde geldt voor de arbeidsmarkt. Vind tussen die miljoenen online profielen maar eens geschikte kandidaten voor jouw vacature.

Slim sourcen

Tegenwoordig kan iedereen met de zoekfuncties van LinkedIn een oppervlakkige search doen. Maar om alle geschikte kandidaten – en de echte pareltjes – op te duiken, is meer nodig. Deze profielen vind je alleen door gericht en slim te sourcen. Hierbij gebruik je specifieke technieken en slimme tools om goede kandidaten voor jouw vacature te vinden. Drie dingen zijn hierin cruciaal:

1. Een kraakhelder profiel;
2. Een creatieve search string;
3. De juiste platformen.

1. Een helder profiel

Het vinden van de juiste kandidaten begint met een helder profiel. Het is belangrijk dat je precies weet wié je zoekt. Dat gaat verder dan alleen even de vacaturetekst doornemen. Start daarom altijd met een goede intake met de hiring manager. Ga de diepte in, vraag door, zorg dat je kraakhelder hebt wie je precies zoekt. Welke harde skills zijn nodig? Welke zachte skills? Welke functietitels kan iemand nog meer gebruiken? Hoeveel jaar werkervaring is benodigd? Alles om te zorgen dat jij het profiel van A tot Z helder hebt. Dit is namelijk cruciale informatie voor stap twee, het opstellen van de search string. 

2. De search string(s)

Alle informatie uit stap één bundel je in een slimme zoekopdracht, de search string. Vergelijk het met een zoektocht in Google. Als je alleen zoekt op ‘koffie’ krijg je miljoenen hits die iets met koffie te maken hebben. Maar als je zoekt op ‘biologisch afbreekbare koffiecups voor Nespresso apparaat’ blijven veel minder resultaten over en sluiten ze ook nog eens precies aan bij wat jij zoekt. Wees dus specifiek in je zoektocht en bepaal welke termen belangrijk zijn. Aan de hand van Boolean Search technieken transformeer je dit vervolgens naar een effectieve search string. 

Creativiteit is hierbij onmisbaar, anders loop je goede kandidaten mis. Stel je zoekt een JavaScript-programmeur op LinkedIn. Grote kans dat er geschikte kandidaten zijn die op hun profiel nergens het woord ‘JavaScript’ gebruiken, maar bijvoorbeeld wel ‘TypeScript’. Die professionals vind je dus niet als je alleen zoekt op ‘programmeur’ en JavaScript’. Maak daarom ook gebruik van synoniemen. Test en experimenteer hiermee. Het is ook aan te raden om verschillende search strings op te stellen. Begin met één die letterlijk gebaseerd is op het profiel. En breid daarna je zoektocht uit met een tweede, derde, vierde en ga zo maar door.

3.Gebruik de juiste platforms

Nu je de search string(s) hebt, kun je los. Het is tijd om te sourcen op één van de zeer vele platforms. Bepaal op basis van je doelgroep welk platform het meest geschikt is. De keuze is namelijk gigantisch. Zo komen er steeds meer nicheplatforms voor specifieke functies, zoals bepaalde IT-rollen. Ook Facebook en Instagram lenen zich in sommige gevallen voor sourcing. Maar uiteraard is LinkedIn het bekendste en grootste platform. 

Sourcen is mensenwerk

Het profiel scherpstellen, met een creatieve blik de beste search string(s) opstellen en de juiste platformen gebruiken: goed sourcen is mensenwerk. Natuurlijk kun je gebruik maken van slimme tools, maar sourcen vereist inlevingsvermogen en de menselijke factor is hierin onmisbaar. Je moet je verplaatsen in de kandidaat. Gebruik je verbeeldingskracht om erachter te komen hoe mensen denken, hoe ze zichzelf en hun rol omschrijven. Allemaal om die perfecte kandidaat te vinden. Oftewel, dat water diep onder de woestijn. 

Wil jij jouw sourcingskills verbeteren? Sluit dan donderdag 8 april aan bij de masterclass van onze sourcing experts. Ian Hoefnagels en Benthe de Jong nemen je mee in de kneepjes van dit vak. 

Deel dit artikel

Joyce

Marketing Consultant

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten?

Neem dan contact op met Joyce!