18 april 2019

Goed sourcen is een kunst. Natuurlijk kun je met een doorsnee search string potentiële kandidaten opdiepen op LinkedIn. Maar vind je dan echt iedereen? Joey Koksal over het geheim van the next level of sourcing. “De menselijke factor bij sourcing is onmisbaar.”

Naam

Joey Koksal

Functie

Tech Lead Shark

Quote

“De menselijke factor bij sourcing is onmisbaar.”

Zoek maar eens water in de woestijn. Met een beetje geluk stuit je een keer op een oase. En anders moet je toch echt graven naar waterbronnen, handen uit de mouwen. Hetzelfde geldt voor de arbeidsmarkt. Want vind maar eens geschikte kandidaten in een krappe arbeidsmarkt. Soms volstaat oppervlakkig searchen, maar vaak is meer nodig. “Dan moet je sourcen, ofwel specifieke tools en processen gebruiken om de juiste mensen te vinden”,  zegt Joey Koksal, Tech Lead Shark (of, in zijn eigen woorden, “half sourcer, half recruiter”) bij Dutchwebshark.

Doorvragen tijdens de intake

De kunst van het sourcen zit hem volgens Koksal vooral in 3 dingen: je markt en je klant kennen, de juiste platforms inzetten en de beste search string gebruiken. Om met het eerste te beginnen, effectieve sourcing begint met het intakegesprek met de klant. Koksal: “Dat is niet even samen de vacaturetekst doornemen. Een goede intake betekent vooral de diepte ingaan, doorvragen, kraakhelder krijgen wat de klant precies zoekt. Welke hard skills, welke soft skills zoekt hij? Hoe ziet het team eruit?”

Wat is het juiste platform?

Gewapend met deze info en na zorgvuldige marktanalyse is het tijd om te sourcen op één van de zeer vele platforms. “De keuze is gigantisch”, beaamt Koksal, “zo komen er steeds meer nicheplatforms voor specifieke functies, zoals bepaalde IT-rollen. Ook Twitter, Facebook en Instagram lenen zich in sommige gevallen voor sourcing. Maar uiteraard is LinkedIn het bekendste en grootste platform. Zeker voor senior functies – van system engineers tot CTO’s – is LinkedIn bijzonder geschikt.”

“Er bestaat niet zoiets als ‘de beste search string”, zo verklapt Koksal zijn sourcing-geheim.

De beste search string

En dan de hamvraag: hoe vind je nu de juiste kandidaten op LinkedIn, het platform dat iedereen al gebruikt? Precies daar komt die beste search string om de hoek kijken. Hoewel? “Er bestaat niet zoiets als ‘de beste search string”, zo verklapt Koksal zijn sourcing-geheim. “Als je alleen maar gaat zoeken met het profiel van je klant, vind je niet alle professionals die daaraan voldoen.” Met een voorbeeld legt Koksal uit wat hij bedoelt. “Stel je zoekt een JavaScript-programmeur op LinkedIn. Best kans dat er geschikte kandidaten zijn die op hun LinkedIn-profiel nergens het woord ‘JavaScript’ gebruiken, maar wel bijvoorbeeld ‘TypeScript’. Die professionals vind je dus niet als je alleen maar met ‘programmeur’ en ‘JavaScript’ zoekt…”

Sourcen is mensenwerk

De essentie van goed sourcen is dan ook het gebruiken van verschillende search strings. “Vaak begin ik met een search string die letterlijk is gebaseerd op het profiel. Maar daarna probeer ik een tweede, een derde, een vierde, met allerlei synoniemen.” Dat laatste maakt sourcen tot een vak. Het vereist namelijk inlevingsvermogen. Koksal: “Sourcen is echt geen machinedingetje alleen. De menselijke factor is zó nodig, onmisbaar zelfs. Om je goed in te leven in je klant en in de kandidaat. Je moet verbeeldingskracht hebben om erachter te komen hoe mensen denken, hoe ze zichzelf en hun rol omschrijven.” Sourcen is dan ook veel testen en experimenteren. “Ik voel me soms dr. Koksal, want ik ben continu aan het lezen, aan het leren, aan het luisteren.” Dat allemaal om uiteindelijk die ‘onvindbare’ kandidaat op LinkedIn toch te vinden. Ofwel, dat water diep onder de woestijn.

Meer weten over onze sourcing-geheimen? Kom dan naar onze masterclass: the next level of sourcing! Kan je daar niet op wachten en wil je direct starten met het opstellen van een effectieve search string? Download dan hier de infographic. 

Deel dit artikel

Paul Poley

Copywriter

Paul Poley is copywriter en schrijftrainer. Hij houdt ervan om best ingewikkelde materie zo toegankelijk mogelijk te maken. Paul is eigenaar van tekstbureau Poley Tekst: www.poley-tekst.nl

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten?

Neem contact op met Joyce!