18 juni 2020

Pakweg 3 maanden stormt Covid-19 nu door ons land. Vóór die tijd ging het recruitmentnieuws vaak over de krapte in de arbeidsmarkt. Het tekort aan IT-professionals. Het laagterecord qua werkloosheid. Hoe anders is de situatie nu? Door corona zitten steeds meer mensen thuis en de werkloosheid stijgt schrikbarend snel. Toch is niet alles veranderd.

De tekorten zijn er namelijk óók nog steeds. De programmeurs staan nog steeds niet voor je in de rij, net zoals de accountants en de chauffeurs. Deze ongelijkheid is dankzij corona – maar dit had elke crisis kunnen zijn – pijnlijk blootgelegd. Het is gek dat aan de ene kant de werkloosheid verdubbelt, maar aan de andere kant bedrijven nog steeds duizenden euro’s betalen om één persoon aan te nemen. De oplossing ligt ook niet in een massale zoektocht naar dezelfde professionals en het snelle jobhoppen, zoals we tot nu toe zagen gebeuren. Of het omscholen van iedereen die thuis zit naar vakgebieden waar hun kwaliteiten helemaal niet liggen.

Wanneer je nu een nieuwe IT-professional wilt aannemen, zoek je logischerwijs naar IT-professionals. Een salesmanager moet ervaring in de sales hebben. En als je gaat zoeken naar iemand in de zorg, eindig je negen van de tien keer niet bij een serveerster. Terwijl juist hier een grote kans ligt om het gat te verkleinen. Zo is de serveerster waarschijnlijk gastvrij, stressbestendig en behulpzaam. Skills die niet alleen in de zwaar getroffen horecabranche onmisbaar zijn, maar juist ook in andere beroepsgroepen zoals de zorg. Natuurlijk missen ze de achtergrond en zijn ze niet direct startklaar. Daar is training en opleiding voor nodig. Maar doordat ze in de basis al de juiste competenties bezitten, zal dat niet het probleem zijn en is je markt opeens vele malen groter.

Focus op skills

De focus ligt nu dus nog teveel op de functietitel. Maar wat zegt iemands functietitel nu écht over zijn of haar skills? Over zijn kracht en toegevoegde waarde? Het is simpelweg een label dat op is geplakt. Sterker nog, wat ze zelf op hebben geplakt. Ga maar na. Als iemand op een feestje vraagt wat je doet, zal recruitment manager het snelle antwoord zijn. Of marketing consultant, engineer en ga zo maar door. Maar wat zegt dit nou echt over jouw kennis en kunde? Het zegt in ieder geval lang niet alles over jou als persoon of jouw waarde als werknemer. In een baan gaat het niet om hoe je heet of welk stickertje je op hebt geplakt. Veel belangrijker zijn je soft skills en je harde skills. De competenties die je jezelf eigen hebt gemaakt. Die competenties laat je niet achter als je van functie of van branche wisselt. Die zijn grensoverschrijdend en dus veel breder inzetbaar. Stel dat je bijvoorbeeld analytisch sterk bent en dat nu inzet om marketingcampagnes te analyseren. Dan is de kans groot dat jij ook in een data functie floreert of in het optimaliseren van processen.

Nu willen veel bedrijven vaak iemand die direct klaar is om de functie uit te oefenen. Logisch. En als deze mensen er zijn, moet je ze ook vooral aannemen. Maar als het niet lukt om deze professionals te vinden of als er simpelweg veel te weinig zijn, dan loont het om je horizon te verbreden. Als jij moeite hebt de juiste persoon te vinden, ben je immers niet de enige. Dan lopen ze daar van Groningen tot Maastricht tegenaan. Dat is ook gelijk het gevaar. Met zijn allen gaan we achter dezelfde professionals aan. Verleiden ze met steeds mooiere aanbiedingen waardoor ze van job naar job gaan. En ondertussen blijft een ander deel van de beroepsbevolking op de bank zitten. Als hier geen verandering in komt, blijft het gat tussen vraag en aanbod bestaan en zal deze tegenstelling alleen maar groter worden.

Mindset is key

In de essentie gaat het dus niet om één vacature. Of één organisatie. Het gaat erom dat we met zijn allen –  van organisaties tot professionals en onderwijssystemen – onze mindset veranderen. Organisaties moeten met een veel bredere blik naar de arbeidsmarkt kijken. Professionals moeten zichzelf anders profileren. Benadrukken wat ze kunnen in plaats van wat ze doen. Onderwijsinstellingen spelen hier een hele grote rol in. Leer je iemand om bakker te zijn of leer je iemand timing, creativiteit en precisie? Bij het laatste kun je én bakker worden én heb je daarnaast een zee aan mogelijkheden. Het wordt dus tijd om het hokje los te laten en breder te kijken. Een nieuw tijdperk breekt dan aan waarbij skills het gaan winnen van een papiertje en een titel. Waarin iedereen in zijn of haar kracht wordt gezet. Waarin het volledige potentieel uit je werknemers halen misschien wel de achtste eigenschap wordt in het effectief leiderschap rijtje van Stephen Covey. Alleen dan maken we écht verschil en zetten we met zijn allen een stap om het gat in de arbeidsmarkt te dichten.

Eén van de uitdagingen is natuurlijk het vinden van de match. Welke skills heb je nodig bij welke functies? Waar zit die overlap tussen beroepsgroepen? Zijn er competenties die nu – tijdens corona – veel meer of juist veel minder gevraagd worden? Welke skills kunnen de mensen die nu thuis zitten gaan ontwikkelen? Daar zullen we de komende tijd antwoord op geven. Niet gebaseerd op ons onderbuikgevoel, maar op basis van onderzoek. Schrijf je onderaan deze pagina in voor onze mailing om hiervan op de hoogte te blijven. En zullen we met zijn allen de eerste stap zetten en vanaf nu op feestjes gewoon zeggen wat we kunnen in plaats van wat we doen?

Deel dit artikel

Joyce Jansen

Marketing Consultant

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten?

Vraag alles aan Joyce