Interim sourcing2 november 2017

Lomans, specialist in alle onderdelen van de installatietechniek, is een familiebedrijf dat van generatie op generatie is overgedragen en volgend jaar al 100 jaar bestaat. In deze samenwerking zetten we ons volledig in om servicemonteurs en servicetechnici aan Lomans te verbinden, voor nu én in de toekomst. Grada Krukkeland, manager personeel en organisatie bij Lomans, spreekt met enthousiasme over onze aanpak die data en mensgerichtheid combineert.

Naam

Grada Krukkeland

Functie

Manager Personeel en Organisatie bij Lomans

Quote

Jullie werkwijze past goed bij mijn wens voor een innovatieve manier van werven.

Grada, hartelijk dank voor dit interview. Kan je om te beginnen iets over jezelf en over Lomans vertellen?

“Zeker, ik ben Grada Krukkeland. Via een aantal omwegen ben ik bij Lomans terechtgekomen. In eerste instantie werkte ik voor de commercieel directeur en het commerciële team. Uiteindelijk ben ik gevraagd om de personeel en organisatie tak bij Lomans op te pakken. Dat doe ik ondertussen alweer ruim vijf jaar met veel plezier. In deze rol ben ik verantwoordelijk voor mens, cultuur en ontwikkeling. Continu ben ik op zoek naar een balans tussen het zakelijke en het mensgerichte.”

“Lomans zelf bestaat sinds 1918, volgend jaar is ons 100-jarig jubileum, en is echt een familiebedrijf. Op dit moment bestaan we uit ongeveer 240 medewerkers en hebben we twee vestigingen in Amersfoort en Capelle. Daarnaast hebben we een aantal dochterbedrijven, zoals de Montage Jongens die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleiden naar de installatietechniek en de Groene Jongens, een adviesbureau voor duurzame en energiezuinige technieken.”

Wij geloven namelijk sterk dat een lange termijn samenwerking ervoor zorgt dat je het meeste voor elkaar kan betekenen.

“Onze kernwaarden zijn betrouwbaarheid, betrokkenheid en bevlogenheid, de drie B’s. Daarnaast vinden wij het belangrijk om met vaste partners te werken voor de lange termijn. Wij geloven namelijk sterk dat een lange termijn samenwerking ervoor zorgt dat je het meeste voor elkaar kan betekenen.”

Hoe zijn Dutchwebshark en Lomans partner van elkaar geworden?

“Vorig jaar merkte ik dat het steeds moeilijker wordt om voor onze technische functies, de service functies, personeel te vinden. Iedereen in onze branche doet de werving ook op dezelfde manier, wat zo ongeveer neerkomt op werknemers bij elkaar weghalen of leerlingen, die op dat moment nog niet voldoende zijn opgeleid, van school trekken. Ook een vacature plaatsen op je website, of laat staan in de krant, werkt gewoon niet. Op onze vacatures kregen we amper reacties. En als we reacties kregen, waren het mensen die totaal niet bij onze organisatie passen.”

“Verder verliep dat proces voornamelijk via ons eigen netwerk of via bureaus. Daarvan merkten we dat het veel geld kostte, maar we kregen niet de kandidaat die we eigenlijk zochten. Binnen een jaar ben je er vaak al achter dat het toch niet gaat werken doordat de match er simpelweg niet is, maar dan heb je er wel al veel geld aan uitgegeven.”

“Daarom ben ik op zoek gegaan naar een methode om op een nieuwe, mensgerichte manier in contact te komen met potentiële kandidaten. Vervolgens kwam Dutchwebshark in beeld via salesshark Erwin van Krimpen. Jullie werkwijze past goed bij mijn wens voor een innovatieve manier van werven.”

“Het afgelopen halfjaar zijn we samen op zoek gegaan naar servicemonteurs en servicetechnici voor alle disciplines, van werktuigbouwkunde en elektrotechniek tot brandmelding en beveiliging. Professionals in deze functies gaan naar de klant om onderhoud te plegen, installaties aan te leggen of uit te breiden en installaties te optimaliseren.”

