24 maart 2022

Een betaalde campagne op Facebook en Instagram, een inhouse event organiseren of een gerichte zoektocht via LinkedIn: de mogelijkheden om kandidaten aan te trekken zijn tegenwoordig eindeloos. En vanwege de krapte op de arbeidsmarkt wordt al snel de hele trukendoos opengetrokken. Toch blijven de resultaten vaak uit. Zonde van de tijd én het geld. Wed daarom niet meer blind op álle paarden, maar zet een gerichte strategie voor jouw specifieke doelgroep op.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wij adviseren altijd – voor degenen die ons kennen zal dat geen verrassing zijn – om te beginnen met onderzoek. Een doelgroeponderzoek om precies te zijn. Op basis hiervan weet je namelijk precies met wie je te maken hebt, wat de drijfveren van jouw doelgroep zijn en op welke kanalen ze actief zijn. Hét fundament van jouw strategie. In die strategie zijn advertising en/of sourcing vaak geliefde en efficiënte onderdelen. Maar wanneer zet je welk middel in?

Advertising in recruitment

Grofweg kun je advertising in recruitment splitsen in employer branding en job marketing. Bij employer branding positioneer je jouw organisatie als werkgever in de markt. Je toont de waarde die je te bieden hebt en laat zien hoe je je onderscheidt van de rest. Zie dit als de belofte die jouw bedrijf doet aan zowel de potentiële als de huidige werknemers.

Je zet Employer Branding in als uit jouw onderzoek blijkt dat de doelgroep jouw organisatie nog niet als werkgever kent en dus niet weet hoe het is om bij jullie te werken. Zo zeggen wij altijd het volgende: als je iemand net ontmoet, vraag je ook niet gelijk of degene met je wil trouwen. Bestook je doelgroep in dit geval dus niet direct met je vacature, maar zorg dat ze de organisatie als werkgever leren kennen en bouw een relatie op.

Daarna is het tijd voor job marketing. Hierbij ligt de focus – de naam zegt het al – juist op de vacature. Je vermarkt een specifieke rol in een specifiek team naar een specifieke doelgroep. Dat kan op allerlei verschillende manieren. Via een krantenartikel, social media of zelfs een billboard langs de snelweg.  Allemaal gericht op het aantrekken van nieuwe werknemers. 

Gerichte sourcing

Waar je bij advertising vooral kandidaten naar jou toe trekt, ga je bij sourcing zelf actief op zoek naar de juiste professionals. Een essentieel verschil dus! Sourcing is ideaal als je precies weet wat voor kandidaten je zoekt en deze doelgroep zich op LinkedIn (of een ander geschikt sourcingsplatform) bevindt. Aan de hand van een helder eisenpakket zoek je namelijk naar geschikte professionals. Vervolgens benader je ze met een enthousiasmerend bericht. Vergeet ook hierbij niet gebruik te maken van je eerder verzamelde data, die geeft je namelijk een goede voorsprong op de concurrentie.

Recruitmentstrategie

Employer branding, job marketing, sourcing; het kunnen allemaal middelen in je recruitmentstrategie zijn. Benieuwd hoe je deze tools effectief inzet voor jouw vacature? Kom dan naar onze masterclass op 21 april!

Deel dit artikel

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Joyce!