11 juli 2019

Wat kan recruitment leren van marketing? Als recruitmentafdeling kun je anno 2019 niet zonder marketing. Sterker nog, volgens Diede Schuring en Joyce Jansen van Dutchwebshark ís recruitment marketing. Zij vertellen je welke marketinglessen iedere HR-professional sowieso moet kennen.

Je hebt vast wel eens een Venn-diagram gezien. Zo’n afbeelding met twee of meer cirkels die elkaar overlappen. Wees gerust, je krijgt hier geen college wiskunde, maar het beeld van die overlappende cirkels is erg handig om de relatie tussen recruitment en marketing uit te leggen. De beide disciplines hebben namelijk grote raakvlakken, gemeenschappelijke elementen die je misschien nog niet kende. Wat kun jij leren van marketing?

Les 1: focus op je strategische doelgroep 

“Als je een marketingteam vraagt naar bijvoorbeeld hun strategische doelgroep, de drijfveren ervan en de concurrentie, dan rollen de antwoorden er meteen uit”, zegt Diede Schuring, Director Business Development bij Dutchwebshark. Deze focus op de (strategische) doelgroep ontbreekt echter nog wel eens bij een recruitmentafdeling, terwijl die zo belangrijk is.

Focus is dan ook het eerste toverwoord dat recruitment van marketing kan leren. Diede: “Breng je doelgroepen heel precies in kaart en leer ze kennen. Kijk daarbij naar wat zij interessant en belangrijk vinden en niet naar wat jij dénkt dat ze belangrijk vinden.” Dat laatste is trouwens meer dan een nuanceverschil. Het gaat om een datagedreven benadering versus een onderbuikaanpak.

In een ministappenplan ziet dat er bijvoorbeeld zo uit:

1. Interne analyse: Bepaal wat je strategische doelgroepen zijn en het liefst ook je arbeidsplanning. Lees daar meer over: Strategische functies: van levensbelang

2. Externe analyse: Onderzoek waar deze doelgroepen zich bevinden, hoeveel zijn er en waar zijn ze mee bezig?

3. Data intelligentie: Analyseer je recruitmentproces en definieer exit en entry redenen in je proces.

4. Candidate Persona: Leer je doelgroep echt kennen: wat drijft ze? Waar zijn ze mee bezig? Meer weten daarover? In drie stappen van data naar resultaat

5. De juiste strategie: Stel op basis hiervan de juiste strategie op en kom met de doelgroep in contact. Al voordat je vacatures ontstaan…

Joyce Jansen, Marketing Manager bij Dutchwebshark, vult het lijstje aan: “Een tip is om bij dit alles te werken met een Buyer persona, een begrip uit de marketing. Dat is een gedetailleerde omschrijving van je gemiddelde kandidaat, ook weer gebaseerd op data. Dit helpt om focus op je doelgroep te hebben en te houden. Kenmerkend aan zo’n Buyer persona is dat we kandidaten eigenlijk veel meer gaan zien als consumenten. Het gaat niet meer alleen over iemands zakelijke kanten, maar ook over privédingen. Wat doet iemand na zijn werk? Waar liggen zijn of haar interesses? Werken staat niet meer op zichzelf, maar maakt integraal deel uit van het hele leven, van wie je bent.”

Toch nog even terugkomen op dat Venn-diagram. Niet alleen focus op de doelgroep is iets wat recruitment en marketing gemeen hebben, er is nog een tweede overeenkomst:

Les 2: bouw een band op met potentiële kandidaten 

Als je scherp hebt gesteld op wie je je wilt richten, is het zaak een relatie op te bouwen. Zoals marketeers dat doen met (mogelijke) klanten. Daar hebben we bij Dutchwebshark een slim proces voor ingericht, binnenkort vertellen we je daar veel meer over. Diede en Joyce lichten alvast een tipje van de sluier op: “Benader je doelgroepen niet meteen met allerlei vacatures, maar vertel je verhaal. Doe dat persoonlijk en laagdrempelig. Verder is het van belang goed te luisteren naar potentiële kandidaten en daarvan te leren. Wat vinden zij belangrijk? Aan de hand van die informatie ga je met ze communiceren.”

Zo zorg je ervoor dat je continu met je doelgroep in contact blijft. Verwacht overigens niet altijd instant succes, benadrukken Diede en Joyce ten slotte: “Het is geen knop die je even snel indrukt waarna de kandidaten bij je binnenstromen. Dit is echt een strategie van de lange adem. Je werkt gefocust, doelgericht met je doelgroepen. Deze leren je bedrijf na verloop van tijd steeds beter kennen, weten precies wat je te bieden hebt. Uiteindelijk gaat dat resultaat opleveren.”

Wil jij beginnen het gat tussen recruitment en marketing te dichten? Kom dan 15 augustus naar onze Masterclass: Recruitment is Marketing! 

Deel dit artikel

Paul Poley

Copywriter

Paul Poley is copywriter en schrijftrainer. Hij houdt ervan om best ingewikkelde materie zo toegankelijk mogelijk te maken. Paul is eigenaar van tekstbureau Poley Tekst: www.poley-tekst.nl

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten?

Neem dan contact op met Joyce!