2 juli 2020

Twee weken geleden kondigden we het al aan: het is tijd voor het skills-tijdperk. Een tijdperk waarin we functietitels loslaten en onze blik verruimen naar professionals die wel in het bezit zijn van de juiste skills, maar (nog) niet het etiketje hebben waar je naar zoekt.

Waarom? Omdat  een functietitel eigenlijk heel weinig zegt over de persoon die je zoekt en je daarmee de zoektocht – en dus de kans op succes – aanzienlijk beperkt. Zeker wanneer je te maken hebt met een schaarse doelgroep, is het verbreden van je horizon geen overbodige luxe.

Iemand die op dit moment een andere functie heeft, kan wel alle kwaliteiten in huis hebben om de baan succesvol uit te voeren. Maar dan moet je degene wel eerst vinden. Stap één is dan ook bepalen welke skills van belang zijn om de functie goed uit te kunnen oefenen. Daar gaan we je de komende tijd bij helpen. Regelmatig zetten we een beroepsgroep in de spotlight, laten we zien welke skills het meest gevraagd worden en welke competenties een goede kandidaat dus moet bezitten. Met die kennis kun je vervolgens de vijver waarin je vist uitbreiden tot een groot meer.

Vandaag als eerste doelgroep op het programma: de Accountants. Een typische beroepsgroep waarbij de vraag naar professionals een stuk groter is dan het aanbod. Hierdoor is het vinden van een nieuwe werknemer niet altijd even makkelijk. Een grotere pool van potentiële kandidaten is dan ook een uitkomst. Bekijk hier direct welke sociale, zakelijke en technische skills voor deze doelgroep gevraagd worden.

Dat boekhouding en administratie gewenste skills zijn, is waarschijnlijk geen verrassing. Maar ook professionals met kennis van financiën – breder dan alleen boekhouden – en consultancy kunnen potentiële sterspelers zijn. Zeker wanneer ze ook nog goede kennis hebben van Microsoft Excel, communicatief vaardig zijn en goed in groepsverband werken. Betekent dit dat deze professionals allemaal de functie direct kunnen uitoefenen? Waarschijnlijk niet, daar is training en opleiding voor nodig. Maar aangezien ze wel al de juiste skills bezitten, is de kans dat ze dit snel oppakken zeer groot.

Nu de skills inzichtelijk zijn, is het tijd voor stap twee. Een stap die je zelf kunt zetten. Probeer maar eens een nieuwe search op LinkedIn te maken. Een zoektocht waarbij je de functietitel loslaat, maar wel zoekt naar professionals die – een deel van – deze competenties bezitten. Het resultaat? Potentiële kandidaten die je met een eerdere zoektocht wellicht niet naar boven had gekregen.

Dit voorbeeld van Accountants is natuurlijk vrij breed. Het is nog veel interessanter om deze analyse voor jouw specifieke vacature te maken. Ben je benieuwd welke skills voor jouw vacatures van belang zijn en hoe je de pool kunt vergroten? Laat het ons dan weten via intelligence@dutchwebshark.com, we helpen je graag verder.

Deel dit artikel

Joyce Jansen

Marketing Consultant

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten?

Neem dan contact op met Joyce!

Wil je jouw pool vergroten? En ben je benieuwd naar de skills voor jouw vacature? 
We maken graag een analyse voor je.
Meer weten? 

IK BEN BENIEUWD
Lees ons privacy statement hier
close-link