Jullie werkwijze past goed bij mijn wens voor een innovatieve manier van werven.

Wat is de grootste uitdaging bij het werven van deze professionals?

“De mensen die wij zoeken hebben al een baan bij een vergelijkbaar bedrijf. Zij zitten echt niet thuis op de bank te wachten tot iemand langskomt en ze een baan aanbiedt. De grootste uitdaging ligt dus in het in contact komen met de juiste mensen en ze verleiden om toch een kijkje in onze keuken te nemen en misschien zelfs bij ons te komen werken.”

Hoe zijn we deze uitdaging aangegaan?

“Dutchwebshark is voor ons op onderzoek uitgegaan. Via LinkedIn hebben jullie gekeken welke profielen passen binnen de doelgroep die wij zoeken. Dat onderzoek toonde ook aan dat deze groep zeer schaars is en dat lang niet alle professionals op LinkedIn te vinden zijn. Daarnaast zijn in onze regio al helemaal niet veel kandidaten voorhanden. En als ze er zijn, zitten ze bij onze collega’s. Die zijn dus niet alleen in de commerciële markt onze concurrent.”

“Wat ik bij jullie zo interessant vind, is dat jullie na die onderzoeken een persoonlijke aanpak inzetten. Jullie komen echt in contact met de kandidaat, in eerste instantie door een kort bericht en later telefonisch. Zo krijg je een prettige relatie en kunnen wij laten zien wie we zijn als werkgever. Bij jullie gaat het niet om headhunten of iemand verleiden met een grote som geld, dat heeft gewoon geen lang leven beschoren en past niet bij onze lange termijn visie.”

“Jullie consultant werkt ook één dag in de week vanaf ons kantoor. Wij vinden het namelijk heel belangrijk dat het benaderen van professionals uit naam van Lomans gebeurt, de consultant moet daarom een goede feeling hebben met onze organisatie. Daarnaast waren wij nog niet bekend met jullie manier van werken. Dus het is ook prettig om jullie in contact te brengen met onze collega’s en zo nog meer voor elkaar te kunnen betekenen.”

Wat heeft de samenwerking met Dutchwebshark tot nu toe opgeleverd?

“Op dit moment hebben we twee nieuwe werknemers aangenomen. Maar we hadden ook gelijk al resultaat in de zin van koffiegesprekken. Deze gesprekken zijn onderdeel van de werkwijze van Dutchwebshark, maar voor ons een heel nieuw begrip. Een koffiegesprek is een vrijblijvend eerste gesprek met een professional om te kijken of het interessant is om verder met elkaar in gesprek te gaan en te inventariseren of er wellicht in de toekomst mogelijkheden liggen. Dit is dus geen officieel sollicitatiegesprek, maar meer een vrijblijvende kennismaking.”

Bij jullie gaat het niet om headhunten of iemand verleiden met een grote som geld, dat heeft gewoon geen lang leven beschoren en past niet bij onze lange termijn visie.

“Eerst was dit voor ons wel even wennen, maar het is hartstikke leuk om te doen. Het is het begin van iets nieuws. Je hebt veel meer tijd om de juiste keuze te maken, dat geldt voor beide kanten.”

Samen hebben we ook een event voor deze doelgroep georganiseerd, hoe heb je deze avond ervaren?

“Ja, twee weken geleden hebben we samen een event georganiseerd. Dat was voor ons ook helemaal nieuw. Dankzij jullie hulp en ervaring hebben we er iets moois van gemaakt. De groepsgrootte viel iets tegen, dit kwam onder andere door de vakantietijd. Uiteindelijk waren acht man aanwezig, maar het was een zeer geslaagde avond. Het is een leuke manier om professionals die nu bij andere bedrijven werken een kijkje in onze keuken te geven. En een mooi moment om onszelf als werkgever te profileren.”

