28 juni 2019

Elke organisatie heeft ze: functies die onmisbaar zijn voor het voortbestaan. Wat moet een koffiebar bijvoorbeeld zonder barista? Strategische functies zijn cruciaal voor een organisatie. Maar hoe bepaal je wat bij jou die functies zijn? En, belangrijker nog, waarom zou je dat eigenlijk moeten doen?

Naam

Djessie de Jong

Functie

Director Clients bij Dutchwebshark

Quote

Als je je strategische functies kent, kun je de markt op om tijdig op zoek te gaan naar deze mensen: je strategische doelgroepen.

Bedrijfsleider van een grote bouwmarktketen. Actuaris bij een landelijke verzekeraar. SAP-specialist bij een financial. Het zijn totáál verschillende rollen, maar ze hebben toch één ding gemeen: het kunnen zomaar de strategische functies zijn van de organisatie in kwestie. Tijd voor opheldering, want wat is een strategische functie precies? Djessie de Jong, Director Clients bij Dutchwebshark, legt uit: “Dat is een bepaalde rol die van groot belang is voor je organisatie. Een key profiel dus, waar je eigenlijk niet zonder kunt.”

Strategische functie van levensbelang

En inderdaad, ook volgens Djessie zijn er tal van functies die van strategisch belang kunnen zijn. “Dat hangt echt helemaal van de organisatie af. Bij grote corporates zijn er vaak ook méér van die rollen, meestal in verschillende domeinen. Denk aan het risicodomein, het financiële domein et cetera.” De waarde van zo’n strategische functie laat zich misschien nog het best illustreren door andersom te redeneren. “Stel bijvoorbeeld dat iedereen met zo’n functie het bedrijf verlaat. Op zijn minst stagneert het werk dan. Neem een actuaris bij een verzekeraar. Die is continu risico’s aan het berekenen, dat is uiterst belangrijk werk voor zo’n organisatie. Als die spin in het web wegvalt, heeft dit invloed op de producten van de verzekeraar”, aldus Djessie.

Toptalent uit de markt

Kortom, strategische functies zijn cruciaal, essentieel, van levensbelang. Je kunt ze als organisatie prima zelf bepalen, zegt Djessie. “Door goed in kaart te brengen wanneer je core business in gevaar komt als een bepaalde collega zou opzeggen. Als zijn of haar werk dan eenvoudig door iemand met een andere functie kan worden overgenomen, heb je niet met een strategische functie te maken.” Het kennen van alle vitale rollen binnen je organisatie is van niet te onderschatten betekenis. Djessie: “Je wilt immers het toptalent uit de markt hebben. Als je je strategische functies kent, kun je de markt op om tijdig op zoek te gaan naar deze mensen: je strategische doelgroepen. Je kunt met ze in contact komen om vervolgens een relatie op te bouwen. Zo leer je deze mensen echt kennen en doe je veel inzichten op, zoals wat ze drijft in hun werk. Op deze manier bouw je een kweekvijver op van potentiële kandidaten, waaruit je kunt vissen op het moment dat dat nodig is. Wij noemen dit een talentpool. Dankzij de inzichten uit deze pool ben je ook weer in staat om datagedreven recruitmentstrategieën op te stellen.”

Snijvlak van recruitment en marketing

Het bovenstaande lijkt allemaal geen hogere wiskunde. Toch ziet Djessie in de praktijk dat veel bedrijven het een lastige exercitie vinden. “Ik begrijp dat ook wel. Het heeft er alles mee te maken dat het werk is dat zich op het snijvlak van recruitment en marketing bevindt. Binnen veel bedrijven doet HRM alleen het recruitment en geen marketing. Vandaar ook dat wij organisaties helpen bij het bepalen van hun strategische doelgroepen en bij het opbouwen van een talentpool. Het is onze missie om recruitment en marketing steeds dichterbij elkaar te brengen en organisaties steeds slimmer te maken. Zo ben je ervan verzekerd dat je de juiste mensen voor jouw organisatie altijd op het juiste moment benadert.”

Deel dit artikel

Paul Poley

Copywriter

Paul Poley is copywriter en schrijftrainer. Hij houdt ervan om best ingewikkelde materie zo toegankelijk mogelijk te maken. Paul is eigenaar van tekstbureau Poley Tekst: www.poley-tekst.nl

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten?

Neem dan contact op met Joyce!