15 november 2018

De Candidate Experience, anno 2018 staat dit onderwerp hoog op de agenda van vele organisaties. Laten we allereerst teruggaan naar de basics, wat is een Candidate Experience precies?

Voordat je iemand aanneemt bij jouw organisatie, doorloop je een aantal stappen met de kandidaat, ook wel de Candidate Journey genoemd. Deze reis start vanaf het eerste moment dat een kandidaat met jouw organisatie in aanraking komt. Wanneer we het hebben over de Candidate Experience, het woord zegt het al, draait het erom hoe een kandidaat alle stappen en contactmomenten met jouw organisatie ervaart. 

Een goede Experience

Het neerzetten van een goede Candidate Experience is heel belangrijk. Onderzoeken over het belang hiervan schieten als wortels uit de grond. Zo leidt een goede Candidate Experience tot een verlaging van de cost-per-hire, een hogere conversieratio en een positief Employer Brand.  Uiteindelijk zorgt deze positieve ervaring dat je meer mensen aantrekt en het aantal daadwerkelijke aannames stijgt. 

Daarnaast kan de ervaring van één kandidaat zich als een olievlek verspreiden. Wanneer je als kandidaat een positieve ervaring hebt met een organisatie, ben je eerder geneigd dit te delen met anderen. Zo beperkt het effect van een goede experience zich niet alleen tot degene waarmee je contact hebt. Dit heeft natuurlijk wel een keerzijde. Ook een negatieve ervaring wordt namelijk gedeeld met anderen en vaak gebeurt dit via social media.

Social media hebben vandaag de dag veel meer invloed dan tien jaar geleden. Dit betekent ook dat een vervelende ervaring snel en makkelijk gedeeld wordt. Door het gigantische netwerk dat we tegenwoordig hebben, verspreidt zo’n bericht zich snel en bereikt het bericht veel mensen. Dit kan je Employer Brand juist negatief beïnvloeden. Alleen daarom is het al van groot belang dat je een negatieve ervaring voorkomt.

Een goede Candidate Experience leidt tot een verlaging van de cost-per-hire, een hogere conversieratio en een positief Employer Brand

De Candidate Journey

Het is dus belangrijk om je Candidate Experience onder de loep te nemen, maar waar begin je? Wij adviseren om de Candidate Journey als basis te nemen, door dit in kaart te brengen weet je op welke punten het goed gaat en waar nog kansen tot verbetering liggen. 

De Candidate Journey kan je op diverse manieren in kaart brengen. Wij onderscheiden hiervoor de volgende fases: awareness, consideration, conversion en delight. Uiteraard geldt hier, hoe gedetailleerder je dit invult, hoe beter je weet waar je sterke en minder sterke punten liggen. Zet de kandidaat in al deze stappen centraal én creëer een positieve ervaring. 

Awareness

Hier begint de journey van de kandidaat. Aan het begin weten zij nog niks over jouw organisatie, laat staan over jouw uitdagingen binnen hun vakgebied. Daar moet verandering in komen. Zorg dat professionals een goed beeld van je bedrijf krijgen en zich er letterlijk bewust van worden dat je bestaat. De journey kan van start gaan door een contactpoging van een recruiter, maar een kandidaat kan ook berichten van jouw organisatie op sociale media zien of een vacaturetekst onder ogen krijgen. 

Consideration

Wanneer de kandidaat een goed beeld heeft van jouw organisatie, is het belangrijk dat hij of zij jouw organisatie in overweging neemt als potentiële werkgever! Als je via LinkedIn bijvoorbeeld in contact staat met de kandidaat, is het inplannen van een goed telefoongesprek een mooie stap. Neem hierin de tijd om de kandidaat te leren kennen en schets een goed beeld van de organisatie en de functie. 

Deze fase kan zich ook nog online afspelen via je website of social media. Ditmaal wil je een goed beeld creëren van jouw organisatie als werkgever. Geef je kandidaten bijvoorbeeld een kijkje in de keuken bij jouw organisatie door werknemers aan het woord te laten of een korte video te maken over een dag op kantoor. Zorg ook dat het makkelijk is om met één klik op de knop te solliciteren of een afspraak in te plannen. 

Het uiteindelijke doel: zet de kandidaat in al deze stappen centraal én creëer een positieve ervaring

Conversion

De kandidaat is zich nu bewust van het bestaan van jouw organisatie en neemt jou in overweging als potentiële werkgever. In deze fase staat de conversie centraal, je wilt dat mensen gaan solliciteren en uiteindelijk worden aangenomen. Men ziet de sollicitatieprocedure vaak als een ‘standaard proces’ dat je moet doorlopen, terwijl je jouw organisatie juist nog positiever kan onderscheiden tijdens deze procedure. Zorg in ieder geval dat je snel reageert en kom je beloftes na. 

Verder kan je bijvoorbeeld een eerste sollicitatieronde vervangen voor een koffiegesprek. Kandidaten maken op deze manier laagdrempelig kennis met jouw organisatie. Vermijd ook het gebruik van afschrikkende assessments om competenties te meten, maar gebruik hiervoor alternatief, bijvoorbeeld een escape room. Het is in ieder geval belangrijk om de kandidaat niet te intimideren, maar ga op een gelijkwaardige en persoonlijke manier het gesprek aan. Probeer samen te bepalen of er een match is tussen jouw uitdagingen en de volgende carrièrestap van de kandidaat. Zo creëer je een win-win situatie. 

Delight

Als de kandidaat is aangenomen, is de journey nog niet compleet. In de delight fase zorg je ervoor dat je je werknemers tevreden en enthousiast houdt. Dit leidt niet alleen tot een positieve werksfeer, maar jouw werknemers kunnen ook de awareness fase van iemand anders starten. Eerder onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat 88% van de tevreden werknemers anderen adviseren om ook te solliciteren bij het bedrijf. Zo worden meer professionals zich bewust van jouw organisatie en gaat hun candidate journey van start. Dit maakt de cirkel weer rond.

Deel dit artikel

Joyce Jansen

Marketing Consultant

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

WIL JE MEER WETEN?

Neem dan contact op met Joyce!