13 juni 2019

Elke keer weer op nul beginnen. Dat is wat je als recruiter doet wanneer je ad hoc vacatures probeert in te vullen. Een slimme recruitmentstrategie doet wonderen. Sander Mortel laat je zien hoe je altijd met een voorsprong begint dankzij een goed contact met mogelijke kandidaten.

Naam

Sander Mortel

Functie

Business Development Manager bij Dutchwebshark

Quote

Elk bedrijf, zeker de grote corporates, kent ze wel, de onmisbare professionals zonder wie je als organisatie niet verder kunt.

Aandacht maakt alles mooier. Het is een Ikea-slogan, maar beter goed gejat dan slecht verzonnen. Hij maakt namelijk haarscherp de inhoud én impact van een langetermijnstrategie bij recruitment duidelijk. Want continue aandacht voor potentiële medewerkers vergroot de kans dat ze uiteindelijk bij je komen werken.

Ad hoc aanpak

Toch ziet Sander Mortel, Business Development Manager bij Dutchwebshark, in de praktijk veel bedrijven nog worstelen met de natuurlijke tegenhanger van de langetermijnstrategie: het ad hoc invullen van vacatures. “Stel je bent recruiter bij een bedrijf en je komt ’s ochtends op kantoor. Net binnengekomen confronteert de business je met het feit dat collega A zojuist zijn baan heeft opgezegd. Of je binnen een maand even een opvolger kunt regelen…” Wat zou het mooi zijn als je die vraag vóór kunt zijn. Als je op basis van instroom- en uitstroomdata een inschatting kunt maken van hoeveel mensen je wanneer nodig hebt. En, nóg mooier, als je al met die mensen contact hebt op het moment dat de vraag vanuit de business komt. Precies dit alles bedoelt Mortel met een langetermijnstrategie bij recruitment.

Top of mind

Als grootste voordeel van zo’n strategie noemt Sander dat je grip krijgt op je strategische doelgroep. “Elk bedrijf, zeker de grote corporates, kent ze wel, de onmisbare professionals zonder wie je als organisatie niet verder kunt. Die bepalend zijn voor je core business. Deze profielen vormen je strategische doelgroep. Als je hen kent, en steeds beter léért kennen – denk aan hun motieven om voor een bepaalde baan te kiezen – dan kun je daar je recruitment-tactiek op aanpassen. Je weet wanneer en hoe je ze moet benaderen. Andersom geldt dat je als organisatie top of mind blijft bij deze doelgroep.” Dat is belangrijk, want de markt van tegenwoordig is kandidaatgedreven. “Toen ik zo’n tien jaar geleden begon met werken, was die nog organisatiegedreven. Een bedrijf had een vacature en je mocht als kandidaat blij zijn als je er aan de slag mocht. Nu is het precies andersom: als kandidaat kun je heel gericht keuzes maken. Dan is het voor een organisatie cruciaal om top of mind te blijven.”

Talentpooling

Er zijn allerlei mogelijkheden om op het netvlies van die kandidaten te blijven. Sander geeft een voorbeeld: “Stel je hebt een groeiambitie als bedrijf en om die te halen zijn jaarlijks een x-aantal IT-specialisten nodig. Wat je dan kunt doen, is een database opbouwen met geschikte profielen en daar vervolgens duurzaam mee in contact blijven. Bij Dutchwebshark noemen we dat talentpooling.” Dat kan bijvoorbeeld door op LinkedIn naar interessante profielen te zoeken en die personen te benaderen. “Als er bij die mensen belangstelling is om nader kennis te maken, kun je ze een keer op gesprek uitnodigen. En als dat gesprek aan beide kanten bevalt, kun je afspreken om eens in de zoveel tijd contact te houden, bijvoorbeeld in de vorm van een telefoontje.” Op het moment dat de betreffende persoon open staat voor een nieuwe baan, heb je zo in elk geval een plek in zijn of haar gedachten verworven. En dankzij de continue aandacht die je hem of haar hebt gegeven, is hij of zij sneller geneigd om de overstap naar jouw organisatie te maken.

Kosten vs. baten

Met zo’n strategische aanpak is de kans op succes dus groter dan met een ad hoc werkwijze. Relevante slotvraag: hoe maak je nu die omslag naar een langetermijnstrategie? Sander: “Breng eerst eens goed in kaart wat je nu kwijt bent aan recruitmentkosten, bijvoorbeeld aan externe werving & selectie-bureaus. En zet dat dan af tegen wat het oplevert. Ik ben ervan overtuigd dat je vaak zult zien dat er veel kosten met ad hoc recruitment gepaard gaan, terwijl het maar weinig oplevert. Dan heb je een mooie interne businesscase te pakken om het over een andere boeg te gaan gooien. En kun je energie gaan steken in het zelf echt leren kennen van je doelgroep. Geloof me, uiteindelijk komt er dan conversie. Dankzij die aandacht die alles mooier maakt…”

Deel dit artikel

Paul Poley

Copywriter

Paul Poley is copywriter en schrijftrainer. Hij houdt ervan om best ingewikkelde materie zo toegankelijk mogelijk te maken. Paul is eigenaar van tekstbureau Poley Tekst: www.poley-tekst.nl

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten?

Neem dan contact op met Joyce!