17 augustus 2018

Banken, accountancy kantoren en verzekeraars, dagelijks komen wij bij deze en andere organisaties in de financiële wereld over de vloer om ze te helpen met hun talentmanagement vraagstukken. Opvallend zijn vier uitdagingen waar bijna elke organisatie in deze bijzondere markt mee worstelt: de krapte in de markt, honkvaste professionals, het imago en het aantrekken van professionals die niet direct aan een financiële carrière denken.

1. Krapte in de markt

Veel specialismen hebben de komende jaren te maken met een krappe arbeidsmarkt, een fenomeen wat ook zeker in de financiële wereld speelt. Mede dankzij de groeiende economie wordt de strijd om het beste talent steeds heviger, terwijl het aanbod in bepaalde doelgroepen steeds kleiner wordt. Dit zien we bijvoorbeeld bij accountants, IT professionals en business analisten.

De strijd om het beste talent, de zogenaamde War for Talent, wordt dan ook steeds heviger.

Hierdoor wordt het steeds moeilijker om de juiste professionals aan je organisatie te verbinden en je strategische functies in te vullen. Je wilt immers alleen professionals aantrekken die goed bij je organisatie en de functie passen. De strijd om het beste talent, de zogenaamde War for Talent, wordt dan ook steeds heviger.

2. De vreemde eend in de bijt

In eerste instantie lijkt het voor de hand liggend dat financiële organisaties voornamelijk financiële professionals nodig hebben, zoals accountants en actuarissen. Hoewel dat voor een groot deel waar is, hebben deze organisaties ook grote behoefte aan andere specialismen. Velen zijn bijvoorbeeld op zoek naar IT’ers. De meeste financiële bedrijven ontwikkelen zich namelijk steeds meer naar interessante IT organisaties, maar niet iedereen is zich hiervan bewust.

Een IT professional heeft meer kennis van de uitdagingen die bij een IT organisatie liggen. Als financiële organisatie ben je op dit gebied een vreemde eend in de bijt, terwijl de uitdagingen op IT gebied juist groot zijn. 

Aangezien een IT professional meer kennis heeft van de uitdagingen die bij een IT organisatie liggen, zal hij of zij eerder naar een dergelijk bureau neigen dan naar een bank. Als financiële organisatie ben je op dit gebied een vreemde eend in de bijt, terwijl de uitdagingen op IT gebied juist groot zijn. Dit bemoeilijkt het aantrekken van deze professionals.

3. Onderscheidend vermogen

Verder spelen voornamelijk bij accountancy kantoren, maar ook zeker bij banken, het imago en het beperkte onderscheidende vermogen een grote rol. Deze organisaties bevinden zich allen in hetzelfde speelveld, waar ze te maken hebben met dezelfde regulaties en hetzelfde dienstenpakket. Natuurlijk heeft de ene organisaties een formelere cultuur dan de ander of zitten er binnen organisaties verschillen. Dit zit hem echter vaak in de details die van buitenaf niet altijd zichtbaar zijn.

Dit gebrek aan onderscheid beperkt zich niet alleen tot de organisatie, maar zien we ook terug in de functie. Je kan wel wisselen van organisatie, maar de inhoud van de baan, bijvoorbeeld bij accountants, zal veelal hetzelfde zijn.

4. Honkvaste professionals

Onder andere hierdoor hebben we te maken met honkvaste professionals. Ze zitten momenteel goed op hun plek en hebben binnen de organisatie veel ruimte om zichzelf te ontwikkelen en te groeien. We zien regelmatig dat professionals pas weg gaan wanneer een negatieve ontwikkeling plaatsvindt, denk aan een ruzie of slechte publiciteit voor de organisatie. Anders blijven deze professionals zitten waar ze zitten, ze hebben immers alles al wat hun hartje begeert.

Financiële organisaties spelen hier handig op in door flink in te zetten op het behoud van de huidige werknemers. Het scheelt uiteraard veel geld en tijd om professionals binnen de deur te houden. Mede daarom bieden deze organisaties veel ontwikkelingsmogelijkheden, een goed carrièrepad, een mooi salaris en staat het jaar vol met uitjes, reizen en andere extra’s.

Wat bied jij wat een concurrent niet biedt? Opleidingsmogelijkheden? Krijgt hij al. Een persoonlijke coach? Ook al. Een beter salaris? Over het algemeen liggen de salarissen bij deze organisaties al vrij hoog. 

Dan blijft dus de vraag, waarom zou een professional overstappen naar jouw organisatie als hij momenteel al bij een vergelijkbare organisatie werkt? Wat bied jij wat een concurrent niet biedt? Opleidingsmogelijkheden? Krijgt hij al. Een persoonlijke coach? Ook al. Een beter salaris? Over het algemeen liggen de salarissen bij deze organisaties al vrij hoog.

De uitdaging aangaan

Bijna elke financiële organisatie, groot en klein, heeft met deze uitdagingen te maken. De oplossing is dan ook niet eenvoudig. Eén van de zaken die hierbij helpt, is het verkrijgen van inzicht in de doelgroep en de markt. Om deze reden creëren wij voorafgaand aan een project een Vacature Markt Analyse (VMA). Met deze rapportage zoomen we in op de doelgroep en de concurrentie op dit gebied. Tevens bepalen we van tevoren samen met de organisatie de USP’s en de pijnpunten van de functie, zodat we hier goed op kunnen inspelen.

Verder in het proces verzamelen we veel informatie over de professionals zelf. Zo bieden we inzicht in jouw Employer Brand, de carrièredrijfveren van deze groep en de rejection reasons, deze redenen geven informatie over de minder aantrekkelijke aspecten van de functie en de organisatie. Op basis hiervan maken we goed onderbouwde beslissingen voor het proces en weten we aan welke knoppen we moeten draaien.

Data geeft dus een goede indicatie van de specifieke uitdagingen in een project, zodat je alle mogelijkheid hebt om hier effectief op in te spelen. 

Elk vraagstuk verdient dan ook zijn eigen strategie. Blijkt uit de data bijvoorbeeld dat je Employer Brand een boost kan gebruiken? Organiseer een event, zodat je professionals echt een kijkje in de keuken geeft. Verwacht je dit jaar meerdere vacatures voor dezelfde doelgroep? Dan raden we aan een talentpool met geïnteresseerde kandidaten op te bouwen. Data geeft dus een goede indicatie van de specifieke uitdagingen in een project, zodat je alle mogelijkheid hebt om hier effectief op in te spelen.

Deel dit artikel

Joyce Jansen

Marketing Consultant

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten over ons Finance team?

Vraag alles aan Sander.