8 augustus 2019

Peter Jansen komt ze vaak tegen: recruitmentteams die zich op weg naar volwassenheid verder kunnen ontwikkelen. Véél verder. De oprichter van Dutchwebshark heeft een model gemaakt om daarbij te helpen. Hij laat zien hoe je in 5 stappen kunt groeien. 

Naam

Peter Jansen

Functie

Directeur & oprichter Dutchwebshark

Quote

"Kijk goed naar wat je precies wil bereiken en wat je allemaal nodig hebt om op dat volgende niveau te komen."

Van baby via peuter, kleuter en puber tot volwassene. De ontwikkeling van een mens heeft opvallend veel gelijkenissen met de leercurve van een recruitmentteam. Het gaat om continue, stapsgewijze groei, met vallen en opstaan. Omdat Peter Jansen, oprichter van Dutchwebshark, ziet dat veel recruitmentafdelingen lang blijven hangen in de prepuberale fase, heeft hij een model ontwikkeld. Daarin zorgen 5 levels van sourcing dat recruitmentteams  de handvaten hebben om te groeien. Peter legt uit wat elk level karakteriseert.

Level 1: reactief en ad hoc sourcen

“Ik schat in dat zo’n 60 procent van de recruitmentteams op dit eerste niveau blijft steken. Een gemiste kans, want het is echt een basisniveau waarbij recruiters niet of nauwelijks gebruikmaken van data en processen. Ze kunnen – mede daardoor – geen informatie en inzicht bieden aan de business. Wat doen ze dan wel? Heel ad hoc proberen ze losse vacatures in te vullen, daarbij vooral gedreven door costs per hire.”

“Er zijn verschillende nadelen aan deze werkwijze. Een onpersoonlijke benadering van een recruiter kan afbreuk doen aan de employer brand. Maar bovendien kan er spanning optreden tussen de recruiter en de business, zeker bij de strategische vacatures. De business wil bijvoorbeeld snel 100 IT’ers en begrijpt niet waarom het de recruiters niet lukt zoiets belangrijks te realiseren. Dat dit niet lukt, en dat de employer branding in het geding is, heeft alles te maken met een gebrek aan een datagedreven proces.”

Level 2: proactief sourcen

“Op dit niveau is al meer sprake van een proces en van afstemming met de business. En ook van het gebruik van data, al staat dit vaak nog in de kinderschoenen. Bij dit level gaat een apart clubje mensen, sourcers, zelf gericht aan de slag met het zoeken en persoonlijk benaderen van kandidaten. Dit is al een aanzienlijke betere werkwijze om strategische functies in te vullen dan level 1.”

“We zien in de praktijk dat steeds meer organisaties ervoor kiezen zelf proactief te gaan sourcen. Zij moeten daarbij wel bedenken dat zelf sourcen veel meer is dan op LinkedIn gaan zoeken naar kandidaten. Zo komen er allerlei privacyaspecten bij kijken, denk aan de AVG. Ook geldt dat als je het echt goed wilt doen, je alle informatie nauwkeurig moet vastleggen.”

Level 3: relationeel sourcen

“Dit level draait om het opbouwen van langetermijnrelaties met latente kandidaten. Zo kun je strategische pools gaan bouwen van professionals en met hen een relatie onderhouden. Bijvoorbeeld door ze uit te nodigen voor een event, waarbij ze daadwerkelijk bij je over de vloer komen. Of door op frequente wijze jouw verhaal met ze te delen. Zo zorg je dat jouw organisatie top-of-mind is bij de juiste kandidaten op het moment dat zij klaar zijn voor een overstap.”

Level 4: smart sourcen

“Smart sourcen lijkt in zekere zin op relationeel sourcen, maar gaat net weer een stapje verder. Hét grote verschil is de nog crucialere rol van data. Bij smart sourcen heb je al je strategische doelgroepen nauwkeurig geïdentificeerd. Bovendien zijn alle data over deze doelgroepen structureel vastgelegd. Ook de business heeft een nog prominentere rol dan bij het derde niveau. Een proactieve business en proactieve recruiters werken bij smart sourcing samen en zijn volledig in control. Ze hebben alle doelgroepen niet alleen keurig in kaart, maar staan er ook onophoudelijk mee in contact. Zo weet je bijvoorbeeld wat het juiste moment is om iemand met een vacature te benaderen. Met Dutchwebshark zitten we op dit niveau.”

Level 5: human capital sourcing

“Volgens mij is nog geen enkele organisatie op dit niveau aanbeland. Level 5 gaat over toekomstgericht recruitment, waarbij je als bedrijf weet welke mensen je op korte, middellange én lange termijn nodig hebt. En wat je ervoor moet doen om aan deze mensen te komen. De hele workforce planning voor de toekomst is dus op orde. Neem de auto-industrie. Iedereen weet dat elektrisch rijden en robotisering enorme impact op de branche gaan krijgen. Hoe blijf je dan als fabrikant ook in de toekomst relevant? Wat moet je daarvoor allemaal doen? In level 5 ben je in staat om dat soort vragen te beantwoorden.”

Hoe maak je de stap naar een volgend level?

De 5 niveaus overziend, resteren twee vragen voor Peter. Stel dat het klopt dat er zo veel recruitmentteams in level 1 zitten, hoe komen ze dan in level 2? En kunnen ze niet veel beter een stap overslaan om zo sneller volwassen te worden? Over dat laatste is Peter resoluut. “Nee, dit is echt een stapsgewijs proces. Ik kom uit de IT-wereld en daar geldt dat je in dergelijke trajecten geen stap mag overslaan. Overigens hoef je niet heel lang op een bepaald niveau te blijven. Een maandje of zes in level 2 is misschien al voldoende om de volgende stap te maken. Het is niet aan strikte tijdslijnen gebonden, als je elk level maar doorloopt.”

Om een niveau hoger te komen, is een helder ontwikkel- en verbeterplan vereist, besluit Peter. “Kijk goed naar wat je precies wil bereiken en wat je allemaal nodig hebt om op dat volgende niveau te komen. Ga vervolgens het gemaakte plan daadwerkelijk uitvoeren. Daar is kennis en kunde op het gebied van verandermanagement voor nodig.”

Benieuwd welke stappen je precies moet zetten om naar het volgende niveau te komen? Download dan hier het volledige model. Zo kan je precies bepalen waar jouw organisatie zich bevindt en wat de juiste vervolgstappen zijn.

Kenmerken van een volwassen sourcing organisatie

 

Deel dit artikel

Paul Poley

Copywriter

Paul Poley is copywriter en schrijftrainer. Hij houdt ervan om best ingewikkelde materie zo toegankelijk mogelijk te maken. Paul is eigenaar van tekstbureau Poley Tekst: www.poley-tekst.nl

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten?

Neem dan contact op met Joyce!