“Vanuit het event zijn nu drie gesprekken ingepland. Daarnaast werkt het event ook positief voor ons imago. De nadruk lag niet op het verleiden om een baantje te nemen, daar was men intern eerst toch een beetje bang voor. Nee, het event draaide om het kennismaken. Intern zijn ze nu ook 180 graden gedraaid, iedereen vindt het een goede manier om in contact te komen met wellicht toekomstige collega’s.”

Hoe zag het event eruit?

“Iedereen is ontvangen in onze ‘arena’ met een Amersfoorts Keitje. We zijn in Amersfoort ontstaan en hebben hier een vestiging, dus daar wilden we ook aandacht aan besteden. Joost den Otter, onze algemeen directeur, hield vervolgens een praatje over zijn eigen loopbaan en over Lomans zelf natuurlijk.”

“Daarna hadden we een Escape Room klaargezet, de deelnemers moesten een aantal opdrachten uitvoeren om een brandkluis te openen. Een paar tips waren wel nodig, anders hadden ze het niet gered binnen de tijd. Vervolgens hebben we in groepjes interactieve sessies gedaan. Onze collega’s gingen hier in gesprek met de deelnemers over innovatie, samenwerking, klantgerichtheid en andere zaken die wij belangrijk vinden.”

Leverden deze gesprekken interessante inzichten op?

“Ja, tijdens deze sessies zie je duidelijk de verschillen tussen de professionals. De één wil grote stookketels, de ander wil automatiseren. Je ziet gelijk of de ambities passen bij Lomans of niet. Als laatste hebben we nog een rondleiding gedaan en we hebben afgesloten met een drankje. Het was een mooie wisseling van mensen die met elkaar in gesprek gingen, ze waren ook niet weg te slaan. Onze eigen collega’s vonden het ook hartstikke leuk. Kortom, voor herhaling vatbaar.”

Bij Dutchwebshark werken we altijd op basis van onderzoek en data, wat is voor jou de toegevoegde waarde van deze data?

“Jullie zijn in het begin gestart met het onderzoek. Dit maakte direct duidelijk dat, wanneer we kijken naar de service doelgroep, er maar 35 man binnen een straal van 30 kilometer rond Amersfoort te traceren zijn. Dit toonde gelijk aan hoe schaars die doelgroep eigenlijk is, en dat vond ik stiekem ook wel prettig. Ik kan nu namelijk aantonen in het managementteam dat de mensen die wij zoeken met een vergrootglas nog niet te vinden zijn, dat kost gewoon meer moeite.”

Ik kan nu aantonen in het managementteam dat de mensen die wij zoeken met een vergrootglas nog niet te vinden zijn, dat kost gewoon meer moeite.

“Daarnaast helpen de onderzoeken ook met het opstellen van een profiel voor een vacature. We weten nu wat deze professionals belangrijk vinden, wat ze graag willen horen en wat ze willen zien. De data-analyse geeft dus goede handvaten om de schaarse kandidaat wel te bereiken.”

Is dat volgens jou ook wat Dutchwebshark onderscheidt van andere recruitmentbureaus?

“Het belangrijkste onderscheid ligt voor mij in de mooie combinatie van data, de zakelijke kant, met de menselijke kant. Ik vind dat zo waardevol. Door die twee aspecten met elkaar te verbinden, haal je het beste naar boven. Andere recruitmentbureaus, met alle respect, gaan headhunten of zien een kandidaat in hun netwerk en denken dat diegene bij Lomans past. Terwijl ze zich niet in onze organisatie hebben verdiept én zich niet in de kandidaat hebben verdiept. Het gaat alleen om de transactie en het resultaat, maar niet om de juiste match voor de lange termijn.”

“Dutchwebshark doet dat juist heel goed. Jullie benaderen de kandidaten vanuit de werkgever op een persoonlijke manier. Dat past perfect bij onze mensgerichte, lange termijn manier van denken. Zo krijg je een goede verbinding met elkaar en kan je op elkaar bouwen. Dat vind ik heel belangrijk.”

Deel dit artikel

Joyce Jansen

Marketing Consultant

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Wil je meer weten?

Vraag alles aan Erwin.