14 april 2022

Job marketing en sourcing: het kunnen allebei effectieve middelen in je recruitmentstrategie zijn. Met nadruk op ‘kunnen’. Het succes van deze tools hangt namelijk volledig af van je doelstellingen én je doelgroep. Daar zijn Lara Vermeulen (marketing consultant bij Dutchwebshark) en Florien Brouwer (marketing en talent consultant) in ieder geval van overtuigd.

In recruitment is er geen ‘one size fits all’

 “We zien vaak dat voor elke doelgroep dezelfde wervingsstrategie wordt gebruikt”, licht Lara toe. “Je plaatst een vacature online, zet hem op verschillende vacaturesites, benadert kandidaten via LinkedIn en wellicht gaat er ook een betaalde campagne uit. Maar in recruitment is er geen ‘one size fits all’, het is belangrijk dat je je strategie afstemt op je doelgroep.” “Zo verdienen IT’ers en monteurs een hele andere aanpak”, vult Florien aan. “IT’ers kun je over het algemeen goed vinden via LinkedIn, maar monteurs juist veel minder. Zonde dus om daar veel tijd én geld in te steken. Nu is dit een vrij voor de hand liggend voorbeeld, maar in veel gevallen is dit verschil niet zo duidelijk. Daarom is het belangrijk om je doelgroep eerst te leren kennen – bijvoorbeeld met een doelgroeponderzoek – en vervolgens een recruitmentstrategie op maat op te stellen.”

Drie situaties waarin advertising wint van sourcing

Het inzetten van job marketing of sourcing hangt dus af van de inzichten in je doelgroep, maar ook andere factoren spelen een grote rol.  “Kijk bijvoorbeeld naar het verschil tussen sourcen op LinkedIn of het draaien van een betaalde campagne”, deelt Lara. “Met sourcen benader je zelf actief kandidaten. Om dit succesvol te doen, moet je goed weten wie je precies zoekt. Bij advertising trek je juist een brede groep kandidaten naar je toe. Dat is een essentieel verschil. En in sommige situaties is het juist slim om beide strategieën in te zetten, ze kunnen elkaar namelijk ook versterken”

 Platgeslagen onderscheiden onze recruitmentmarketing experts drie situaties waarin advertising het wint van sourcing:

1. Als je doelgroep niet te vinden is op LinkedIn. Denk inderdaad aan de monteurs, timmermannen en verzorgenden. Hierop geeft je onderzoek het verlossende antwoord.

2. Als je een grote blacklist hebt. “Sommige organisaties, dit zie je vaak bij ziekenhuizen of andere zorginstellingen, hebben een zogenaamde gentlemen’s agreement”, deelt Lara. “Hierin spreek je met andere organisaties af dat je niet actief bij elkaar gaat werven, dat maakt het sourcen niet makkelijker. Met advertising kun je in dit geval toch goede kandidaten op een laagdrempelige manier naar je toe trekken.”

3. Als je doelgroep niet goed te definiëren is. “Zoek je bijvoorbeeld studenten en zijn er verder geen harde eisen?”, vraagt Florien. “Dan wordt sourcen een uitdaging: waar zoek je op en hoe weet je of iemand de juiste persoon is? Ook dan is advertising de slimmere keuze. De kandidaten die je zoekt, komen dan vanzelf naar je toe.”

Sluit aan bij de masterclass

Natuurlijk zijn er nog veel uitzonderingen op deze regels te verzinnen en is je succes compleet afhankelijk van de manier waarop je deze tools inzet. Benieuwd wat de tips van Lara en Florien daarin zijn? Sluit dan aan bij onze masterclass ‘Advertising op Facebook of searchen op LinkedIn: welke strategie wint voor jouw doelgroep?’ op donderdag 21 of dinsdag 26 april.

 

Deel dit artikel

Joyce Jansen

Marketing Consultant

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Joyce!