Direct sourcing19 november 2018

Zes nieuwe collega’s en veel inzicht in diverse doelgroepen, dat heeft de samenwerking tussen Dutchwebshark en BKR tot nu toe opgeleverd. Sinds 2017 zet Dutchwebshark zich in om de juiste professionals aan BKR te verbinden. Hierbij werken we onder andere samen met Mariska Schoots, beleidsmedewerker Human Resources en ondertussen al 12 jaar werkzaam bij deze organisatie. Zij neemt ons mee in de samenwerking.

Naam

Mariska Schoots

Functie

BKR als beleidsmedewerker Human Resources

Quote

Jullie analyses onderbouwden mijn vermoeden, die bewustwording is daardoor overgeslagen naar de rest van de organisatie. Daarnaast is het resultaat er: ondertussen hebben we al zes collega’s aangenomen.

BKR zal bij velen bekend zijn door de kredietregistratie, deze stichting biedt echter nog veel meer. Het is een innovatieve en datagedreven organisatie met een inspirerende droom: het realiseren van een financieel gezonde wereld. Ook door andere diensten, zoals fraudepreventie en vroege signalering van schulden, draagt BKR bij aan deze missie.

Mariska: “Bij BKR zijn 115 mensen werkzaam, dit komt neer op 100 fte. Het personeelsverloop over 2017 was 14%. BKR ontwikkelt zich de laatste jaren van een administratieve organisatie naar een kennisintensieve organisatie. Onder andere het aantal (data) analisten groeit hierdoor.”

“In eerste instantie proberen we deze vacatures zelf te vervullen, bijvoorbeeld via onze werken-bij site of ons eigen netwerk. Wanneer dat niet lukt, schakelen we een bureau in. Eerst waren dat voornamelijk traditionele werving en selectiebureaus, sinds mei 2017 werken we ook samen met Dutchwebshark.”

Sander Mortel, jullie Sales Manager, kwam precies op het juiste moment. HR-analytics was bij ons een onderwerp dat net handen en voeten kreeg.

Sander Mortel, jullie Sales Manager, kwam precies op het juiste moment. HR-analytics was bij ons een onderwerp dat net handen en voeten kreeg. Daarnaast zagen we een verandering in de werving en selectie. Het werd namelijk steeds moeilijker om het juiste profiel te vinden, zelfs wanneer we bureaus inschakelden. Ik wil niet zeggen dat ze met minder goede professionals aankwamen, maar de match was er steeds net niet.”

VMA als trigger

“Wij vonden dat we daar geen genoegen mee hoefden te nemen. Vervolgens kwamen we in contact met Sander, jullie verhaal sprak ons zeer aan. Allereerst zijn we een pilot gestart met een vacature die we zelf niet goed ingevuld kregen. Hierbij bracht jullie Vacature Markt Analyse (VMA) veel inzicht en dit triggerde ons om goed na te gaan wat we precies vroegen. Jullie toonden namelijk aan dat dit profiel niet in één persoon bestond!”

“Vanuit mijn eigen ervaring had ik dat al eerder aangegeven, maar de praktijk gaf aan dit profiel wel nodig te hebben. Het mooie was dat jullie analyse mijn vermoeden onderbouwde, die bewustwording is daardoor overgeslagen naar de rest van de organisatie. Het heeft de teammanager geholpen om duidelijk onderscheid te maken tussen de hoofd- en bijzaken. Uiteindelijk hebben jullie de vacature succesvol ingevuld.”

Het mooie was dat jullie analyse mijn vermoeden onderbouwde, die bewustwording is daardoor overgeslagen naar de rest van de organisatie.

“Jullie analyse helpt mij dus onder andere om het gesprek intern te voeren. Jullie laten zien hoe de markt eruitziet, dit dient als basis voor een goed gesprek over het profiel, de haalbaarheid van het project en het helpt de verwachtingen te managen. We laten het onderzoek ook wel eens uitvoeren wanneer we niet concreet een vacature hebben, dit geeft ons een indicatie van wat we kunnen verwachten mocht er wel een vacature komen. Als HR hebben wij namelijk de behoefte om te weten hoe de markt in elkaar zit.”

“Aan de voorkant kost het opstellen van deze analyse meer tijd. Voor we daadwerkelijk van start gaan, maken jullie de VMA, houden we een kick-off en check ik de eerste profielen die jullie aanleveren. Maar aan de achterkant is jullie proces juist sneller. Waar wij eerder vaak meerdere kandidaten spraken en dan nog niet de juiste hadden gevonden, vinden we bij jullie regelmatig binnen een aantal gesprekken al de juiste kandidaat. Voor mij is dat jullie kracht! Aan de voorkant iets meer tijd investeren om aan de achterkant sneller en beter resultaat te behalen.”

Aan de voorkant iets meer tijd investeren om aan de achterkant sneller en beter resultaat te behalen.

“En het resultaat is er. Ondertussen hebben we al zes collega’s via jullie aangenomen. Na de pilot, een informatie analist, hebben we onder andere een systeembeheerder, een senior call center medewerker en een compliance officer via jullie gevonden. We zetten jullie dus op steeds meer bedrijfsonderdelen in, momenteel lopen nog vier projecten.”

Employer Brand

“Wanneer wij professionals spreken, merk je vaak dat wij nog wel kampen met een stoffig imago. Dit beeld klopt niet, er gebeurt hier ontzettend veel en we zijn met veel innovaties bezig. We zijn al een tijd bezig dit te veranderen, maar dat gaat niet zomaar.”

“Dat is ook één van de redenen van dat we met jullie een talentpool zijn begonnen. In deze pool zitten professionals die wel geïnteresseerd zijn in BKR, maar nu bijvoorbeeld nog in een traineeship of bij een detacheringsbureau zitten. Zij willen wel in contact blijven staan, zodat we wellicht in de toekomst iets voor elkaar kunnen betekenen. De pool biedt ons de mogelijkheid om deze professionals verder kennis te laten maken met BKR. Daarnaast wordt het ook steeds lastiger om de juiste mensen te vinden. Doordat in de talentpool geïnteresseerde professionals zitten, versnelt het proces wanneer we een nieuwe vacature hebben.”

Doordat in de talentpool geïnteresseerde professionals zitten, versnelt het proces wanneer we een nieuwe vacature hebben.

De samenwerking

“De samenwerking met jullie verloopt ook heel prettig, ik heb regelmatig contact met Edgar als onze consultant. Ook Sander komt af en toe langs en Jan is erbij als we de rapportages doorspreken. Met al jullie mensen is de communicatie goed, er zijn korte lijnen en iedereen is snel geïnformeerd.”

“Kortom, voornamelijk het werken op basis van data werkt voor ons heel goed. Ja, het kost aan het begin iets meer tijd, maar uiteindelijk hebben we beter en sneller resultaat!”

Deel dit artikel

Joyce Jansen

Marketing Consultant

Nooit meer iets missen?

Laat je gegevens achter en mis geen update meer

  • We sturen je alleen maar artikelen die wij het delen waard vinden!

Meer weten over dit interview?

Vraag alles aan Sander.